BROODJE AAP: 7 DNA moeders en DNA genealogie bepaalde geografische herkomst

Started by FRED BERGMAN on Saturday, July 21, 2012

Participants:

Related Projects:

Showing 1-30 of 47 posts
7/21/2012 at 12:43 AM

Ik lees vanmorgen in de volkskrant dat de populistische britse geleerde, Professor Bryan Sykes (64 jaar oud) op zoek gaat naar het DNA van de verschrikkelijke sneeuwman.
Deze professor is ook bekend door zijn boek De zeven dochters van Eva, waarin hij mededeelt dat alle mensen afstammen van 7 oermoeders, die 15.000 tot 50.000 jaar geleden leefden. Hij beweerde dat hij op basis van onze genen precies kan aanwijzen waar onze verre voorouders leefden. Hij heeft daarvoor een bedrijfje opgericht: Oxford Ancestors, die tegen betaling een genetische stamboom samenstelt, hoewel daar tot op heden totaal geen wetenschappelijke basis voor is. Je kunt mensen zo niet indelen in slechts 7 groepen en je kunt al helemaal niet afleiden waar hun voorouders woonden.
Aldus het commentaar van de Nederlandse DNA-deskundige Professor Peter Knijff van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Private User
7/21/2012 at 1:16 AM

Zo zie je maar wat onwetendheid in de wereld teweeg kan brengen, want volgers heeft deze mijnheer vast wel.... Voor mij weer een extra motivatie van geni ook een platform te maken waar ik kennis aan ontleen en aan hoop toe te voegen, al is het maar door goed gedocumenteerde sites te zoeken voor de profielen die ik belangrijk vind.

Bedankt FRED BERGMAN, voor deze 'anekdote' die veel blootlegt over de wijze waarop we graag mensen in ee hokje douwen. Is het dus niet naar 'ras', geloof of geboortegrond, dan kunnen we altijd nog die zeven oer-moeders opvoeren als 'schuldigen' van zoveel tegenstrevers, onrust en oorlog tijdens ons korte samenzijn op deze aardkloot. Zou dat laatste woord trouwens ethymiologisch nog iets betekenen, denk je? Want vrouwen zijn toch de onschuld zelve? liefs, -jMu-

Private User
7/21/2012 at 1:19 AM

Zou het trouwens geen verschrikkelijke Sneeuw-VROUW kunnen zijn geweest? Tenslotte is het vrouwelijk genoom iets uitgebreider en dus misschien wel veel ouder dan dat van Adam. Of is dat blasfemisch en moet ik straks mijn opmerking weer wissen?

Private User
7/21/2012 at 3:20 AM

Volgens mij waren het 7 verschrikkelijke sneeuwvrouwen, en ik ben een afstammeling van nummer 5 die waarschijnlijk op Honolulu leefde !!!!

Private User
7/21/2012 at 3:55 AM

maar ook 'n sneeuwvrouw kan toch echt niet zonder sneeuwman, of was 't wellicht een mooie hallucinatie die voor nazaten zorgde...

7/21/2012 at 8:22 AM

als de dochters van eva 50.000 jaar geleden leefden, waar komen dan al die gevonden skeltetten van mensen van voor die tijd vandaan ?

Private User
7/21/2012 at 8:27 AM

vandaag in het NRC Handelsblad in een bijlage zelfs een heel leuk verhaal over paleonthologen. Zal eens kijken of er een digitale versie van is.

Private User
7/22/2012 at 3:51 AM

Alleen Sneeuwmannen komen naar buiten, de sneeuwvrouwen zitten in de spelonk, oppassen op de sneeuwpoppen en sneeuwkatten en kijken alleen maar naar EO programmas. Koken doen ze niet alles is rauw-kost.
Pieter

Private User
7/22/2012 at 4:06 AM

niet af en toe een rauw muisje? je moet toch dierlijke aminozuren eten om je spieren te verversen? of heb ik de biologie-les van de eo gemist?

7/22/2012 at 4:42 AM

Maar Sjaantje toch, je weet toch wel dat de mens van nature een herbifoor is ?

Private User
7/22/2012 at 4:57 AM

Ja, omdat-ie bang is om tijgers te trotseren of leeuwen te dompteren, dat is wel duidelijk.... wat 'n angst-hazen! Wel op het NOS-journaal en niet in de eigen back-yard! Maar mag zo'n zacht gekookt eitje bij het ontbijt dan nog wel, of zit ik dan stiekem gepikte embryootjes op te peuzelen...?

Private User
7/22/2012 at 5:07 AM

en hoe moet het met de voet-zolen op die vieze, bekauwgumde en be-peukte straten van tegenwoordig? Mag ik alleen rubberen zolen uit echte plantages toepassen of is een produkt van de olie-industrie ook wel wenselijk ter bevordering van de wereld-vrede? Geen idee hoeveel slippers er uit zo'n vat ruwe olie geperst kunnen worden, vast wel een lucratieve handel. Vroeger deden ze dat toch in HEVEA-dorp bij Renkum? Bestaat dat eigenlijk nog of moeten we de banden- & laarzen-fabriek al rekenen tot ons nationale erfgoed dat straks vooral in het geschiedenis-archief van geni is te lezen?

