Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Obitelj pl. Cattani / de Cattani

view all

Profiles

Ovo je cjelokupno rodoslovlje obitelji pl.Cattani / de Cattani u gradu Splitu.

Cattani

Liječnik Dominik-Baldasar podrijetlom iz Italije doselio je 1811. godine u Split za vrijeme francuske uprave i oženio Mariju Seleban čiji otac kalvinist iz Švicarske obnaša 1814. godine dužnost općinskog vijećnika, što govori o visokom stupnju tolerancije u ondašnjem Splitu. Njihov sin Nikola, također liječnik, rođen u Malom Lošinju, oženio se 1841. godine posjednicom Marijom Pavlović. Dodajmo ovom da je za obitelj Cattani i Seleban vezano osnivanje Splitskih toplica.
U Splitu 1832. godine žive četiri člana ove obitelji, ali i dva člana prosjačke obitelji iz Milana bez kontinuiteta. Četiri člana obitelji (de) Cattani posjeduju 64.813 m kvadratnih zemlje, od čega su 24.136 m kvadratnih kupili (dobili) od državnog dobra, na lokalitetima Za Kilom, Stocu, Sukošanu, Dobrom i Lučcu koju im obrađuju koloni, s izuzetkom 1734 m kvadratna koja obrađuju u vlastitoj režiji. Interesantno je da posjeduju kolonatsko pravo (kupljeno od obitelji Puizina i Mladinić) na 16.172 m kvadratna na predjelu Sukošana. Uz liječničko zanimanje imaju prihod od 6930 m2 po članu obitelji, što je za nedavno doseljenu obitelj izuzetno visoko. Predstavnik treće generacije posjednik Eugen oženio je 1876. godine Marinu Idu Tecilazić, poslije čega nestaju iz Splita. Njihovi nasljednici po ženskoj liniji su obitelji Nonveiller i Tecilazić.

  • Izvor / Source: Feljton Slobodne Dalmacije, 3.3.2002. i knjiga "Splićani - obitelji i prezimena, prema zemljišniku Splita iz 1832. godine", autor: M. Nepo Kuzmanić, 2008.

Pojedini izvori / Sources

Napomena: U matici umrlih Zadra (Zara) MKU 31 - https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G99X-FGCG?i=93&wc=... je upisan Sign. Domenico de Cattani, Noble sin od Pietro de Cattani i Annuacitta Morelli suprug od Mariette Celeban, rođen u Imola nella Romagna nastanjen u Zadru, umro 23.2.1832, 54 godine, pokopan 25.2.1832 na groblju u gradu Zadru., po zanimanju bio Seccretario da V. Ecclso I.R. Governo della Dalmazia marito della Signora Marietta Celeban -> * ovdje je riječ o drugom Domenicu de Cattani ?! istog imena a različitih roditelja tj. ime oca. ?!

U članku "Marija de Cattani, naša prva botaničarka" kojeg je Lj. Regula Bevilacqua izložila na znanstvenom skupu "Hrvatski prirodoslovci" u listopadu 2012.g.:
"...Marijin suprug Domenico de Cattani bio je Talijan rođen u mjestu Imoli blizu Brescie. Nakon završetka studija filozofije, književnosti i prava, obnašao je razne dužnosti i u našim krajevima...(Šibenik, Split, Lošinj, Cres, Rab, Krk). 1809.g. bio je vladin opunomoćenik u Splitu. Sklopio je brak s tada 20-ogodišnjom Marijom Seleban... U vrijeme austrijske vladavine Domenico je bio odvjetnik u Splitu, a poslije do smrti 1832 u državnoj službi u Zadru..."

  • Izvor: ?

Domenico Cattani u pojedinim izvorima naveden kao Dottore: