Is your surname Ignatius?

Connect to 931 Ignatius profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Eija Ignatius

Birthdate:
Birthplace: Tampere, Finland
Death: February 06, 2009 (96)
Helsinki, Finland
Immediate Family:

Daughter of Pentti Wilhelm Ignatius and Elvi Armias Ignatius
Sister of Lassi Ignatius; Anja Ignatius; Sirkka-Liisa "Sirli" Saraste; Pentti Olavi (Olli) Ignatius and Matti Ignatius

Managed by: Essi Aira Vilhelmiina Ignatius
Last Updated:
view all

Eija Ignatius's Timeline

1912
November 10, 1912
Tampere, Finland
2009
February 6, 2009
Age 96
Helsinki, Finland

Helsingin Sanomat 10.3.2009:

Sellisti Eija Ignatius

Suomen ensimmäisiin naissellisteihin kuulunut Eija Ignatius kuoli 6. helmikuuta kotonaan Helsingissä. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Tampereella 10. marraskuuta 1912.

Lapsuudenkodissa kaikki kuusi lasta soittivat pienestä pitäen. Siellä myös vierailivat Wilhelm Kempff, Rudolf Serkin ja monet muut tunnetut muusikot. Kesäksi Aitolahden-huvilalle muuttivat myös lasten soitonopettaja ja Tervalahti-laivalla kuljetettu flyygeli.

Eija Ignatius aloitti sello-opinnot 13-vuotiaana. Vuodesta 1929 opettajana Helsingissä oli professori Ossian Fohström ja 1936-38 Berliinin musiikkikorkeakoulussa Paul Grümmer.

Ignatius antoi ensikonsertin 1935 ja sai tiettävästi ensimmäisenä naisopiskelijana Helsingin konservatorion (nyk. Sibelius-Akatemia, päättötodistuksen pääaineena sellonsoitto. Suomen ensimmäisen naissellistin arvon hän silti muistutti kuuluvan Kirsti Gallen-Kallelalle, joka esiintyi jo 1910-luvulta lähtien.

Ignatius esiintyi orkesterisolistina ja omin konsertein sekä radiossa. Arvostelijat kiittivät erityisesti Karl Davidoffin 2. sellokonserton tulkintaa. Se lieneekin ollut varsin autenttinen, sillä ensimmäinen opettaja Jaques de Boutkowsky oli Davidoffin oppilas.

Ignatiuksen muusikonura katkesi leikkaukseen, jonka seurauksena vasen olkanivel jäykistyi pysyvästi. Vuodesta 1950 hän toimi kirjeenvaihtajana ja konekirjoittajana.

Radion musiikki- ja hartausohjelmat rytmittivät yksityisyyttään varjelleen, vaatimattoman ja uskonnollisen Eija Ignatiuksen eläkepäiviä. Kiinnostavaa kamarimusiikkiteosta hän nousi kuuntelemaan keskellä yötäkin.

Arkielämästään hän karsi kaiken epäolennaisen, eikä hän esimerkiksi ikinä katsonut tarvitsevansa televisiota.