Anatolij Kudrjavcev

Is your surname Kudrjavcev?

Research the Kudrjavcev family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Anatolij Kudrjavcev

Also Known As: "Tolja"
Birthdate:
Birthplace: Solin, Općina Solin, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: March 23, 2008 (77)
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Place of Burial: Split, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Immediate Family:

Son of Aleksandar Kazimirović Kudrjavcev and Kata Kudrjavcev (Dadić)
Husband of Private
Father of Private
Brother of Private

Occupation: teatrolog, sveučilišni profesor, književnik i dugogodišnji kazališni kritičar
Managed by: Davor Duboković
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Anatolij Kudrjavcev

Kudrjavcev, Anatolij, hrvatski kazališni kritičar i teatrolog (Split, 26. X. 1930 – Split, 23. III. 2008). Studij jugoslavistike završio na Filozofskome fakultetu u Zadru 1963., doktorirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1983. Radio je kao profesor na srednjim i višim školama te na fakultetima u Zadru i Splitu. Od 1968. bio je kazališni kritičar i feljtonist Slobodne Dalmacije. Objavljivao je kazališne kritike, teatrološke studije, eseje, putopise i kozerije, a u više knjiga bavio se prošlošću i sadašnjošću Splita te mitologijom života na Sredozemlju uopće (Gledalac sa zadatkom, 1983; Vječni Split, 1985; Sitnice: starinske priče, 1987; Ča je pusta Londra …, 1998; U potrazi za izgubljenim Mediteranom, 2001).

Anatolij Kudrjavcev (Split, 26. listopada 1930. - Split, 23. ožujka 2008.), teatrolog, sveučilišni profesor, književnik i dugogodišnji kazališni kritičar. Sin Rusa i Splićanke.

Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Splitu. Studij Kroatistike završio je na Filozofskom fakultetu u Zadru, te zatim magistrirao i doktorirao u području komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Godine 1980. godine nagrađen je Sterijinom nagradom za kazališnu kritiku. Sudjelovao je na znanstvenim simpozijima iz područja književnosti i teatrologije, a bio je i član Društva hrvatskih književnika.

Objavljivao je eseje, feljtone i putopise u književnim časopisima i u novinama, npr. u "Mogućnostima", "Zadarskoj reviji", "Oku", "Kulturnoj baštini", "Vidiku", "Prologu" itd. Petnaest godina radi kao dramski kritičar u "Slobodnoj Dalmaciji". Prevodio je s ruskoga, talijanskog i engleskog jezika. Često je bio članom stručnih žirija i selektorom za kazališne festivale.

Bio je strastveni ljubitelj splitskog športa picigina, o kojem je za novine "Slobodna Dalmacija" napisao [1].

Njegov otac Aleksander došao je iz rodne Moskve. Imao je kuću na Crvenom trgu, koja je kasnije srušena, zbog urbanisitičkih potreba grada. Groblje u Moskvi na kojem su bili njihovi preci, potopljeno je, zbog potreba hidroregulacije.

view all

Anatolij Kudrjavcev's Timeline

1930
October 26, 1930
Solin, Općina Solin, Split-Dalmatia County, Croatia
2008
March 23, 2008
Age 77
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
March 25, 2008
Age 77
Split, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska