Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Selvennettyjä ja suomennettuja käräjäkirjoja - Hollola

Project Tags

Takaisin päävalikkoon

Selvennettyjä ja suomennettuja käräjäkirjoja - Hollola

1. Hollolan käräjät 9.10.1634

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Brusius Virenoja

2. Hollolan käräjät 25.3.1635

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Brusius Virenoja

38v─39. Käräjillä 25. maaliskuuta 1635 Suonsulun Matti Antinpoika halusi ottaa samasta kylästä viljelyyn kahden äyrin perintötilan, jonka Erkki Antinpoika oli jättänyt autioksi seitsemän vuotta aiemmin. Hänen veronmaksukykynsä takasivat Viljamaan Yrjö Erkinpoika, Lahden Markus Jaakonpoika, Suonsulun Yrjö Uotinpoika ja Virenojan Prusi Jaakonpoika.

3. Hollolan ja Tennilän käräjät 15.10.1635

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Brusi

43v. Käräjillä 15. lokakuuta 1635 Sulun Matti Antinpoika tuomittiin saamaan kaksi tynnyriä viljaa Okeroisten Heikki Matinpojalta, jotka tämä oli hänelle velkaa.

4. Hollolan käräjät 11.8.1610

Käännös: Veli Pekka Toropainen

62. Hollolan käräjillä 11. elokuuta 1610 määrättiin jakomiehet erottamaan Suonsulun Matti Markuksenpojan perintö Uoti Matinpojan omaisuudesta samassa kylässä.

64. Hollolan käräjillä 11. elokuuta 1610 Viljamaan Heikki Knuutinpoika sai isänsä veljen 1/8 verokoukun 14 vuotta autiona olleen maan samasta kylästä. Jotta hän sai sen paremmin viljelykseen, oli kuninkaallinen majesteetti myöntänyt hänelle kolmen vuoden verovapauden kaikista veroista.

5. Hollolan käräjät 18.11.1610

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Eskil Knutsson ja Knut Mårtensson Viljamaa

105. Käräjillä 18. marraskuuta 1610 määrättiin Renkomäen talolliset nauttimaan ja omistamaan kaikki ne niityt, jotka Kankaantaan talollisilla oli Renkomäen kylän rajojen sisäpuolella. Ainoan poikkeuksen teki kolmen kuorman niitty, jonka saivat Vihattulan isännät. Samalla Renkomäen Erkki Tuomonpoika tuomittiin saamaan Kankaantaan talollisilta kaksi tynnyriä viljaa, sillä hän oli maksanut palkan ja ylöspidon katselmusmiehille, jotka olivat olleet selvittelemässä kylien rajoja.

6. Hollolan käräjät 9.3.1611

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Eskil Knutsson ja Knut Mårtensson Viljamaa

129. Käräjillä 9. maaliskuuta 1611 Viljamaan Esko Knuutinpoika tuomittiin saamaan saman kylän Knuutti Martinpojalta neljän vuoden verot puolen veroäyrin maasta. Knuutti oli käyttänyt tätä Eskon maakappaletta, mutta Esko itse oli maksanut siitä verot. Lisäksi Knuutti sai kolmen markan sakon, sillä hän ei ollut saapunut vastaamaan samassa asiassa marraskuussa 1610 pidetyille käräjille.

131. Käräjillä 9. maaliskuuta 1611 Suonsulun Matti Antinpoika tuomittiin saamaan maksu nuoresta härästään kahdelta naapuriltaan Renkomäen Uoti Lassinpojalta ja Kreki Yrjönpojalta. Hans Boijen sotaväki oli teurastanut sen marssiessaan Viipuriin. Heillä oli laillinen oikeus yöpyä kestikievarin luona ja saada siellä ruoka.

