Anders Markeneskvæn Andersen

Is your surname Andersen?

Connect to 160,692 Andersen profiles on Geni

Anders Markeneskvæn Andersen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Anders Markeneskvæn Andersen

Norwegian: Anders Andersen
Also Known As: "Markenes-kvenen"
Birthdate:
Birthplace: Tornedalen, (Torneo) Swedish Finland
Death: November 26, 1771 (68-72)
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway
Place of Burial: Tromsø Prestegjeld, Troms, Norge
Immediate Family:

Son of Anders Andersen and Maria Hendriksdatter
Husband of Susanne Johannesdatter
Father of Johannes Andersen, Markenes; Beate Kristiana Andersdatter; Ane Andersdatter; Susanne Andersdatter; Maria Andersdatter and 4 others

Occupation: Nyrydningsfolk, Les i Balsfjord bygdebok, bind I. Rydda Markenes, før det bygde han kirke i Talvik.
Death: SATØ, Tromsø sokneprestkontor/stiftsprosti/domprosti, G/Ga/L0002kirke: Ministerialbok nr. 2, 1753-1778, s. 177 Brukslenke for sidevisning: https://www.digitalarkivet.no/kb20050309010862
Managed by: Daniel Andreas Hansen
Last Updated:

About Anders Markeneskvæn Andersen

Anders Andersen "Markeneskvæn"
Kvænfamilie. De kom fra Finland til Alta. Morten Andersen fra Malangseidet fortalte: Den første mann på Markenes kom fra Finland. Han var først kommen til Alten, hvor han bygget en kirke- ble der gift og flyttet til Balsfjord.

Baade mann og hustru var ualmindelig store og sterke. De var(etter hvad der fortælles) Blit overfaldte av en russisk røverbande men efter aa ha slaat mange av røverne ihjel (hustruen endog flere enn mannen) kom de sig undav og flyktet til Norge.

Der var dengang paa Markenes ennu betydelig furuskog, og Anders drev meget paa med aa bygge huse. En nulevende gammel mann har fortalt mig, at Anders hadde en bror, Mattis, og at disse to brødres vanlige dagsverk bestod i, at den ene bror hugg 4 svære mastetrær i skogen, kvistet og "rydde" den samt drog dem frem tilgaards, hvor den annen bror hugg dem til og la dem op i bygningen. Paa denne maate byggedes stadig et "omfar" for dagen.

Der finnes ennu i bygden rester av huse, som skal være bygget av dem. Og naar man legger merke til materialeerne i disse og erindrer at de ved gjentagne flytninger og ombygninger er blitt mere og mere avøksede, saa vil man ikke tvile paa, at det oprindelig har vært overmaate svært tømmer, som det ganske vist skulle ualmindelie kræfter til aa lempe alene i raa tilstand. Flere av stokkene i prestegåårdens stallbygning hører med til disse rester, likeledes Eilert Johannesens stuebygning paa indre Tennes.

Fra denne kvænfamilie paa Markenes nedstammer en stor del av Balsfjorden ("Markenesslegten"), og de utmerker sig tildels ennu ved størrelse og styrke. De fleste høie og sterke folk i bygden, hvorav der ikke er faa, er av den slegt.)

Sogneprest D. N. Bruun, der i kaldsboken omtaler denne slegt, sier bl.a: "Til bevis paa, at der ennu finnes i slegten, vil jeg anføre, hvad en av den, Adrian Adriansen, Tennes, har fortalt mig om sig selv.

Da han efter aa ha faat vielse i Tromsø kom med sitt følge til havnen utenfor der, hvor kirken nu staar, var østenvinden saa sterk, at brudefølget maatte gaa derfra og til indre Tennes, hvor bryllupet skulle staa. Baaten en otring skulle "slages" inn, og ballast maatte inntas. Der laa to store stene paa stranden. Ingen av brudefølget formaadde aa løfte dem. Da tok brudgommen stenene en for en og bar dem inn i baaten, som dermed var tilstrekkelig ballastet. Da baaten kom til bryllupsgaarden, maatte atter brudgommen bære dem ut av baaten, Av alle bryllupsgjesterne, som prøvet sin styrke paa stenene var der kun en, som formaadde aa løfte dem litt op fra jorden"

Stenene ligger den dag i dag paa stranden ved indre Tennes og kaldes "stor-Adrians brudgomsstene".


