Is your surname Ignatius?

Research the Ignatius family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Anja Ignatius

Also Known As: "Anja Ignatius-Lagus", "Anja Ignatius-Hirvensalo"
Birthdate:
Birthplace: Tampere, Finland
Death: April 10, 1995 (83)
Helsinki, Finland
Place of Burial: Hietaniemenkatu, Helsinki, Uusimaa, Etelä-Suomi, 00100, Finland
Immediate Family:

Daughter of Pentti Wilhelm Ignatius and Elvi Armias Ignatius
Wife of Kaarle Veikko Hirvensalo
Mother of Private; Private; Private User and Private
Sister of Lassi Ignatius; Eija Ignatius; Sirkka-Liisa "Sirli" Saraste; Pentti Olavi (Olli) Ignatius and Matti Ignatius

Occupation: Violinist
Managed by: Essi Aira Vilhelmiina Ignatius
Last Updated:
view all 13

Immediate Family

About Anja Ignatius

Anja Ignatius (vuodesta 1931 Ignatius-Lagus, vuodesta 1935 Ignatius-Hirvensalo; 2. heinäkuuta 1911 Tampere – 10. huhtikuuta 1995 Helsinki) oli suomalainen viulisti ja ensimmäisiä suomalaisia kansainvälisen tason jousisoittajia. Hän toimi viulunsoiton professorina Sibelius-Akatemiassa 1955–1978.

Anja Ignatius kuului Ignatiuksen kulttuurisukuun. Hänen isänsä oli Suomen Trikootehtaan insinööri Bengt Ignatius (1882–1944) ja äitinsä Elvi Lagus (1885–1959).

Kuusivuotiaana Anja joutui keskelle Suomen vapaussotaa, sillä hänen perheensä asui Tampereen keskustassa.

Anja Ignatius opiskeli viulunsoittoa aluksi Tampereella, mutta hän osoittautui nopeasti niin lahjakkaaksi, että äiti vei hänet vuonna 1924 Pariisiin Nadaud'n oppiin ja vuonna 1928 Tšekkoslovakiaan Otakar Ševčíkin oppilaaksi. Kolmas merkittävä opettaja oli Carl Flesch, joka opetti Ignatiusta Berliinissä vuosina 1929–1931.

Ensikonserttinsa Ignatius piti 15-vuotiaana Helsingissä, ja arvostelut olivat kiittäviä. Hän alkoi tehdä esiintymiskiertueita sekä kotimaassa että ulkomailla.

Hänestä tehtiin 21-vuotiaana maan edustustaiteilija, kun hänet kutsuttiin Jean Sibeliuksen viulukonserton solistiksi toukokuussa 1933 järjestettyyn ensimmäiseen Suomesta koko Eurooppaan radioituun sinfoniakonserttiin.

Ignatius soitti Radion sinfoniaorkesterin (RSO) solistina muun muassa Sibeliuksen viulukonserton Helsingin olympialaisten päätöskonsertissa 1952. Hän konsertoi eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa.

Ignatius esiintyi sekä solistina että kamarimuusikkona ja tuli tunnetuksi Sibeliuksen läheisenä ystävänä ja tulkitsijana. Sibeliuksen viulukonserton hän esitti yli sata kertaa vajaan neljänkymmenen vuoden aikana. Kaikkiaan hän konsertoi noin 400 kertaa; näistä kaksi kolmasosaa oli omia viuluiltoja ja loput konserttotulkintoja orkestereiden kanssa.

Kamarimusiikkia hän esitti muun muassa kahdeksan vuoden ajan Helsinki-kvartetin priimaksena.

Ignatius palkittiin Pro Finlandia -mitalilla 1948. Anja Ignatius kutsuttiin 1957 Sibelius-viikkojen tähtiviulistien sarjaan ensimmäisenä suomalaissolistina – ohjelmistossa oli silloinkin nimikkosäveltäjän viulukonsertto