7. Hollolan käräjät 10.7.1611

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Eskil Knutsson ja Knut Mårtensson Viljamaa

182. Käräjillä 10. heinäkuuta 1611 oikeuden eteen tuli Käkelän Tapani Sipinpoika ja esitti kirkkoherra Markuksen antaman todistuksen, että hänen isänisänsä Jaakko Matinpoika oli maksanut täydelleen perinnön lapsilleen ja lapsenlapsilleen jo eläessään. Jaakon pojantytär Akka Matintytär oli saanut kolme lehmää, kaksi hiehoa, lampaan, aitan, kolme naisten hametta ja kolme särkkiä, palttinaa 12 kyynärää ja kaksi lampaannahkavällyä. Jaakon sisarenpoika Esko Knuutinpoika Viljamaalta oli saanut pannin rukiita ja pannin ohria. Muun omaisuutensa hän oli jättänyt kuolemansa jälkeen pojanpojilleen Tapani ja Klemetti Sipinpojalle.

185. Käräjillä 10. heinäkuuta 1611 Levannon Mikko Martinpoika tuomittiin saamaan Viljamaan Heikki Knuutinpojalta kymmenen markkaa lehmästä. Heikki oli ottanut lehmän vuokralle Mikon miniältä, mutta se oli sittemmin kuollut.

8. Hollolan käräjät 18.2.1652

Käännös: Veli Pekka Toropainen

235v.

Helmikuussa 1652 huonevaimo Marketta Mikontytär Virenojalta valitti, että hänen miehensä Tuomo Tuomonpoika oli kuollut jokin aika sitten. Mies oli ollut Okeroisten kartanossa kaatamassa kaskea kahden pojan, Pennalan Sipi Matinpojan ja Okeroisten Kleme Berntinpojan kanssa. Pojat olivat hakanneet yhdessä yhtä puuta, joka oli kaatunut Tuomon päälle niin, että hän oli kuollut heti. Koska kuolema oli johtunut vahingosta, tuomittiin pojat maanlain Vahinkotapon kaaren mukaan korvaamaan leskelle puoli viidettä markkaa.

9. Hollolan ja Tennilän käräjät 18.2.1653

Käännös: Veli Pekka Toropainen

293─293v.

Helmikuussa 1653 Wilhelm von Maulin kartanonvouti Okeroisista Jaakko Pietinpoika kertoi oikeudelle, että hän oli myynyt 5. tammikuuta 1653 turkulaiselle leipuri Daniel Plagmanille 70 tynnyriä rukiita hintaan kolme riikintaalaria tynnyri. Nyt hän valitti osasta herransa talonpoikia, että nämä olivat kuljettaneet viljan Turun sijasta Helsinkiin ja myyneet siellä sekä kuluttaneet rahat. Nyt voutia syytettiin Turussa sopimuksen rikkomisesta. Näitä talonpoikia oli yhteensä 15 Virenojalta, Niemestä, Orimattilasta, Käkölästä ja Pyörähtelästä. Virenojalta mainitaan Prusi Jaakonpoika, Jaakko Eskonpoika, Jaakko Sipinpoika ja Yrjö Tuomonpoika. Talonpojat vastasivat, etteivät he olleet voineet tehdä pitkää matkaa Turkuun kelirikon vuoksi, vaan olivat vieneet viljat Helsinkiin. Talonpojat määrättiin kuljettamaan sama määrä viljaa Turkuun tai maksamaan se rahalla 40 markan sakon uhalla.

10. Hollolan ja Tennilän käräjät 15.11.1653

Käännös: Veli Pekka Toropainen

313v.

Viisi Jursalan sotamiestä oli vienyt vuonna 1653 viljan Kolisevanojansuun, Kettukallion ja Äijänojanhaaran rajojen rajaamalta kytömaalta. Leitsamaan Erkki Erkinpoika väitti tätä maakappaletta omakseen. Viljan määrä oli arvioitu Vehmaan Juho Sinkin ja Lahden Jost Heikinpojan toimesta 20 tynnyriksi ohria. Nämä otettiin takavarikkoon, kunnes oikeuden määräämät katselmusmiehet olisivat selvittäneet, kenelle kyseinen kytömaa kuului.

