Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Hedemora med omland, Dalarna, Sverige (Sweden)

OM GRÄNSE . .
Gränse är en liten by halvannan mil sydväst Hedemora, koordinater WGS84 DD (LAT, LONG)60.19985, 15.88740
Byn hette förr Gränsjö, hette under en tid Gräntse.
Byn har tidigare bestått av 4, upp till 7 hemmanen. Här fanns också en hytta.
Hyttan rustades omkring 1631, och då den rustades, kan man dra den slutsatsen att den måste funnits kanske åtminstone 200 år tidigare, d v s 1400-talet, och då är det heller inte orimligt antaga att bygden var bebyggd redan på 1200-talet.
Till att börja med så var hemmanen i huvudsak beroende av att ta virke ur skogen, som sedan användes i hyttan. Järnet har troligtvis kommit från Norbergstrakten. Hemmansägarna var alltså i huvudsak s k Bergsmän, men hade nog lite jord uppodlat runt hemmanet för att skaffa föda till sig själva och en ko och en häst.
Bergsmännen använde förmodligen först hyttan i växelvis turordning, för att så småningom bilda någon typ av samfällighet för hyttan.
Emellertid behövde de också dryga ut sina inkomster med att sälja sitt kol till bruken i Prästhyttan och Nås. I varje fall Prästhyttan gjorde sedan så, att de genom levnadsavtal band upp Hemmansägarna, att endast leverera sitt kol till Prästhyttan. Sedan lät de bli att köpa kolet, vilket gjorde att Hemmansägaren kom på ekonomiskt obestånd, och då kunde Prästhyttan överta stället till en billig penning.
Tom Barckman 2021-09-22.