Matias (Matti) Toivo Esaias Tapionlinna (1921 - 2009)

public profile

View Matias (Matti) Toivo Esaias Tapionlinna's complete profile:

  • See if you are related to Matias (Matti) Toivo Esaias Tapionlinna
  • Request to view Matias (Matti) Toivo Esaias Tapionlinna's family tree

Share

Birthdate:
Birthplace: Tyrväntö, Southern Finland, Finland
Death: Died in Helsinki, Southern Finland, Finland
Occupation: Insinööri
Managed by: Erkki Tapionlinna
Last Updated:

About Matias (Matti) Toivo Esaias Tapionlinna

Muistokirjoitus 2009

Matti Tapionlinna

Insinööri Matti Tapionlinna

Järjestövaikuttaja ja karjalaisen kulttuurin vaalija Matti Toivo Esaias Tapionlinna kuoli Helsingissä 87-vuotiaana 4.6.2009. Tapionlinna syntyi viisilapsisen pappisperheen esikoisena Tyrvännössä 25.6.1921. Opintiensä hän aloitti Enontekiössä katekeettakoulussa, asui nuoruusvuotensa Joutsenossa ja kirjoitti ylioppilaaksi Imatralla.

   Kouluaikanaan hän oli linnoitustöissä Kannaksella ja ehti mukaan jatkosotaan, jossa haavoittui syyskuussa 1941. Sotasairaalasta päästyään Tapionlinna valmistui Ruotsissa kemian insinööriksi.
   Sodan jälkeen hän opiskeli valtiotiedettä Helsingin yliopistossa. Viipurilaisessa osakunnassa Tapionlinna omistautui karjalaisten asialle – ja tutustui puolisoonsa Maijaan, jonka kanssa avioliitto kesti yli 60 vuotta.
   Tapionlinna oli arvostettu vaikuttaja useissa karjalaisyhteisöissä, mm. Karjalan liiton hallituksessa sekä Pääkaupungin karjalaiset ry:n puheenjohtajana. Hän teki mittavan työn Pääkaupungin karjalaisten rakennuttaessa karjalaisille useita kerrostaloja Helsinkiin. Myös Karjala-talon rakennuttaminen sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkin pystyttäminen Hietaniemen hautausmaalle olivat hänelle sydämen asioita.
   Matti Tapionlinna teki pitkän elämäntyön suomalaisen öljy- ja kemianteollisuuden palveluksessa; pääesikunnan voiteluaineosasto, Neste, Union-Öljy, Voimaöljy. Polttoaine Osuuskunta, Aspo.
   Lisäksi hän toimi mm. Helsingin kaupunginvaravaltuutettuna, kirkkovaltuustossa, Käpylä-seuran hallituksessa, Joutseno-seurassa sekä erilaisissa hyväntekeväisyysjärjestöissä.
   Matti Tapionlinna oli asioihin perehtyvä, rauhallinen ja harkitseva mies, jolle perhe, ”klaani”, oli sittenkin kaikki kaikessa. Viime päiviinsä asti Ukki seurasi kiinnostuneena viiden lapsensa, 14 lapsenlapsensa ja 17 lapsenlapsenlapsensa elämää, ja muisti joka ilta rukoilla jokaisen puolesta.
view all

Matias (Matti) Toivo Esaias Tapionlinna's Timeline

1921
June 25, 1921
Southern Finland, Finland
1948
June 20, 1948
Age 26
Kiviportti
2009
June 4, 2009
Age 87
Helsinki, Southern Finland, Finland
????
Helsinki, Southern Finland, Finland