314.

Turun hovioikeuden edesmenneen asessorin Anders Israelssonin leski Karin Persdotter oli avioitunut uudelleen Hollolan rovasti Andreas Jonae Orraeuksen kanssa. Haapaniemen Jost von Qvanten valitti, että asessori oli ottanut vastaan hänen edesmenneen puolisonsa lasten perintöosan, jonka nämä olivat perineet kenraali Stålhansken jälkeen. Lasten holhoojat olivat Turussa Johan Munck, Magnus Rålambstierna ja Johan Axehielm.

316.

Kenttäpappi Johan Röökmanin saatavat hänen talollisiltaan Sairakkalan Kleme Eskonpojalta ja Patomäen Juho Erkinpojalta määrättiin ulosmitattaviksi.

11. Hollolan ja Tennilän käräjät 5.8.1654

Käännös: Veli Pekka Toropainen

490v─491.

Entinen vouti Jaakko Sipinpoika Nukari ilmoitti, ettei hänellä ollut enää elossa lapsia. Siksi hän testamenttasi kuuden äyrin tilansa Kärkölässä edesmenneen tyttärensä Riitta Jaakontyttären miehelle, Turun hovioikeuden kirjurille Berend Riggertinpojalle.

12. Hollolan ja Tennilän käräjät 28.11.1654

Käännös: Veli Pekka Toropainen

439v─441.

Juho Erkinpoika Leitsamaalta valitti marraskuussa 1654, että viisi sotamiestä Tönne Eskonpoika, Prusi Markuksenpoika, Lassi Jaakonpoika, Jaakko Mikonpoika ja Esko Sipinpoika olivat tunkeutuneet hänen mailleen ja korjanneet sieltä viljat. Sotamiehille kuului ainoastaan yhden äyrin autio maakappale Jursalassa. Juhon maan rajat olivat puolestaan Äijänojanhaara, Kettukallio, Kolisevanojan kivipyykki ja Haarasuo sekä sillanveräjä. Tältä maalta sotamiehet olivat korjanneet ohria 6 tynnyriä 20 kappaa. Lisäksi he olivat vieneet riihen täyden eli 5 tynnyriä ohria, jotka olivat palaneet. Lisäksi he olivat vieneet tynnyrin rukiita ja kuluvan vuoden aikana pannin ohria. Kokonaissummaksi laskettiin 13 tynnyriä 10 kappaa viljaa. Lisäksi miehet olivat hyökänneet vuosi aiemmin keväällä Juhon kimppuun lyöden häntä ja vieden hänen hevosensa ja kauppakuormansa, jossa oli ollut vakkoja, ämpäreitä ja pyttyjä myytäväksi. Näitä sotamiehet olivat pitäneet yhdeksän vuorokautta, sillä heidän mielestään Juho oli vienyt heiniä heidän niityltään. Montarin Erkki Matinpojan todistuksen mukaan kyseinen niitty kuului kuitenkin Leitsamaan isännälle. Saman todistuksen mukaan myös se maa, jolta ohrat oli korjattu, kuului vanhastaan Leitsamaan rajojen sisäpuolelle. Sotamiehet määrättiin palauttamaan ottamansa viljat. Koska heiltä ei voitu saada sakkoja Juhon päälle käymisestä, määrättiin asia hovioikeuden ja maaherran päätettäväksi.

13. Hollolan ja Tennilän käräjät 24.1.1656

Käännös: Veli Pekka Toropainen

549v.

Kapteeni Matts Brandtin vaimo oli Lisbeta Söfringsdotter.

14. Hollolan ja Tennilän käräjät 22.9.1656

Käännös: Veli Pekka Toropainen

567.