Private User
7/22/2012 at 5:12 AM

Toch eens kijken of die rubberfabrikant Dirk Frans WILHELMIN 1877-1936 al een geni-profiel heeft. Zo nee, wie knutselt hem het eerst aan zijn/haar verwanten? Ik zorg dan wel voor een rubberplantage in een nieuwe project-pagina, want in Suriname kunt je die bomen niet overeind houden. Ik zal een project-koppeling maken met http://www.geni.com/projects/Plantages-in-Suriname/12367, dan hebben de Wageningers onder ons ook weer wat emplooi.

Private User
7/22/2012 at 5:27 AM

Wil iemand trouwens pertinent op echt beesten-leer lopen, dan kun je misschien je licht eens opsteken in Batadorp bij Best, vlakbij Eindhoven.

Daar hebben verre verwanten van ons ooit miljoenen schoenen geproduceerd totdat duidelijk werd dat je je aandelen beter elders kon verkwanselen of je familie-ruzies snel bijleggen om de erfenis niet te verliezen. In http://nl.wikipedia.org/wiki/Bata_(bedrijf) valt te lezen hoe schoenmakers in ons kikkerlandje tegen het begin van de jaren '30 van de vorige eeuw opklommen tot 's-werelds grootste schoenen-exporteur. Waarvan acte in tijden dat het handwerk is verdwenen uit het lespakket van menige basis-opleiding. Gelukkig heb ik al vroeg leren breien van mijn moeder, dus warme sokken in die laarzen moet nog wel lukken.

Private User
7/22/2012 at 5:28 AM

zo, ik ben weer even uitgebazeld, koffie!

7/22/2012 at 3:38 PM

Ik meen toch wel dat Dr. Spencer Wells (het Genographic project) (https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/index.html) wel tot de conclusie komt dat we afstammen van dezelfde stam rond de 35.000 jaar geleden in oost africa.

Op dit site kun je de atlas zien van de historie van de mensen en hoe ze over de aarde dwaalden.

Ik weet niet het verband tussen Sykes en Wells maar Wells zijn verhaal klopt als een bus.

p.s.: Hier is de uitslag van mij : http://edward.de.leau.net/results-from-my-dna-tests-a-proud-r1b-aka...

7/22/2012 at 3:42 PM

Ah , ik zie dat het onderzoek wel degelijk gerelateerd is : http://www.luciefield.net/dna.html o.a.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Y-chromosomale_Adam

Ik ben het dus niet eens met dat broodje aap. Eerder omgekeerd.

Wat is precies het probleem? Is toch logisch?

7/22/2012 at 3:47 PM

NOG STERKER:

De professor die je aanhaalt met de vertaling "broodje aap" is een collega van Spencer Wells:

Hoogleraar Peter de Knijff is samen met o.a. Spencer Wells mede grondlegger van het baanbrekende Y-chromosomaal onderzoek.
De Knijff is populatiegeneticus aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en hij deed daar zijn ontdekking in 1995, min of meer toevallig gelijktijdig met nog anderen.

Dus..... volgens mij mist er hier een nuance.

a) het is zeker mogelijk om mensen in te delen vanaf het moment dat ze afstemmen van een belangrijkere voor ouder
b) het is ook te traceren hoe we via oost africa, en wanneer waar terecht kwamen.

(zie ook de DVD van Spencer Wells)

7/22/2012 at 3:48 PM

zie :http://www.nevenzel.com/DNA.htm

voor het onderzoek van Wells / Knijff

en scroll naar beneden om te zien waar mensen wanneer terecht kwamen en hoe ze hun "ras" kregen.

7/23/2012 at 12:30 AM

deze discussie heb ik ook in het Stamboomforum van Genealogie online staan. Er van uitgaande dat jouw antwoorden zeer relevant zijn, heb ik deze gecopieerd naar het stamboomforum. Ik neem aan dat je dat goedkeurt.
http://www.stamboomforum.nl/index.php?action=vthread&forum=31&a...

Private User
7/23/2012 at 3:58 AM

Discussies als deze sterken me enorm mezelf een agnost en geen atheist te noemen, want wat me van mijn Wageningsche biologie-studie [waarin mijn kandidaats-specialisatie verplichtte tot tamelijk veel vakken op het terrein van de scheikunde, de ontwikkelings-biologie en biofysica] vooral is bijgebleven, is dat we als -hechte- studentengroep na elk intensief prakticum, college of examen weer tot de conclusie kwamen dat we vooral met veel nieuwe vragen zaten opgezadeld en nooit een 'eeuwig' antwoord kregen hoe 't leven nou eigenlijk in mekaar stak. Juist leven is zo'n fascinerend 'probleem' dat ik echt hoop dat geen wetenschapper de oorsprong ervan ooit bewijzen mag... hij of zij zou er alleen maar van naast zijn schoenen gaan lopen met alle risico's van dien.

