Heikki Matinpoika Danska - Danska ja Tanska

Started by Private User on Wednesday, March 10, 2021
Showing all 3 posts
Private User
3/10/2021 at 12:18 AM

Hei,

osuin tänne Tanskan/Danskan sukuun Sippolaan naidun talontyttären kautta, ja huomasin että suvulla on aktiivinen sukuseura ja tutkimusta. Olisin kysynyt, onko olemassa olevaa käytäntöä tai parempaa tietoa, milloin nimi on vaihtunut Danskasta Tanskaksi? Menin nyt pariin profiiliin suomenkieliselle välilehdelle lisäämään Tanska-nimen näille vanhemmille polville, mutta kieltämättä vastoin ensikäden tietoa. Nykyinen tilannimi lienee kuitenkin Tanska ja alue Tanskalanmäki T:llä. Vehkalahden maaseutu on ollut käsittääkseni aina umpisuomenkielistä, vaikka sitä 1500-luvulla yritettiinkin ilmeisen epäonnisesti ruotsalaistaa.

Toki noille kielivälilehdille mahtuvat mainiosti molemmat muodot, jos kellään ei ole sitä vastaan mitään. Pikaisella nettihaulla löysin Karjalan Ratsurykmentin matrikkelin, jossa kirjoittaja on käyttänyt tilasta ja tilallisista nimeä Tanska (https://books.google.fi/books?id=fx4REAAAQBAJ&pg=PA77&lpg=P...).

T. Joni Niemi
"pohjoiskymäläinen"

3/10/2021 at 8:48 AM

Terve!
Kyllähän Danska sukunimenä on ollut käytössä Tanskan rinnalla, ja Danskoja on vieläkin. Isoäitini oli omaa sukuaan Danska Reitkallista, myös hänen sisarensa ja isänsä ja muut sukulaisensa. Etunimien muuttaminen suomalaisempaan muotoon pappien hienostelun jäljiltä lienee ihan hyvä, kun Taavettia ei sanota, eikä itsekään sano, Davidiksi eikä Jooseppia Josefiksi. Sukunimet on kuitenkin kirjoitettu pysyvämmällä tavalla. Katsoin kansallisarkiston sanomalehtikokoelmaa, ja sieltä loytyi uutinen vuodelta 1932, jolloin Matti Danska oli valittu Reitkallin koulun johtokuntaan. En tiedä Matista, onko mitä sukua, mutta kuitenkin Danska D:llä. Vehkalahden viimeisimmissä netissä olevissa kirkonkirjoissa Danskat talon niminä on muistaakseni muutettu Tanskoiksi, mutta asukkaat ovat käsittääkseni Danskoja kuten ennenkin, jos sukunimeä ovat joutuneet johonkin kirjoittamaan, vai ovatko voineet valita.

Private User
3/11/2021 at 1:05 AM

Hei!

Hyvä tietää, että molemmat sukunimet ovat yhä käytössä. Danskoja näyttäisi olevan jopa enemmän? Nämä suku- ja talonnimet ovat aina vähän kinkkisiä, koska alkuperäiset ihmiset eivät ole olleet kirjoitustaitoisia (ovat todennäköisesti osanneet lukea ainakin auttavasti painettua Sanaa, mikä oli kirkon vaatimus), eli suoraa todistusaineistoa jostain muodosta löytyy hyvin harvoin.

Luen siis tämän suvun ryhmään "molempi parempi". Hienoa että on vanha suku ja kantatilakin ilmeisesti yhä suvun hallussa Reitkallissa.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.2...

T. Joni

Showing all 3 posts

Create a free account or login to participate in this discussion