Syyskuussa 1656 Suonsulun ratsastalollinen Martti Matinpoika ja rälssitilalliset Matti Matinpoika ja Yrjö Uotinpoika valittivat, että he olivat kärsineet vuonna 1655 rakeista ja kovista rajuilmoista johtuen pahan kadon. He saivat lautakunnalta ja rahvaalta todistuksen, että heidän rukiinsa, ohransa, herneensä ja muut viljelyksensä olivat kärsineet niin suuren vahingon, ettei heillä ollut oikein mitään, millä lohduttautua. Siksi he olivat jääneet velkaa kruunulle ja joutuneet suureen köyhyyteen. Todistus tuli toimittaa maaherralle mahdollisia verohelpotuksia varten.

15. Hollolan käräjät 18.2.1623

Käännös: Veli Pekka Toropainen

8v. Eskil Knutsson Viljamaa

16. Hollolan käräjät 15.10.1623

Käännös: Veli Pekka Toropainen

17v. Eskil Knutsson Viljamaa

18. Lokakuussa 1623 Pennalan Yrjö Uotinpoika tuomittiin kolmen markan sakkoon, sillä hän ei tullut vastaamaan käräjille saman kylän Yrjö Antinpojan haasteeseen. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan tälle seitsemän markan velkansa hevoskaupasta.

18v. Lokakuussa 1623 Pennalan Yrjö Antinpoika ja Erkki Antinpoika tuomittiin kumpikin kolmen markan sakkoon siitä, että he eivät olleet vieneet sontaa ja tuhkaa Hollolan salpietaritehtaaseen. Yrjö tuomittiin lisäksi kolmen markan sakkoon hänen lyötyään saman kylän Markus Matinpoikaa seipäällä. Yrjö sai myös kuuden markan sakon lyötyään Markuksen sisarta, jonka hiukset olivat olleet näkyvissä oikeuden edessä.

17. Hollolan käräjät 30.3.1625

Käännös: Veli Pekka Toropainen

66. Eskil Knutsson Viljamaa

66v. Maaliskuussa 1625 Viljamaan Esko Knuutinpoika tuomittiin 40 markan sakkoon korjattuaan omin lupinensa neljä kuormaa heiniä Käikälän Juho Jaakonpojan niityltä.

Hollolan käräjät 1.9.1625

69v. Eskil Knutsson Viljamaa

18. Hollolan ja Tennilän käräjät 28.2.1626

Käännös: Veli Pekka Toropainen

78. Eskil Orimattila

19. Hollolan käräjät 6.10.1627

Käännös: Veli Pekka Toropainen

106v. Jöran Eriksson Suonsulku, Jöran Eriksson Viljamaa

107. Lokakuussa 1627 Sammaliston Kerttu Eskontytär valitti käräjille, että Virenojan Jaakko Yrjönpoika oli aiheuttanut hänen poikansa kuoleman. Lautakunta tiesi kertoa, että Jaakko oli juopotellut jouluaaton iltana. Hänen vaimonsa ei ollut halunnut antaa hänelle enempää olutta, sillä hän oli ollut jo aivan humalassa. Siksi vaimo oli piiloutunut toiseen rakennukseen mieheltään. Tällöin Jaakko oli noussut ylös ja kysynyt vaimonsa perään tuoppi kädessään. Jaakko oli mennyt erääseen pimeänä olleeseen huoneeseen ja kokeillut kädellään, makasiko joku siellä penkillä. Jaakko oli tällöin lyönyt Kertun penkillä sairaana maannutta poikaa tuopilla suoraan otsaan. Poika oli asunut Jaakon luona itsellisenä. Jaakko oli luullut häntä omaksi vaimokseen pimeässä. Koska poika oli elänyt lyönnin jälkeen vain kuusi päivää, tuomittiin Jaakko 20 markan sakkoon Vahinkotapon kaaren toisen luvun mukaan. Sakko meni kokonaisuudessaan asianomistajan hyödyksi.

