Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles

  • Olga Siviä Kauppinen (1898 - 1953)
    Olga Kauppinen omisti muotiliikkeen Jyväskylässä. Kauppinen oli kouluttautunut modistiksi Helsingissä "modistikuningatar" Selinin Damhattaffären Hagassa. Olga Kauppisen "kisällintyö" oli ollut Aino Ack...
  • Aina Maria Stenroos (s. Ursin/Ursinus) (1895 - 1990)
    Modisti. Janne ja Ida Stenroosin kasvattitytär. Aina muutti Hämeenlinnasta Lahteen vuonna 1931. Uudenmaan läänin henkikirjat, henkikirja 1897-1897 (U:156), jakso 472. Berghäll 3linien 19 H. Arbeta...
  • Hertta Tellervo Taskinen (1913 - 1954)
    Hertta asunut useilla paikkakunnilla Suomen entisen rajan tuntumassa. Tuli lapsuuden perheen kanssa (veljet,siskot ja vanhemmat) Inkeristä Helsinkiin ainakin kerran ennen vuotta 1920. Vuonna 1921 main...

-Modistien koulutus on toteuttu 1920 luvun lopulta alkaen ensin lähinnä yksityisenä koulutuksena. Helsingin Leikkuuakatemian myöh. Leikkuuopiston modistiopiston järjestämänä. Leikkuuopiston perustaja Herta Idman Lähteitä tekstin lopussa.

-Suomen Muotiliikkeiden Liitto
Syksyllä 1940 sota-aika tarkoitti myös pulaa melkein kaikesta, myös hattutarvikkeista. Säännöstely ja materiaalien saatavuuden heikkous kurittavat käsityöläisiä. Muotiliike Anrin omistaja Anni Rinne ryhtyy toimeen, ja Helsingin muotiliikkeiden yhdistys sai alkunsa. Ensimmäisenä vuonna jäseniä kertyy 50, seuraavana vuonna joukossa oli mukana jo 131 jäsentä.

Yhdistys toi maahan materiaaleja, koulutti jäseniään, sopi liikkeiden yhteisistä aukioloajoista sekä yhteneväisestä hinnoittelusta. Yhteisiä pikkujouluja ja krapujuhlia unohtamatta. Näitä järjestämään valittiin huvitoimikunta, jonka jäsenenä toimi mm. puoli vuosisataa Albertinkadulla liikettä pitänyt modisti Mary Pelanne.

1946 yhdistyksen nimi muutettiin Suomen Muotiliikkeiden Yhdistykseksi, olihan ulkopaikkakuntalaisia jäseniä jo enemmän kuin helsinkiläisiä. 1958 nimi vaihdettiin muotoon Suomen Muotiliikkeiden Liitto. Parhaimmillaan liitolla oli liki 800 jäsentä.

Ensimmäinen suuri, yhteinen näyttely järjestettiin liiton 40-vuotisen taipaleen kunniaksi Kyrönkosken Koskilinnassa 1980.

Modistin koulutus
Suomen Muotiliikkeiden Liitto on aivan alkuajoistaan lähtien ollut aktiivinen uusien modistien koulutuksen suhteen ja osallistunut muun muassa ammatillisen koulutuksen uudistustyöhön monella vuosikymmenellä. Ennen modistikouluja uudet modistit oppivat ammattinsa menemällä modistin oppiin liikkeeseen. 1940-luvun lopulla yhdistys suunnitteli modistikoulun perustamista Helsinkiin. Yhteistyötä tehtiin Tukholmassa toimineen Modistien liiton kanssa. Suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet ja modistin koulutus alkoi 1958 Helsingissä Valmistavassa tyttöjen ammattikoulussa, nykyisessä Stadin Ammattiopistossa. Myös Ateneumissa toimineen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen yhteyteen kaavailtiin modistikoulutusta muotilinjan oheen, mutta idea jäi toteutumatta. Yhdistys kutsui vieraakseen ja jäseniään kouluttamaan modisteja muun muassa Ranskasta ja he kävivät jakamassa oppejaan myös Ateneumissa.

1980-luvulla modistiksi pystyi kouluttautumaan Helsingissä, Turussa, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä. Tänä päivänä modistiksi voi valmistua suorittamalla toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon vaatetukseen suuntautuen. Modistilinjat löytyy vielä Hämeenlinnasta ja Helsingistä. Lähde https://www.craftmuseum.fi/nayttelyt-ja-tapahtumat/vaihtuvat-naytte...

Yleistä (lähde Wikipedia)

Modisti on asustealan ammattilainen joka suunnittelee ja valmistaa hattuja sekä muita asusteita. Modistit työskentelevät mm. hattuliikkeissä, lakkitehtaissa, tavarataloissa, teattereissa ja puvustamoissa. Ammatissa tarvitaan käsityötaitoa, luovuutta ja asiakaspalvelutaitoja.

Työtehtävät

Modisti on asustealan ammattilainen joka täydentää asukokonaisuudet erilaisilla asusteilla kuten hatuilla, muilla päähineillä, laukuilla, käsineillä ja huiveilla. Modistit suunnittelevat, valmistavat, muotoilevat ja uudistavat asusteita.
Tuotteet valmistetaan usein yksittäiskappaleina käsityönä. Ne valmistetaan huovasta, kankaasta, nahasta, turkiksesta ja alan erikoismateriaaleista.
Suurin osa työstä on yksilöllisten asiakastilausten valmistamista asiakkaan toivomusten ja usein myös suunnitelman mukaisesti.
Hattujen ja asusteiden valmistamisen lisäksi modisti toimii usein myös myyjänä. Modistiliikkeessä modisti keskustelee asiakkaan kanssa ja ehdottaa erilaisia vaihtoehtoja tämän toivomusten pohjalta.
Modisti voi myös opastaa asiakkaita asusteisiin liittyvissä muoto-, väri-, tyyli- ja pukeutumiskysymyksissä.
Hatun valmistus tehdään perinteisin menetelmin höyrytyslaitteella ja kuumaraudalla, jossa hattu alkaa muovautua käsityönä suunnitelmasta valmiiksi tuotteeksi. Valmistuksen lisäksi modistit myös korjaavat ja prässäävät päähineitä.
Hatun valmistamisen apuna modisti käyttää mallia tai puristaa hatun hattutukilla. Joskus työssä käytetään ompelukonetta, mutta yleensä hattu ommellaan käsin.
Vaatetusteollisuuden palveluksessa olevat modistit tekevät mallikappaleita tai toimivat työnjohdollisissa tehtävissä. Tehtaassa hattujen valmistaminen on sarjavalmistusta, jossa hatut muotoillaan materiaalihuovasta hattutukeilla. Turkisliikkeissä modistit puolestaan valmistavat turkispäähineitä, kauluksia ja huiveja.
Työympäristönä on tavallisesti hattuateljee tai modistiliike, joka käsittää yleensä työhuoneen, jossa pääosa käsi- ja suunnittelutyöstä tapahtuu sekä tilat asiakaspalvelua ja myyntituotteita varten.

Lähteitä