7/23/2012 at 9:45 AM

"uist leven is zo'n fascinerend 'probleem' dat ik echt hoop dat geen wetenschapper de oorsprong ervan ooit bewijzen mag... hij of zij zou er alleen maar van naast zijn schoenen gaan lopen met alle risico's van dien."

We weten nu precies hoe de maan eruit ziet, we liepen er zelfs op, maar we kunnen nog steeds romantisch s'avonds er naar kijken.

Private User
7/23/2012 at 3:27 PM

Alsof we van die prachtige maanlanding binnen 'n mensenleven zo wijs kunnen worden het verschil tussen bio en geo te doorgronden. Geloof het eerlijk gezegd niet. Wat dat betreft lijkt dat nieuwe HIGGS-deeltje veel hoopvoller als het gaat om begrip over tijd en ruimte. Of bedoel je iets anders? De oorsprong van leven zoek ik nog steeds in de oerknal, maar ja, die kunnen we niet op die schaalgrootte in 'n reageerbuisje overdoen.... Trouwens, ben dol op romantiek en wetenschap, maar vind de eerste ook en vooral een gemoedstoestand, die sommigen tegenwoordig niet meer aan de maan, maar aan pillen ontlenen. Jammer, want het surrogaat is vast niet zo inspirend voor kunst en wetenschap als het echte 'lijden'.

7/24/2012 at 1:56 AM

Goeiemôre aan almal - van hier uit die verre Suide! Ek het almal se bydraes met belangstelling gelees. Miskien moet daar op 'n onakkuraatheid in Fred Bergman se eerste 'pos' gewys word. In Bryan Sykes se boek, "The Seven Daughters of Eve", word daar nie beweer dat álle mense afstam van sewe oervoormoeders nie, maar wel dat alle (etniese) Europeërs afstam van sewe oervoormoeders. My eie mtDNA is U5a1a, wat beteken dat ek 'afstam' van 'n vrou wat duisende jare gelede in die Peloponnesis-skiereiland in Griekeland (sou) gewoon het. Sykes noem haar gerieflikheidshalwe 'Ursula'. Ekself en 'n dame verbonde aan die Universiteit van Johannesburg het dieselfde mtDNA haplo en ons kon daarin slaag om ons moederlinie-afstamming deur middel van konvensionele genealogiese metodes terug te voer na Engeltje van der Bout, geb. Rotterdam, ca. 1670. Engeltje is dus ons twee se vroegsbekende gemeenskaplike voormoeder, en ons het ons mtDNA-haplo van haar af geërf, via ons onderskeie moederlinies. As ons daartoe in staat sou gewees het om ons gemeenskaplike afstamming verder terug te voer, sal dit ons, volgens Sykes se hipotese, kon terugvoer tot by 'Ursula', as ons twee se 'Europese' oervoormoeder! Ek glo hierdie hipotese en daarom stem ek ook saam met Edward de Leau. Ten slotte - ek het 'n artikel hieroor geskryf, wat gepubliseer is in die SA genealogiese tydskrif, Familia. [FAMILIA 48 (4) 2011, pp. 171-176].

Private User
7/24/2012 at 2:05 AM

Dze discussie begon dus met wat een broodje aap leek te zijn maar wordt steeds interesanter!
Ik lees dit alles met interesse, met dank voor alle bijdragen :-)

Private User
7/24/2012 at 2:17 AM

Maggies Piet. Maar dit is oulik. Ek moet tog teruggaan na die Familia publikasie en mooi kyk wat jy skryf. Ek self weet gans te min van DNA om 'n eiertjie te lê.
Judi Meyer(Marais)

7/24/2012 at 4:15 AM

niet ik was inaccuraat, maar het volkskrant artikel dat ik citeerde, zek stelde ik niets.

Private User
7/24/2012 at 4:40 AM

Heb me naar gezocht naar dat Engeltje van Bout, maar in geni kan ik haar niet vinden. Staat ze soms nog op de Bossche Sint Janskathedraal met Haar van Boven te kleppen? Die mobieltjes ook, de verslaving van deze tijd en dan te bedenken dat je haar soms zo nodig hebt voor een aflaatje, maar goed, ik heb haar in elk geval wel op internet gespot:

* http://www.omroepbrabant.nl/?news/1546671193/Engeltje+op+Sint-Jan+v...

Lief meske, niet?

Private User
7/24/2012 at 4:57 AM

:-)

7/24/2012 at 5:40 AM

Hier is de Engeltje waarover Piet schreef Engeltje Cornelisz van der Bout, SM/PROG

Showing 1-30 of 47 posts

Create a free account or login to participate in this discussion