"de Villeneuve" uit de Provence

Started by George J. Homs on today
Showing all 4 posts
Today at 5:45 AM

Ik heb enkele dagen geleden een belangrijkste stam "de Villeneuve" in Nederland kunnen verbinden met het omvangrijke geslacht "de Villeneuve" uit de Provence (met op haar beurt een oorsprong in het gelijknamige geslacht uit de Languedoc - en vanuit de Languedoc zijn er ook takjes naar Catalonië gegroeid onder de naam "de Villanova"). Dit (en mogelijk ook zijn broer Hélion) is de stamvader van de Nederlandse Villeneuve... Josias de Villeneuve, pasteur protestant
Op Geni zitten daarvan momenteel ruim 300 afstammelingen (maar WieIsWie heeft haast 400 Villeneuve records, dus daar valt nog wat te doen).
Wie dus met deze Villeneuve kan verbinden kan dus doorlopen naar de Provence, en minstens 800 jaar voorouders!
Terloops nog even melden dat dezelfde Villeneuve ook in de laatste decennia van de VOC actief was, en er daarvan dus ook in de Oost terecht zijn gekomen.
Met Josias heb je ook (zoals ikzelf) een onrechtstreeks bloedverwantschap via ondermeer Jan I, hertog van Brabant.
Ter info, ik heb 'grote kuis' gehouden in de Villeneuve van de Provence, en zo'n 99% van de ruim 600 naamdragers aldaar (op Geni) zijn nu met mekaar onderling verbonden. Dit geeft nog talloze verdere vertakkingen naar hele oude geslachten in de Provence (Castellane, Grimaldi, Pontavès, Glandevès...) - maar da's nog massa's werk om dat ten volle uit te diepen.
Zals je echter kan zien liepen de Nederlandse Villeneuve via Bergen op Zoom binnen, en aldaar zaten nog heel wat andere Franse inwijkelingen, dus het zou me niet verwonderen dat er via deze nieuwe connecties nog tal van andere zullen bijkomen!
Geniet!

Today at 6:59 AM

Mooi werk George !!

Today at 7:35 AM

Thanks!
Bijzonder boeiend, trouwens, de verstrengeling van geslachten in Zuid-Frankrijk.
Het ware interessant om te bekijken hoe mensen relateren tot Francon I, vicomte de Narbonne. Ik heb zowaar de indruk dat dit een alternativieve "Karel de Grote" is, vanuit genealogisch standpunt.
Francon is de stamvader van de Villeneuve. (Het is pas Walchaire de Narbonne, I. baron de Villeneuve die de naam Villeneuve zal introduceren, omdat hij een dorpje/stadje met die naam stichtte).

Today at 9:31 AM

Bedankt George, alweer een Grootvader erbij. Deze verbanden tussen Noord en Zuid Europa zijn heel interessant.
Is het geen tijd voor een Europese familie reunie?

Showing all 4 posts

Create a free account or login to participate in this discussion