Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Vliegtuig-crash RAAF-Lancaster MK1 ‧ 12 juni 1943 ‧ Reeuwijk

Project Tags

view all

Profiles

Vliegtuig-crash RAAF-Lancaster MK1 ‧ 11/12 juni 1943 ‧ Reeuwijk

Het monument ter nagedachtenis van wat deze Australische geallieerden tijdens de oorlog in Europa overkwam, bevindt zich in Reeuwijk --nu: gemeente Bodegraven-Reeuwijk-- aan het einde van de Kippenkade. Het herinnert de inwoners en voorbijgangers aan dit noodlottige ongeval zo direct in hun eigen omgeving.

tekst monument Reeuwijk op de plek van het ongeval

NL : In de nacht van 11 op 12 juni 1943 beschoot een Duitse nacht-jager een Lancaster van de Royal Australian Air Force. Deze bommen-werper was op de terugweg van een bombardement op de stad DÜSSELDORF naar de thuisbasis in BINBROOK, Engeland. De Lancaster MK1 stortte neer op de plek voor u. Alle zeven bemannings-leden kwamen daarbij om het leven.

EN : In the early morning of june 12th, 1943, a Royal Australian Air Force Lancaster was shot down by a German night fighter. The bomber was on its return to the home base in BINBROOK, England after completing a mission tot the city of DÜSSELDORF. The Lancaster MK1 crashed on the location in front of you. All seven crew members lost their lives.

informatie elders

Op 11 juni 1943 om 21.47 vertrok de Lancaster W4960 AR-R vanaf RAF basis BINBROOK voor een bombardement op DÜSSELDORF. Ze maakten deel uit van een groep van 783 vliegtuigen, waaronder 326 Lancasters, 202 Halifaxen, 143 Wellintons, 99 Stirlings en 13 Mosquito’s. Het toestel werd boven Nederland neergehaald door een Duitse nachtjager en stortte om 2.15 neer in SLUIPWIJK. Alle bemanningsleden kwamen om het leven en werden begraven op het kerkhof in HERKENBOSCH. In 1945 zijn ze herbegraven in Jonkerbos war cemetery in NIJMEGEN. In totaal stortten er 38 toestellen neer tijdens deze missie. De schade in de stad was groot, mede veroorzaakt door de vele branden die ontstonden na de bombardementen. 1.292 mensen kwamen om en 140.000 mensen raakten dakloos.

Het monument op het kerkhof van SLUIPWIJK IS opgericht ter nagedachtenis aan de inzittenden van de de Lancaster W4960 bommenwerper die daar op 12 juni 1943 neerstortte. De voltallige bemanning kwam daarbij om het leven: twee Britten en vijf Australiers werden op het plaatselijk kerkhof begraven. In 1953 zijn ze herbegraven op het Jonkerbos War Cemetery in NIJMEGEN.

In 2008 is het monument vernieuwd en verplaatst vanuit centrum gem. Reeuwijk naar Sluipwijk, de locatie vlakbij de crash in het Plassengebied van de gemeente Reeuwijk.

bronnen‧documentatie‧informatie‧internet‧illustraties‧etcetera...
legenda

● : In tweede naamveld van de profiel-pagina wil zeggen dat er nog geen link is naar de global-GENI-tree. Zodra dat wel het geval is, verzoeke deze aanduiding te verwijderen.

ACTORES

  • RAAF: Royal Australian Air Force 460 Squadron
de zeven bemannings-leden
overige