Start your family tree now Is your surname Glamuzina?
There are already 280 genealogy profiles with the Glamuzina surname on Geni. Join now to find your relatives.

Glamuzina Genealogy and Glamuzina Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Glamuzina surname

Prezime Glamuzina, dolazi od glamuzina/glamuza, čovjek koji na sajmu prodaje robu pretjerano je hvaleći" - glamazati/ glamuzati.

Glamuzine su starinom iz Čalića u Brotnju. U starini su se prezivali Maretić. Godine 1705. zapisan je Glamuzina alias Maretić.

U Dicmo kod Sinja došao je iz Hercegovine harambaša Ilija Maretić pokojnog Bože s brojnom obitelji koja se tako brzo razvila da se jedan zaselak sela Dicma danas zove Maretići. Osim seobe u Sinj drugi su oko 1700. godine odselili u Vrgorsku krajinu, u sela Stilja i Papratnicu, gdje i danas žive njihovi potomci s novim prezimenom Glamuzina.

Fra Andrija Kačić Miošić 1662. godine spominje Jozu Glamuzinu. U Matici vjenačnih župe Imotski 1738. godine upisano je vjenčanje nekoga Glamuzine alias Maretića.

Iz Vrgorske krajine su 1815. godine neki od Glamuzina doselili u Klobuk. Godine 1816. upisano je krštenje Mate sina Ante Glamuzine i njegove žene Ive Petrović, Dujine kćeri. Godine 1820. krštena je Anđa kći Ante Glamuzine iz Klobuka i Mande Rašić. Godine 1823. krštena je Iva kći Ante sina Jure Glamuzine i Ive Tolj. Godine 1824. kršten je Ante sin Ante Glamuzine i Mande Rašić. Godine 1829. kršten je Ivan sin Ante Glamuzine i Mande Rašić. To su sve djeca iste obitelji.

Godine 1858. kršten je Ivan sin Jakova Glamuzine iz Klobuka i Ruže Čuljak. Godine 1870. krštena je Iva kći Jakova Glamuzine iz Klobuka i Ive Petrović. Ista obitelj dobila je 1872. sina Andriju. I tako slijede nove obitelji Ivana Glamuzine i Mare Grgić koja je od 1881. do 1889. krstila petero djece: Ružu, Mandu, Ilku i Jakova. Godine 1889. krštena je Matija kći Ante Glamuzine i Mande Grgić. Obitelj je dobila četvero djece: spomenutu Matiju, te Miju, Franu i Lovru. U posljednjem upisu dodano je da je Ante Glamuzina iz Šiljevišta. Spominju se i dva mjesta boravka za istu obitelj Ante Glamuzine i Mare Šimunović. Njihova obitelj je 1893. krstila sina Matu i zapisali da su iz Klobuka. Međutim godine 1905. je upisano krštenje Mirka sina Ivana Glamuzine iz Šiljevišta i Mare Šimunović.

Razmjerno najviše Glamuzina u proteklih sto godina rođeno je u Rogotinu kraj Ploča, gdje se svaki sedmi stanovnik prezivao Glamuzina. U Hrvatskoj danas živi oko dvjesto Glamuzina u oko sedamdesetpet domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno sto, pa se njihov broj do danas gotovo udvostručio.

Najveća migracija Glamuzina u prošlom stoljeću zabilježena je iz Mostara (BiH) u Ploče

Glamuzine su prisutne u osam hrvatskih županija, u ukupno 22 općine i 26 naselja, pretežito u urbanim sredinama (64%). Danas ih najviše živi u Rogotinu kraj Ploča (50), Zagrebu (45), Vrgorcu (30), Pločama (20) i u Splitu (9).