Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

U5a2a (Mitochondrial DNA)

Project Tags

view all

Profiles

  • Private User
  • Private User
  • Private User
  • Private User
  • Private User
This project is a meeting place for users who share the U5a2a Mitochondrial DNA haplogroup, which means they are related along their maternal lines. Users in this group may want to share their family trees with each other to find overlaps and merge duplicate profiles in order to join or expand the World Family Tree and discover new relatives.

Tämä ryhmä kokoaa ihmisiä, joilla on äitilinjan DNA:ssa haploryhmä U5a2a. Familytree DNA:n testitulosten perusteella annettu asiantuntija-arvio (1.11.2014) on, että U5a2a haploryhmän aiheuttaneiden mutaatioiden arvioidaan syntyneen noin 12 000 vuotta sitten. Vuonna 2014 tehdyssä arviossa ryhmässä on ollut 117 FMS-testitulosta, mutta niistä 104 on yhdessä alaryhmässä U5a2a1, jonka arvioidaan olevan noin 6 000 vuotta vanha. 13 U5a2a* -näytettä edustavat kolmea erilaista U5a2a:n alakladia, joita löytyy enimmäkseen Pohjois-Euroopasta. FamilyTree on ilmoittanut, että haploryhmien päivitys on käynnissä, mutta tulokset eivät ole vielä varmentuneet (tilanne 28.6.2022).

U5a2a:lla on erottuva HVR1-merkki, ja sillä on ainakin kaksi tunnettua muinaisjäänteiden sarjaa, jotka on tunnistettu nimellä U5a2a HVR1-testitulosten perusteella: jäännökset Hohlenstein-Stadelista, Saksasta, joiden iäksi on arvioitu 8 700 vuotta, ja toinen ryhmä Damsbosta, Tanskasta, jotka ovat n. 4 200 vuotta vanhoja. Hohlenstein-Stadel-näytteellä näyttää lisäksi olevan läheinen vastine yhteen U5-projektin U5a2a*-jäsenistä. Vuonna 2014 n. 37 % kaikista U5a2-näytteistä on ollut U5a2a:n alaryhmässä U5a2a1:ssä. Tämä aliryhmä on ajoitettu n. 6000 vuotta vanhaksi, mikä voi viitata neoliittiseen väestöön, joka on voinut laajeta erittäin nopeasti (eli esim. jääkauden jälkeen).

