Is your surname la Cour?

Connect to 883 la Cour profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Poul la Cour

Birthdate:
Birthplace: Skærsø, Dråby Sogn, Randers Amt, Denmark
Death: April 24, 1908 (62)
Askovhus, Malt Sogn, Ribe Amt
Place of Burial: Ribe Amt
Immediate Family:

Son of Lauritz Ulrik la Cour, til Skærsø and Ellen Kirstine la Cour
Husband of Hulda Kirstine Nielsine Birkedahl Barfod la Cour and Christine Marie la Cour
Father of Dan Barfod la Cour; Christine Charlotte Barfod Petersen; Poul Frederik Barfod la Cour; Hulda Marstrand la Cour; Julie Vilhelmine Marstrand la Cour Møller and 3 others
Brother of Dorothea la Cour; Christine Charlotte la Cour; Jørgen Carl la Cour; Niels la Cour; Hans Christian Ditlev la Cour and 4 others

Occupation: 1869 Magister i Meteorologi, opfinder, 1878 Lærer på Askov Højskole, 1872 Vicedirektør for Meteorologisk Institut, forfatter, Fysiker, højskolelærer
Managed by: Private User
Last Updated:

About Poul la Cour

Kilde: http://www.folkecenter.dk/dk/rd/vindkraft/48019/poullacour/: Poul la Cour.

Poul la Cour, 1846-1908, regnes for en af Danmarks største opfindere og er særligt kendt som vindmøllepioner.

Han byggede verdens første vindtunneller med henblik på aerodynamiske forsøg for at finde frem til den bedste udformning af vingerne. Desuden forskede og opfandt la Cour indenfor telegrafi og brintteknologi.

Poul la Cour blev magister i meteorologi i 1869 og i 1872 blev han vicedirektør for det nyoprettede Meteorologisk Institut. Sideløbende hermed arbejde han med forskellige opfindelser, men i 1878 blev han lærer på Askov højskole, da la Cour og hans kone var meget begejstrede for Grundtvigs tanke om folkeoplysning.

På højskolen underviste la Cour i regning og geometri, men hans to mest kendte elever var mere interesserede i litteratur; det var forfatterne Jeppe Aakjær og Martin Andersen Nexø.

I sin tid på højskolen stod la Cour bag et væld af opfindelser og naturvidenskabelige forsøg, men hans virke havde også et socialt formål. Han ønskede at styrke bønders og håndværkeres selvstændighed og uafhængighed, derfor arbejdede han med at fremme selvforsyning, decentralisering og andelssamvirke.

I 1890erne skabte den begyndende industrialisering af Danmark en bevægelse af mennesker fra landet til byen, hvor der manglede arbejdskraft. Denne urbanisering var dog ikke helt uproblematisk, idet der eksempelvis kunne forekomme strejker og virksomhedslukninger i byerne.

Desuden boede mange under dårlige forhold i byerne, tæt sammen i usunde boliger med meget lidt lys og luft. Dette var helt ukendt på landet.

Derfor ønskede la Cour en modernisering af landområderne, så det blev attraktivt for de unge at bo der og det skulle ske ved hjælp af elektriciteten.

Poul la Cour ønskede, at elektriciteten skulle komme landbefolkningen til gode, så det hårde fysiske arbejde på gårdene ville blive lettere og mere effektivt og samtidig kunne elektriciteten anvendes til lys ved læsning, arbejde og undervisning om aftenen.

Poul la Cour fik opstillet en forsøgsmølle ved Askov højskole, der skulle tjene som et eksempel på, hvordan elværker kunne indrettes i mindre samfund og desuden arbejdede la Cour med at udvikle møller til de enkelte gårde.

la Cours indsats bevirkede, at der voksede elværker frem i landsbyer, på gårde og ved virksomheder, men der var behov for mere viden om elektriciteten og derfor stiftede la Cour i 1903 Dansk Vindelektricitetsselskab, der skulle oplyse om dette og uddanne landelektrikere.

Øvrige aktiviteter Poul la Cour skrev også bøger, blandt andet en børnebog om vores tjener, elektriciteten. Han skrev også flere lærebøger, blandt andet Historisk matematik og Historisk fysik.

Folkeoplysning generelt havde også hans store interesse og la Cour var blandt andet med til at indføre den svenske gymnastik til Danmark som afløser for den traditionelle danske militærgymnastik.

Poul la Cours opfindelser

På grund af sine mange opfindelser fik Poul la Cour tilnavnet Danmarks Edison. I 1891 opfandt han kratostaten, (græsk: kratos = styrke eller kraft), der er et mekanisk apparat, som gør ujævne bevægelser til jævne bevægelser, eksempelvis vind. Han opfandt også Poul la Cour nøglen, der er et elektrisk apparat til regulering af strøm fra vindmøller.

Som det ligeledes er tilfældet i dag var det store problem for Poul la Cour at lagre energien fra vindmøllerne til senere brug på dage, hvor der var vindstille. Lige som i vore dage gjorde han forsøg med brint. Han producerede brint fra vindmøllestrøm ved hjælp af elektrolyse og udviklede brintlamper og en forbrændingsmotor til brint.

Poul la Cour var idealist og opnåede ikke rigdom på sine opfindelser, han var mest optaget af at gøre gavn for så mange som muligt.

view all 15

Poul la Cour's Timeline

1846
April 13, 1846
Skærsø, Dråby Sogn, Randers Amt, Denmark
July 5, 1846
Dråby Kirke, Ebeltoft, Syddjurs Municipality, Central Denmark Region, Denmark
1876
September 12, 1876
Ny Kalkbrænderivej 84, København, Sokkelund, København, Danmark (Denmark)
1877
November 4, 1877
Sankt Johannes, København
1878
December 3, 1878
Askov
1883
December 14, 1883
Askov
1885
June 29, 1885
Askov
1886
October 19, 1886
Askov