Lähde:http://fi.wikipedia.org/wiki/Anja_Ignatius


"Viulutaiteilija Anja Ignatiuksen elämäntyö liittyi poikkeuksellisen kiinteästi 1920 - 1930-luvulla identiteettiään etsivän nuoren tasavaltamme musiikkimaailmaan. Hän oli instrumentalisteistamme ensimmäinen, joka kykeni ylittämään myös kansainväliset rajat: erityisesti 1930-luvulla hänen uraansa siivittivät lukuisat ulkomaiset esiintymiset. Anja Ignatius kuului niihin lukuisiin taiteilijoihin, joille viisivuotinen sota-aika seuraavine jälleenrakennuksen vuosineen merkitsi ratkaisevaa katkoa uran paljon lupaavassa kehityskaaressa. Vaikka hän vieraili myöhemminkin eri puolilla Eurooppaa, hän keskitti silti toimintansa nimenomaan kotimaahan. Solistiuransa rinnalla hän aloitti vielä 1955 yli kaksikymmenvuotisen pedagogisen toimintansa Sibelius-Akatemian viulunsoiton professorina."

Lähde:https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/1482


Linkit:

Anja Ignatius plays Sibelius at http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=8&ag=47&t=54&a=790

view all

Anja Ignatius's Timeline

1911
July 2, 1911
Tampere, Finland
1995
April 10, 1995
Age 83
Helsinki, Finland

Helsingin Sanomat 12.4.1995:

Viulutaiteilija, professori Anja Ignatius Sibeliuksen tunnustettu tulkki

Viulutaiteilija, professori Anja Ignatius kuoli 10. huhtikuuta Helsingissä 83-vuotiaana. Hän oli sukupolvensa huomattavimpia suomalaisia viulutaiteilijoita.

Kansainvälistä tunnustusta Ignatius saavutti Sibeliuksen viulukonserton tulkitsijana. Konsertosta tulikin yksi hänen ohjelmistonsa kulmakiviä. Sibeliuksen tiedetään arvostaneen suuresti hänen tulkintaansa.

Anja Ignatius syntyi Tampereella 2. heinäkuuta 1911 ja siirtyi opiskelemaan Pariisin konservatorioon jo 13-vuotiaana. Pariisin lisäksi hän opiskeli mm. Berliinissä Carl Fleschin oppilaana.

Ensikonserttinsa Ignatius antoi Helsingissä 1926, siis vain 16 vuoden ikäisenä. Hänestä tuli pian suurimpien orkesteriemme vakiosolisti, joka valloitti kuulijansa myös omissa konserteissaan eri puolilla Suomea.

Ignatius oli 1933 solistina konsertissa, joka radioitiin Suomesta ensi kertaa kaikkialle Eurooppaan. Hän soitti Sibeliuksen viulukonserton voimansa yhdistäneitten Helsingin kaupunginorkesterin ja radio-orkesterin solistina. Konsertin johti Armas Järnefelt.

Sibeliuksen konserttoa Ignatius esitti paitsi kotimaassa myös eri puolilla maailmaa. Konserton hän levytti Berliinissä 1943. Kapellimestarina oli tuolloinkin Armas Järnefelt ja orkesterina Berliinin sinfoniaorkesteri.

Perinteisen viulukirjallisuuden lisäksi Ignatius oli kiinnostunut uudesta suomalaisesta musiikista. Hän kantaesitti useita kotimaisia viulukonserttoja. Uusi viulumusiikkikaan ei ollut hänelle vierasta. Koko uransa ajan hän soitti kuitenkin ehkä kaikkein mieluiten Bachia.

Ignatiuksen mittavaa solistiuraa täydensi myös hänen työskentelynsä kamarimuusikkona, muun muassa Helsinki-kvartetin jäsenenä.

Solisti -ja kamarimuusikkouransa lisäksi Ignatius toimi useamman viulistipolven kasvattajana. Vuonna 1955 hänet valittiin Sibelius-akatemian viulunsoiton professoriksi. Virasta hän jäi eläkkeelle 1978.

Anja Ignatius sai elämänsä aikana runsaasti julkista tunnustusta. Hänet palkittiin muun muassa valtion säveltaidepalkinnolla, Pro Finlandia -mitalilla ja Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkillä.

Luonteeltaan Ignatius oli hienotunteinen ja vaatimaton, vain taiteelleen omistautunut. Edwin Linkomies mainitsee hänet teoksessaan "Vaikea aika" erinomaisena vistin pelaajana. Hän oli myös intohimoinen lukija; televisiota hänellä ei ollut.(HS-STT)

????
Hietaniemen uurnalehto, Hietaniemenkatu, Helsinki, Uusimaa, Etelä-Suomi, 00100, Finland