Gottfried Hahr (1730 - 1786)

‹ Back to Hahr surname

6

Matches

0 0 6
Adds more complete birth place, more complete death place, sibling(s) and child(ren).

View Gottfried Hahr's complete profile:

  • See if you are related to Gottfried Hahr
  • Request to view Gottfried Hahr's family tree

Share

Birthplace: Stockholm, Sverige
Death: Died in Stockholm, Sverige
Occupation: Apotekare
Managed by: Jarmo Hela
Last Updated:

About Gottfried Hahr

Apotekare.

Elev hos apotekare Jakob Bark på apoteket Markattan i Stockholm. Fortsatte sedan som farmaceut på olika apotek in- och utrikes, bland annat i Hamburg och Hannover. Kallades 1760 av Kungsholms församling tillbaka till Stockholm för att avlägga apotekarexamen och inrätta ett nytt apotek på Kungsholmen. Avlade apotekarexamen och fick kungligt privilegium samma år för apoteket Hjorten i Stockholm 1760-1778 och var alltså dess förste innehavare.

Tyvärr led han och hans syskon, enligt Sackléns Apotekare-Historia, av en sjukdom som yttrade sig i "ett ganska rött ansikte, som mer och mer tilltog och ändtligen utbrast i upphöjningar och och bulningar, hvaraf han blef mycket förstäld och måste hålla sig ifrån göromål, hvilket så småningom verkade hans undergång." Sjukdomen tvingade honom att sälja sitt apotek då kreditorerna krävde egendomen som lösen för skulderna som uppkommit.

Apotekare Hahr var känd för sitt goda bränvin och sin "karbunkelnäsa" och skalden Carl Israel Hallman, som alltid tog sin morgonsup hos vännen Hahr, har i sin komedi "Finkel, eller det underjordiska bränvinsbränneriet" odödliggjort Hahr som Apotekaren Nasenblom, vilken till bränningsämne använde sockerrör från andra sidan floden Styx.

Äktenskapet var barnlöst.

Källor:

  • *Svensk-finska Medicinalverkets historia, Otto Hjelt, 1893
  • "Sveriges Apotekares Historia", A. J. Bruzelius, 1878. (s. 200)
  • Ancerstry
view all

Gottfried Hahr's Timeline

1730
November 26, 1730
Stockholm, Sverige
1764
January 28, 1764
Age 33
1786
May 14, 1786
Age 55
Stockholm, Sverige