Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Top Surnames

view all

Profiles

  • Semen Gurba (1818 - d.)
  • Юрий(Юско) Гурба (deceased)
    Села Чеплеевки козаки Воронежской сотни Нежинского полка 1832 год Атаман Петро Мисевра Грицко Дубовец Иван Грибан Игнат Шевченко Данило Кочкаленко Юско Гурба Иван Денкало
  • Яков Гурба (deceased)
  • Лукьян Емельянович Гурба (deceased)
    Переселенцы (козаки) с Кролевецкого уезда Черниговской губернии на Кубань 1795-1811 года 99 Гурба Лукьян Емельянович 17

http://sribne-gazeta.com.ua/news/2015-09-30-547

У Гурбинцях, на в'їзді в село, неподалік меморіалу землякам, які загинули у роки Другої світової війни, відкрито пам'ятний знак засновнику села козаку Гурбі. Ініціатором і меценатом цього проекту став відомий земляк-гурбинчанин, перший заступник начальника Головного управління автоматики, телемеханіки та зв’язку Державної адміністрації залізничного транспорту України Микола Володимирович Поета.
Про козака Гурбу згадується у старовинному документі “Сказание предков”, написану дяком Тимофієм Плаксою, потомком старовинного козацького роду. Про орієнтовну дату написаного можна судити по історичній згадці про Тимофія в 1730 році. Прапрадід Тимофія Данило, який жив у 1600-1700 роках, у дитинстві знав самого козака Гурбу, інших перших поселенців. Йому було біля 15 років, коли помер старий Гурба, проживши 25 років у заснованому ним селі. Все, що пам'ятав, Данило переказав своєму онукові Івану, з яким прожив шість своїх останніх років життя, а той, у свою чергу – Тимофієві.
На жаль, ці записи, які зберігались у церкві, були знищені ще у давні часи, як такі, що не відносились до церковних справ. Але люди, які встигли прочитати їх, у пам'яті берегли історію села і переказували її своїм нащадкам, передавали своїм дітям, онукам.
На основі цих спогадів і були написано у 1952 році гурбинчанином Юхимом Куценком, який на той час проживав у Новосибірську, “Сказание про Гурбу”.
Про подальшу долю рукопису розповів Іван Петрович Лихогруд. Рукопис потрапив згодом за спадком до племінника Юхима Куценка - Миколи Павловича Науменка, людини неординарної, талановитої, одного з найвідоміших гурбинчан, який працював завідуючим будинком культури, був кінооператором, фотографом, художником. А потім, так само, до його сина – Григорія Миколайовича Науменка, який нині проживає у Краматорську.
Повністю рукопис був опублікований у книзі, виданій у цьому році, за кошти Миколи Поети.
Відкриття пам'ятного знака засновнику не міста, а села можна вважати унікальним випадком в Україні, тим більше на Чернігівщині. Місце для нього вибрали не випадково. І в рукописі “Сказание про Гурбу”, і за переказами гурбинчан саме тут похований козак Гурба.
“Похоронили его на возвышенности между Солонцом и Глинной, откуда видно и Село, и Гончаровка, и Заречье, и даже Гнатовка” – пишеться у “Сказании про Гурбу”.
“Памятника не додумались поставить, а может быть и обычая тогда такого не было. Надписей не писали. Так как грамотних в курене не было. Но следующей весной у могилы посадили грушу лесную и яблуню-кислицу. И ближайшие к той эпохе поколения долго помнили и навещали тот холм, под которым спит знатный казак, наш славный Гурба”.
Саме тут, де стоїть старий млин, знаходиться ще давніше кладовище, жодних залишків якого немає ні сьогодні, і не було в ті часи, коли будувався млин.. Бо, зрозуміло, що ніхто б не будував млина на кладовищі.
А коли десь у сімдесяті роки прокладалася дорога з твердим покриттям і неподалік почали брати землю для підсипки, трактор вигорнув людські кістки, натрапивши на давні поховання. На тому земляні роботи на цьому місці припинилися.
На відкриття пам'ятного знака зібралися жителі села, земляки з інших сіл. Микола Поета та Гурбинський сільський голова Іван Дейнека знімають біле покривало. Через століття нащадки Гурби увіковічили пам'ять засновника свого села. З чорного каменю дивиться козак і десь далеко його душа в цю мить, напевне, пишається земляками, не байдужими до свої історії.
Освятив пам'ятний знак настоятель Хресто-Воздвиженського храму отець Іоанн.