20. Hollolan käräjät 8.10.1628

Käännös: Veli Pekka Toropainen

136. Jöran Eriksson Viljamaa, Jöran Olofsson Suonsulku

136. Lokakuussa 1628 Suonsulun Yrjö Uotinpoika tuomittiin saamaan takaisin niittynsä, jota saman kylän Matti Antinpoika oli pitänyt omavaltaisesti hallussaan joitakin vuosia. Lisäksi Matti tuomittiin tästä teosta Kuninkaan kaaren mukaan 40 markan sakkoon.

21. Hollolan käräjät 17.7.1628

Käännös: Veli Pekka Toropainen

148. Jöran Olofsson Suonsulku

148. Heinäkuussa 1628 Suonsulun Matti Yrjönpoika sai kuuden markan sakon lyötyään kaksi mustelmaa saman kylän Matti Antinpoikaan.

148. Suonsulun Yrjö Uotinpoika ilmoitti antaneensa isänsä veljenpoika Matti Markuksenpojalle lehmän, auranvantaan, viikatteen, kirveen, välttikoukun, saunan, tallin ja karjasuojan vieraiden miesten läsnä ollessa. Hän lupasi Matille vielä karpion rukiita, toisen ohria ja kolmannen kauroja. Tämän jälkeen he olisivat jakaneet perinnön sekä irtaimen että kiinteän omaisuuden osalta.

22. Hollolan käräjät 17.6.1629

Käännös: Veli Pekka Toropainen

161. Jöran Olofsson Suonsulku

161v. Kesäkuussa 1629 Suonsulun Yrjö Uotinpoika sai kuuden markan sakon kahdesta saman kylän Matti Antinpoikaan lyömästään mustelmasta.

23. Hollolan käräjät 20.2.1630

Käännös: Veli Pekka Toropainen

168. Renkomäen Matti Erkinpoika tuomittiin helmikuussa 1630 kuuden markan sakkoon täydestä haavasta, jonka hän löi seipäällä saman kylän Matti Martinpoikaan. Samalla Matille määrättiin katselmusmiehet arvioimaan hänen omistustensa ja erämaidensa rajat.

24. Hollolan käräjät 17.3.1630

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Jöns Olofsson Suonsulku

25. Hollolan ja Tennilän käräjät 25.8.1630

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Jöran Eriksson Viljamaa Jöran Olofsson Sulku

26. Hollolan ja Tennilän käräjät 4.11.1630

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Jöran Eriksson Viljamaa Jöran Olofsson Sulku

27. Hollolan ja Tennilän käräjät 28.2.1631

Käännös: Veli Pekka Toropainen

Jöran Eriksson Viljamaa Jöran Olofsson Sulku

Johan Bertilsson Virenoja

28. Hollolan ja Tennilän käräjät 25.5.1631

Käännös: Veli Pekka Toropainen

229. Käräjillä 25. toukokuuta 1631 Virenojan Yrjö Tuomonpoika tuomittiin saamaan vuohensa takaisin saman kylän Prusi Jaakonpojalta. Tämä oli lyönyt sen kuoliaaksi sen tunkeuduttua hänen maalleen kelvottomasta aidasta. Koska aita kuitenkin oli Prusin, tuli hänen maksaa lisäksi kolme markkaa sakkoa sen huonon kunnon vuoksi.

29. Hollolan ja Tennilän käräjät 13.─14.9.1658

30. Hollolan ja Tennilän käräjät 5.11.1643

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. Lautamies Brusius Jakobsson Virenojalta.

31. Hollolan ja Tennilän käräjät 28.2.1644

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 23 Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

32. Hollolan käräjät 27.8.1644

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 34 Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

s. 35 Virenojan Jöran Thomasson oli menettänyt tulipalossa talonsa ja tavaransa. Koska vahinko oli yli kahdeksan markkaa, velvoitettiin kihlakunta korvaamaan hänelle kaksi hopeaäyriä jokaiselta talolta paloapuna.