Anders Andersen ryddet Markenes i Balsfjord. Han var i sin til en av Balsfjordens mest velstående menn. Han hentet betydelige verdier ut av tømmerskogen, gårdsdrifta og fiskeri. I skiftet etter han nevnes 1 åttring, to kobromsbåter og foruten en seksring foruten ei dragnot, elleve laksegarn, fire sildegarn og ei line.

Se Balsfjord og Malangen historie, bind I, s. 207.

Han Ble Gravlagt 28. November 1771 i Tromsø, 72 År Gammel - Estimert Født 1699: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2913&idx_id=2913&...

I skiftet etter Anders Andersen oppgis det at han hadde disse barna:

  • Johannes er myndig
  • Anders er 19år gammel
  • Hendrich er 15 år
  • Mathis er 12år
  • Anna, gift med Anders Andersen Tennes
  • Maria, gift med Mathis Mathissen
  • Susanna, gift med Hans Hansen Sandøren, nå død, men barn i livet, nemlig Beathe 5år gammel
  • Beathe, gift med Lars Andersen Tennes

Tore Nygaard har tydet skiftet og han har følgende kommentar: I skiftet etter Anders nevnes totalt 20 tømmerhus, kobber, fe, hester og diverse ploger. En åttring, to kobbromsbåter og en seksring foruten en dragnot, elleve laksegarn, fire sildegarn og ei line viser at de også drev med fiske. På gården var det ikke noe smiehus, men Anders hadde både smiested, ei stor smieslegge, en smiehammer, to smietenger foruten tre navere, fem økser og ei gammel bile. Her fantes dessuten et nytt plogjern med ristel og en halv vog med stangjern. Det er trolig at Anders har smidd nye egne redskaper og også laget sitt eget jordbruksutstyr. Det er mest trolig at hans håndverksredskaper og kunnskaper først og fremst har vært brukt til å bygge opp gården Markenes. Samtidig har Anders vært en ettertraktet byggmester, og han bygde en ny fløy til kirka på Tromsøya. Det er også grunn til å tro at det var han som bygde det store Bentsjordhuset.

  • 3 av barna gifta seg med barn av Hans Larsen og Ana Jonsdtr.på Sandøra, Hans Larsen var født på Ytre Selnes og Ana Jonsdtr var født på Langnes Nordre
  • 2 av barna gifta seg med barn av Anders Andersen og Malene Larsdtr, rydningsfolk på Gammelgaard

_____________

Skriftlige kilder Kirkebok Talvik 1739: viet i Talvik kirke 1739 Anders Anders. og Susanna Johansd.

_____________

Andre opplysninger:

Talvik kirke ble bygget 1705. Masi kirke ble bygget 1719 - 1721 av Samuel Israelsen Rechardt og Anders Erichson Kittelman. Alta kirke i Bossekop ble bygget 1858.

Det er nevnt ovenfor at Anders Andersen, Markeneskvæn født ca 1699 bygde Alta kirke. Dette er feil. Alta kirke i Bossekop ble bygget 1858 og det er mye senere enn da denne Anders Andersen f ca 1699 levde.

Kommentar: Det er ikke feil. Her er info på Wikipedia: Alta- og Talvikdistriktet utgjorde opprinnelig ett samlet prestegjeld, med hovedkirken i stedet Talvik. Det første kirkebygget i Altafjorden ble bygget på Årøya, vigslet i 1694. Kirkebygget ble senere flyttet til Talvik, der den sto ferdig i 1705. Dårlig vedlikehold medførte at kirken allerede i 1734 var i så dårlig forfatning at det ikke lønte seg å reparere den. Den ble revet og ny kirke stod ferdig i 1737.

Folketellinga for Tromsø 1769 Markenes:

  • Anders Anders. bruker 67 K105/59, K95/62, K142/62
  • Susanna Johanisd. kone 55 og
  • Anders Anders. barn 12
  • Hendrich barn 10
  • Mathias barn 9
  • Beata barn 17
  • Malena Nilsd. tjener 12
  • Marith Thomæd. tjener 14
  • Johannes Anders. bruker 27
  • Elen Hansd. kone 26 og Hst.
  • Johanna Jonnesd. barn 2
  • Berith Nilsd. tjener 15
view all 14

Anders Markeneskvæn Andersen's Timeline

1699
1699
Tornedalen, (Torneo) Swedish Finland
1742
1742
Markenes, Balsfjord, Troms, Norge (Norway)
1742
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway
1742
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway
1746
1746
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway
1746
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway
1749
1749
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway
1755
August 24, 1755
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway
1760
February 24, 1760
Markenes, Balsfjord, Troms, Norway