Start your family tree now Is your surname Keldermans?
There are already 228 genealogy profiles with the Keldermans surname on Geni. Join now to find your relatives.

Keldermans Genealogy and Keldermans Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Create your Family Tree.
Discover your Family History.

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!
view all

Profiles

About the Keldermans surname

http://nl.wikipedia.org/wiki/Keldermans_(bouwmeestersgeslacht)

Het Keldermans bouwmeestersgeslacht was een Brabantse familie van architecten, glasschilders en beeldhouwers actief in de 15e en 16e eeuw, afkomstig uit Mechelen. De eerste in de rij was Vlaams architect Jan II Keldermans, die samen met zijn kinderen en diens nakomelingen vooral roem verwierven met typisch Brabants Gotische stijl in zowel de bouwkunst als in de beeldhouwkunst. Zij waren niet enkel actief in het hertogdom Brabant, maar kregen ook geregeld opdrachten vanuit Holland en Zeeland. De meesten onder hen werden evenals hun grootvader stadsarchitect van Mechelen en de latere generatie schopte het zelfs tot hofarchitect bij keizer Karel V (ca. 1500-1530). Het Keldermans geslacht werd bekend door het ontwerp en de bouw van de grote toren van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Jan II komt het meest in aanmerking als de ontwerper, de architect en de belangrijkste bouwmeester[1]. Hij zou het begin van de werken echter zelf niet meer meemaken en de eerste steen werd bijgevolg gelegd onder toezicht van zijn zoon Andries. Andere telgen uit de Keldermansfamilie die achtereenvolgens de werken geleid hebben zijn Antoon I, Antoon II, Rombout II en Laurens II. De oorspronkelijke familienaam van het geslacht was Van Mansdale (ook, Van Mansdaele). De naam Keldermans werd door Jan II bedacht en in gebruik genomen, omdat het huis van de familie bekendstond als 'Het Kelderken' en hij als 'Jan van Het Kelderken' naambekendheid begon te verwerven.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://en.wikipedia.org/wiki/Keldermans_family

Keldermans is a family of Flemish artists, originating from the city of Mechelen in the Duchy of Brabant. The members of the family were mostly architects working in the Brabantine Gothic style. As the most important architects of their time in the Netherlands, they defined the Brabantine Gothic style, and their works can still be seen today in cities like Mechelen, Brussels, Antwerp, Ghent, Lier, Middelburg and Gouda. Anthonis II and Rombout II were court architects for Charles V. Laurens II, last in the line, was influenced by Renaissance architecture and marked the end of the Gothic period in this region.

The actual family name was Van Mansdale. Keldermans (Dutch for cellar man) was a nickname given to Jan I because the family house was nicknamed 't Kelderken (the cellar). The family was not happy with the nickname and usually continued to sign documents with the name "Van Mansdale".