33. Hollolan käräjät 18.11.1644

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 47v. Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

s. 48v. Marraskuussa 1644 Virenojan Prusi Jaakonpoika tuomittiin maksamaan Suonsulun Yrjö Uotinpojalle viisi kuparitaalaria, jotka hän oli tälle velkaa hevosen kaupasta.

34. Hollolan, Tennilän, Nastolan ja Iitin käräjät 14.2.1645

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 58. Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku.

35. Hollolan käräjät 6.─7.6.1645

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 68v. Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

s. 70─70v. Kesäkuussa 1645 Virenojan Prusi Jaakonpoika pyysi saada ottaa viljelyyn isiensä puolentoista äyrin tilan Okeroisista. Tila oli joutunut pois perheeltä veljesjaossa. Sitä oli viljellyt tähän saakka rouva Dorde Strijckin väki, mutta sen rakennukset olivat lahonneet pois. Nyt tila oli ollut kaksi vuotta autiona kruunun tappioksi. Prusin verot takasivat Okeroisten Martti Pertunpoika, Viljamaan Yrjö Erkinpoika, Suonsulun Yrjö Uotinpoika ja Niemen Jaakko Eskonpoika.

70v. Kesäkuussa 1645 lautamiehet Virenojan Prusi, Viljamaan Yrjö Eskonpoika, Suonsulun Yrjö Uotinpoika, Niemen Jaakko Eskonpoika ja kruununvouti Luhtikylän Henrik Hansinpoika määrättiin tarkastamaan Orimattilan pappilan rakennukset ja ilmoittamaan rahvaalle, mitä niihin tulisi rakentaa lisää.

36. Hollolan ja Tennilän käräjät 8.11.1645

Käännös: Veli Pekka Toropainen

s. 80v. Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

s. 81. Marraskuussa 1645 vouti Henrik Hansinpoika, Viljamaan Yrjö Erkinpoika ja Niemen Jaakko Eskonpoika määrättiin suorittamaan perinnönjako Renkomäen Matti Erkinpojan ja hänen sisarustensa sekä sisarustensa lasten välillä.

s. 82. Marraskuussa 1645 Okeroisten Prusi Jaakonpoika sai pitää sen yhden kuorman niityn, jolta saman kylän Juho oli korjannut heinät ilman lupaa. Lisäksi Prusi sai kyseiset korjatut heinät.

37. Hollolan ja Tennilän käräjät 17.1.1646

Käännös: Veli Pekka Toropainen

90. Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

38. Hollolan ja Tennilän käräjät 12.6.1646

Käännös: Veli Pekka Toropainen

103v. Lautamiehet Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

39. Hollolan ja Tennilän käräjät 7.11.1646

Käännös: Veli Pekka Toropainen

117. Lautamiehet Jöran Eskilsson Viljamaa, Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

40. Hollolan ja Tennilän käräjät 8.2.1647

Käännös: Veli Pekka Toropainen

131. Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

41. Hollolan ja Tennilän käräjät 1.7.1647

Käännös: Veli Pekka Toropainen

141v. Jöns Olofsson Suonsulku ja Brusius Jakobsson Virenoja.

42. Hollolan ja Tennilän käräjät 8.─9.11.1647

Käännös: Veli Pekka Toropainen

157v. Jöns Olofsson Suonsulku

Hollolan ja Tennilän käräjät 8.2.1650, 38v.
Helmikuussa 1650 Virenojan Yrjö Tuomonpoika sai pitää sen saran Kattilanniitystä, jonka hänen naapurinsa Prusi Jaakonpoika halusi omia. Prusin vaimoa Agata Eskontytärtä käskettiin lisäksi antamaan Yrjölle kuorma heiniä korvaukseksi hänen miehensä tälle aiheuttamasta vahingosta niityllä.

43. Hollolan ja Tennilän käräjät 12.8.1650

80v.