Biskop Canutus Abrahamsson Hahn

Is your surname Abrahamsson Hahn?

Connect to 5,000+ Abrahamsson Hahn profiles on Geni

Biskop Canutus Abrahamsson Hahn's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Biskop Canutus Abrahamsson Hahn

Also Known As: "Knut"
Birthdate:
Birthplace: Uråsa, Kronoberg, Sweden
Death: December 29, 1687 (54)
Karlskrona, Blekinge, Sweden
Immediate Family:

Son of Abraham Knutsson Hane and Gunilla Pehrsdotter
Husband of Anna Lundebergia
Brother of Johanna Johanna Abrahamsdotter Hahn; Kerstin Abrahamsdtr and NN Abrahamsdotter Hahn

Occupation: Biskop i Lund
Managed by: Bernhard Hagen
Last Updated:

About Biskop Canutus Abrahamsson Hahn

' https://sv.wikipedia.org/wiki/Canutus_Hahn?wprov=sfla1

1667-1671 professor i logik och filosofi vid Lunds universitet

1671-1679 kyrkoherde i Ronneby

1679-1687 biskop i Lund

Knut Hahn föddes den 13 november 1633. Efter studier i Tyskland och Uppsala - där han vid ett tillfälle dömdes till ett dygns arrest för pennalism - kunde han inte få någon lärartjänst där. Han placerades i stället som professor i Lund.

1670 förflyttades han och blev kyrkoherde i Ronneby.

1679 utnämndes han till biskop i Lund och från 1681 ledde han det kyrkliga och kulturella försvenskningsarbetet i de nyligen erövrade Skåneprovinserna (Skåne, Blekinge och Halland). Han koncentrerade arbetet på gudstjänstspråket och på barnen.

Svensk gudstjänstritual och svenskt gudstjänstspråk skulle införas, och ungdomen skulle undervisas på svenska. Endast svenska eller svensklojala präster skulle anställas.

Knut Hahn insåg att svenska språket var grunden. Barnen fick lära sig läsa och skriva på svenska, främst i den svenska katekesen och i den svenska psalmboken. Man använde också svenska ABC-böcker. Den uppväxande generationen skulle helt enkelt lära sig att betrakta svenskan som sitt modersmål. En erkänd insats gjorde Knut Hahn när det gällde folkets läskunnighet.

Knut Hahns insats var av praktisk och byråkratisk karaktär. Någon framstående teolog var han inte.

Han dog den 29 december 1687 och är begravd i Ronneby kyrka.

Gymnasieskolan i Ronneby, Knut Hanhsskolan är uppkallad efter honom och han har också gett namn åt en av de större gatorna i staden.

Källor:

Biographisk Lexicon över berömde svenska män, band 6, Upsala 1840,.

G Göransson, Canutus Hahn (1950)

Nationalencyklopedin, band 8, 1992.

Svensk Uppslagsbok, band 12, 1932.

Knut Hahn gjorde inget gott för Ronneby - utdrag ur insändare till Blekinge Läns Tidning.

I Ronneby har man valt att uppkalla och namnge en gymnasieskola efter Knut Hahn. Av vilken anledning? Knut Hahn föddes i Småland 1633 och utsågs till rektor vid det nyanlagda universitetet i Lund av den svenska ockupationsmakten. Svenskarna hyllade honom för kraftfulla insatser när det gällde att försvenska Blekinge och Skåne. Konflikter och motsättningar vid universitetet gjorde dock att Knut Hahn sökte sig från Lund och till Ronneby. Han fick 1671 fullmakt på Ronneby pastorat – mot Ronnebybornas vilja. I en skrivelse till ockupationsmaktens kung, Karl XI, begärde man att Hahn inte skulle tillsättas. Detta trots att man varnats för att kungen kunde komma att reagera med bestraffningar. Invånarna i Ronneby skrämdes av att gudstjänsterna nu skulle hållas på ett för dem främmande språk. Att Knut Hahn sedan beskrivs som smidig men slug, och det kungliga enväldets trogne tjänare gjorde sannolikt inte att man tyckte bättre om honom. Knut Hahn var verksam som kyrkoherde åren 1671–1679. Det var under de år som statsmakten förberedde för att utplåna Ronneby som stad. Under de första åren av 1680-talet flyttades huvuddelen av befolkningen till det nyanlagda Karlskrona. Knut Hahn fungerade som en lojal statstjänsteman och drev på denna utveckling. Under Hahns period i Ronneby drev han på den enda häxprocess som drabbade Blekinge. I början av 1679 anklagades Bengta Bengtsdotter, Olefwa Torstendotter och Lönnemåla Elin för häxeri och trolldom. Knut Hahn och kans kaplan Christoffer Finderphius var pådrivande i den långvariga processen. Elin dömdes för att hon med farliga böner missbrukat Guds saliggörande ord, kastat och bespottat den allsvåldige guden. Bengta och Olefwa anklagades bland annat för att med trolldom sänt sjukdom och död på ett antal personer. Båda dömdes till döden. Dock dog Bengta av tortyren hon utsatts för innan hon hann avrättas. Knut Hahn övertalade Olefwa att erkänna sig skyldig och acceptera avrättningen. Prästen kunde utlova att den som erkände sig skyldig skulle sitta vid Guds bord dagen efter avrättningen i stället för att i evighet pinas i helvetet. Olefwa erkände och benådades till att först halshuggas och sedan brännas på bål. Detta skedde samtidigt som präster i andra delar av Sverige protesterade mot häxbålen. Knut Hahns agerande medverkade till att ge Ronneby och dess innevånare dåligt rykte i landet. Kanske var det därför som han sökte sig från Ronneby för att återvända till Lund som biskop. Kvar finns frågeställningen varför man namnger en gymnasieskola efter Knut Hahn? Få torde ha haft en så negativ roll i Ronnebys historia som han. Lars Karlsson

view all

Biskop Canutus Abrahamsson Hahn's Timeline

1633
November 13, 1633
Uråsa, Kronoberg, Sweden
1687
December 29, 1687
Age 54
Karlskrona, Blekinge, Sweden