U5a2a:n emoryhmää U5a2:ta tavataan yleisimmin ihmisillä, joiden esiäidit ovat olleet Pohjois- ja Itä-Euroopassa (mukaanlukien pohjoismaat, sekä Itä-Eurooppa kuten Ukrainalla ja Venäjällä). U5a2:n mutaattioiden arvioidaan olevan noin 20 000 vuotta vanhoja. Vuonna 2014 on arvioitu, että U5a2 äitilinjaa oli läsnä useissa jääkauden pakolaisissa. Jotkut U5a2:n harvemmin esiintyvistä alaryhmistä löytyvät pääasiassa Länsi-Euroopasta, ja ne ovat saattaneet esiintyä ihmispopulaatioissa, jotka ovat asuneet jääkauden turvapaikassa Länsi-Euroopassa, kun taas U5a2a ja sen kanssa samalla tasolla olevaa sisarryhmää U5a2b tavataan useammin Keski- ja Itä-Euroopan pohjoisilla alueilla. Asiantuntijoiden arvio on, että ne ehkä ovat ehkä olleet edustettuna jo jääkauden populaatioiden turvapaikassa Balkanilla tai Italiassa. Muinaisista jäännöksistä tiedämme, että U5a2a äitilinjainen ihminen oli läsnä Saksassa jo 8700 vuotta sitten. Toinen mahdollisuus on, että äitilinja U5a2a oli edustettuna Etelä-Euroopan jääkauden turvapaikassa ja laajeni aluksi Keski- ja Pohjois-Eurooppaan jään vetäytyessä ja laajeni sitten sieltä Itä-Eurooppaan ja Venäjälle. Se, että U5a2:ta tavataan harvoin Etelä-Euroopassa, viittaa siihen, että sitä ei ollut varhaisen neoliittisen viljelysyhteisöissä, jotka laajenivat Lähi-idästä Eurooppaan. Jos U5a2a1:tä ei esiintynyt varhaisten viljelijöiden keskuudessa, ehkä sen korkea esiintymistiheys Pohjois-Euroopassa nykyään ja sen nopea leviäminen 6000 vuotta sitten voisi viitata siihen, että U5a2a1 oli läsnä varhaisen neoliittisen paimenyhteisöissä Itä- ja Pohjois-Euroopassa, mutta näytteiden perusteella tätä ei voi vielä täysin varmuudella todentaa (v.2014). Muinaisten jäänteiden testausta tarvitaan lisää, jotta U5a2:n muuttohistoriaa ymmärretään paremmin. Se kuitenkin tiedetään, että U5a2a ja kuten myös U5a2 kuuluu haploryhmän U5:n alahaploryhmiin. Haploryhmän U5 arvioidaan olevan ainakin noin 30 000 vuotta vanha, ja sitä esiintyy nykyään pääasiassa ihmisillä, joilla on eurooppalaisia ​​syntyperiä oleva äitilinja. Se on U:n alaryhmä, jonka erottaa U:sta viisi ylimääräistä mutaatiota: (T3197C, G9477A, ​​T13617C, C16192T ja C16270T), asiantuntijoiden arvio on, että U5 koki pitkän ajan hyvin hitaan väestönkasvun tai populaation pullonkaulan Euroopassa, tällainen tapahtuma on voinut olla esimerkiksi juuri jääkausi. Kun jäätikkö n. 19 000 vuotta sitten vetäytyi pois pohjois-Euroopasta, haploryhmän U5 esiäidit olivat ensimmäisten ihmisten joukossa, jotka asuttivat Keski- ja Pohjois-Eurooppaa. Vuonna 2014 U5 on hallitseva haploryhmä varhaisten metsästäjä-keräilijöiden muinaisissa jäännöksissä Euroopassa, ja U5 ja sen sisarryhmä U4 edustavat noin 90 prosenttia mesoliittisen aikaisimmista metsästäjä-keräilijöistä. Tarkat muuttoreitit ja distribuutiot tarvitsevat kuitenkin lisää näytteitä, jotta U5:n aliryhmien tarkat muuttoreitit voidaan määrittää.

Haploryhmänä U5a2a on mielenkiintoinen, koska v.2014 97% sen näytteistä on U5a2a1:ssä, vain yhdessä neljästä elossa olevasta U5a2a-sukulinjasta. Eräs mahdollinen tulkinta on, että U5a2a1 syntyi Itä-Euroopan metsästäjäkeräilijöiltä ja metsäaroalueelta, jossa se koki nopean väestönkasvun noin 6 000 vuotta sitten ja laajeni sitten Länsi-Eurooppaan indoeurooppalaisten puhujien muuton myötä. On mahdollista, että jäljellä olevat metsästäjä-keräilijä-U5a2a-linjat Länsi-Euroopassa korvattiin enimmäkseen neoliittisen ja pronssikauden siirtolaisilla (mukaan lukien U5a2a1), ja siksi muita U5a2a-alakladeja tavataan nykyään Pohjois-Euroopassa hyvin harvoin. Suomalaisittain U5a2a:n alaryhmä U5a2a1 on voitu kirkonkirjojen perusteella yhdistää moniin pohjoisen Suomen sukuihin, kuten metsälappalaisten sukujen esiäiteihin. Tämän perusteella U5a2a voi olla mielenkiintoinen tarkasteluryhmä myös mahdollisesti saamelaisten ja suomalais-ugrilaisten kansojen muuttoliikettä selvitettäessä.

U5a2a:n alaryhmiä:

U5a2a* ryhmä 3
U5a2a* ryhmä 4

lähde: https://www.familytreedna.com/groups/u-5b/about/results