Cornelis van Luxzenburg

Is your surname van Luxzenburg?

Research the van Luxzenburg family

Cornelis van Luxzenburg's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Cornelis van Luxzenburg

Also Known As: "Cees van Luxzenburg"
Birthdate:
Birthplace: Amsterdamsestraatweg, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
Death: December 23, 1988 (76)
Nieuwegein, Utrecht, The Netherlands (illness)
Place of Burial: Hilversum, North Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Johan Andries van Luxzenburg and Elbertje van Luxzenburg
Husband of Mathilde Hubertina van Luxzenburg
Father of Private and Frans van Luxzenburg
Brother of Cornelis Jan Hendrik van Luxzenburg; Jan Andries van Luxzenburg and Jans van Luxzenburg

Managed by: Erik van Luxzenburg
Last Updated:

About Cornelis van Luxzenburg

Cornelis van Luxzenburg is op 23 april 1912 geboren te Utrecht, maar was het grootste deel van zijn jeugd woonachtig in Maastricht, alwaar zijn vader werkte als machinist voor de NS. Toen zijn vader in 1929 overleed was Cees zoals hij genoemd werd 17 jaar en begon hij met werken om mee te helpen het gezin te onderhouden.

In Maastricht leerde hij Mathilde van Es kennen met wie hij ongeveer in september 1936 trouwde, door het huwelijk met de katholieke Suus zoals zij door intimi genoemd werd verloor de protestantse Cees zijn baan in het katholieke bolwerk Limburg. De houding van de voornamelijk katholieke bedrijven en de grote depressie van de jaren '30 dwongen het jonge gezin elders in het land te zoeken naar mogelijke banen. Op de fiets is Cees van Maastricht naar Rotterdam en via Hilversum naar Almelo gereisd om te solliciteren. Na terugkomst in Maastricht had hij twee opties voor werk: Hilversum of Almelo. De keuze viel op Hilversum waarheen ze in december 1937 verhuisden naar de Rigelstraat 119. Aldaar werd in september 1938 hun oudste zoon geboren, Joop van Luxzenburg.

Toen in 1940 Nederland bezet werd door de Duitsers werd Cees na enige tijd betrokken bij het verzet in het Gooi. Als medewerker van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) is hij vermeend betrokken geweest bij het opblazen van de NSF mast die centraal stond in het radioverkeer. Andere verzetsdaden waarbij Cees betrokken is geweest zijn de bouw van illegale zenders, waarvoor hij het benodigde koper op klaarlichte dag van de telefoonpalen tussen Hilversum en Soest trok, en de distributie van bonnen. Hiervoor hielp Suus mee door de bonnen in de wagen van Joop te verstoppen.

Zeer waarschijnlijk is Cees betrokken geweest bij gewapende overvallen, zo weet zijn familie dat hij gevraagd is voor de aanslag bij Putten die leidde tot de moord op 80 bewoners van dat dorp. Cees weigerde omdat hij niet met zijn eigen teamleden mocht werken en de andere niet vertrouwde. Cees is 1 maal opgepakt en zou vanuit kamp Amersfoort op transport worden gezet, hij heeft echter met enkele verzetsmaten kunnen ontsnappen uit de trein voor vertrek.

Na de oorlog hernam zich het gewone leven, Cees ging weer werken bij de NSF en later de Philips, in juni 1946 werd zijn tweede zoon Frans geboren. Meerdere malen heeft Cees zijn werk bij de Philips verlaten. Oneens met management acties, of om andere reden ontevreden. Een andere reden was dat hij eenmaal bezig was met de uitvinding van een industriele schakelaar/transistor met zijn zwager Dick van Es. Toen die laatste ging migreren naar Canada en zijn aandeel aan Cees gaf leidde dit tot onenigheid met de investeerders, die eisten het aandeel van Dick op, stellende dat Cees, geboren voor een dubbeltje geen kwartje zou worden. Cees stelde terug dat de heren hun kwartje daarmee minder waard was geworden en stopte de ontwikkeling. Terugblikkend zou men kunnen zeggen dat hij wellicht PTSS zou hebben. Anderzijds, zijn zonen en kleinzonen hebben allen dezelfde issues met autoriteiten, het is wellicht een familie trek. In de jaren '70 ging zijn gezondheid achteruit, gelukkig wisten verzetsmakkers hem te wijzen op het bestaan van de stichting '40-'45 die oud-verzetsstrijders financieel zou ondersteunen. Cees kwam in aanmerking voor een pensioen vanuit de stichting, wat een mooi alternatief was voor de onderbroken pensioenopbouw die hij bij de NSF en de Philips bijeen had gespaard. Met dit pensioen hebben Cees en Suus nog vele jaren samen gelukkig doorgebracht, hoewel zijn gezondheid achteruit bleef gaan. De eens machtige wielrenner uit Maastricht die Nederland doorfietste in een weekend om appelstroop in Luik te halen kreeg steeds meer moeite met lopen. Uiteindelijk zou hij een invalidewagen krijgen om zich buiten de deur te begeven. Dit was voor hem een zeer tragisch moment. In december 1989 kreeg hij voor de zoveelste maal een hartinfarct en werd hij opgenomen in het Sint Anthonius ziekenhuis te Nieuwegein. Hoewel hij er bovenop leek te komen ging hij plotsklaps toch achteruit. De 23e december overleed hij in bijzijn van zijn geliefde echtgenote, zonen en schoondochters en kleinkinderen op 76 jarige leeftijd. Onze vader, opa, held, de eigenzinnige uitvinder en koppige kerel die voor de duvel niet bang was!

Vermeldingen

Gerelateerde projecten

view all

Cornelis van Luxzenburg's Timeline

1912
April 23, 1912
Amsterdamsestraatweg, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
1988
December 23, 1988
Age 76
Nieuwegein, Utrecht, The Netherlands
December 26, 1988
Age 76
Hilversum, North Holland, The Netherlands