Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

view all

Profiles

Ime župe dolazi od stare hrvatske riječi gvozd u značenju šuma i planina. To je, dakle župa koja se smjestila iza visokog Biokova, koje je i danas sa sjeverne strane šumovito. Područje današnje župe bilo je naseljeno u pretpovijesnom razdoblju, što potvrđuje velik broj gomila, od kojih su neke u drugoj polovici 20. stoljeća uništene i njihovo kamenje zdrobljeno u pijesak za moderniziranje prometnica. O naseljenosti ovoga kraja u hrvatskom srednjovjekovlju govore brojne nekropole stećaka na kojima su stećci kroz posljednjih stotinu godina dobrim dijelom uništeni. Nešto više podataka o samoj župi, njezinim crkvama i narodu imamo tek u 17. stoljeću i to u izvješćima ondašnjih makarskih biskupa Svetoj Stolici.

Župom Zagvozd upravljali su svjetovni svećenici, tzv. glagoljaši, davno prije dolaska Turaka u ove krajeve, krajem 15. stoljeća, i njom upravljaju sve do sada. Zagvozdu je pripadala i današnja župa Medovdolac, koja je polovicom 18. stoljeća otcjepljena, postavši najprije samostalna kapelanija, a poslije toga i samostalna župa.

Današnja župna kuća sagrađena je od 1903.-1908. godine, za župnikovanja don Ilije Ujevića. Nju su 1943. zapalili četnici i tom je prigodom stradao i arhiv. Kuću je djelomično obnovio, uredivši samo najnužnije prostorije, župnik don Marko Perica (1936.-1970.), koji je u međuvremenu stanovao u privatnoj kući Stipe Čaglja pok. Marka. Temeljita obnova kuće izvršena je za župnikovanja don Joze Čikeša (1970.-1974.), a konačno nutarnje uređenje s izvanjskim okolišem i dodatnim prostorijama dobila je za župnikovanja don Ivana Dragušice 1986. godine. Prije izgradnje današnje kuće župnici su stanovali u staroj kući na Ćemeru, kod stare župne crkve Velike Gospe. Za tu kuću zemljište je poklonio domaći svećenik don Marko Brnas. Prije toga župnici i njihovi pomoćnici bili su domaći ljudi i stanovali su kod svoje rodbine.

Matične knjige R od 1825 do 1851., dva sveska; U od 1831. do 1842., jedan svezak, nalaze se u DAZ. Knjige R od 1851. do 1949., šest svezaka; V od 1858. do 1949.; U od 1867. do 1949. nalaze se u MJU Zagvozd. Nepotpuna godišta parica R, V i U od 1818. do 1940. nalaze se u NAS. Stanje duša iz 19. stoljeća, oštećeno, nalazi se u ŽU. Godine 1938. župa je imala 3.200 stanovnika, a 2001. godine bilo ih je 1.175.

U župi djeluju časne sestre Kćeri Božje ljubavi, koje stanuju u župnoj kući, pomažu u katehizaciji, vode crkveno pjevanje i župnikovo domaćinstvo.

Župnik Čikeš ustanovio je u župnoj kući muzejsku zbirku, a župnik Pavao Pavić 1995. godine pokrenuo je tiskanje župnog lista Zagvozd.