Start your family tree now Is your surname Franich?
There are already 21 users and 361 genealogy profiles with the Franich surname on Geni. Explore Franich genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Franich Genealogy and Franich Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Franich surname

Franić = Franich

Vrlo stara plemićka obitelj Makarske krajine. Franići, kao i Cvitkovići i Gojaki, potekli su od narodnih knezova Nimičića iz Jajca. U Omiškoj se Rogoznici u 13 stoljeću spominju plemići Mikulići i Alaburići sa istim grbom kao grb Nimičića iz Ilirskih grobova.

Vjerojatno je,da se jedna grana knezova Nimičića preselila u Jajce u Bosni. Za pada Bosne,godine 1463, knezovi Nimičići, braća Cvitko, Gojko i Frane, prešli su u Ljubuški. Tu je knez Cvitko osnovao obitelj, iz koje su kasnije potekli konti Cvitkovići. Od Gojka i Frane potekli su Gojaki i Franići.

Iz Čitluka kod Lubuškog, Franići su prešli u Makarsku krajinu i Baćinu. Tu su 1609 godine postali mletački povlaštenici.. Poslije su prešli u Vina kod Vrgorca gdje i danas žive.

U 18 stoljeću su primljeni i u Trogirsko vlastelinsko vijeće, a grb im je uvršten u trogirsku zlatnu knjigu.

Franići su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 123 općine i 193 naselja, pretežno u urbanim sredinama (63%). Danas ih najviše živi u Splitu (350), Zagrebu (300), Vrgorcu (150), Blatu kraj Omiša (90) i u Sukošanu kraj Zadra (70).

Prezime Franić se nalazi na 147.mjestu u Hrvatskoj po broju pripadnika, ukupno 2418 osoba.

Veliki broj Fanića iselio je u Australiju, Novi Zeland i Ameriku gdje je prezime Franić pretvoreno u Franich