Dirckje Adriaens van der Lecke, Jonkvrouwe

public profile

Is your surname Adriaens van der Lecke?

Research the Adriaens van der Lecke family

Dirckje Adriaens van der Lecke, Jonkvrouwe's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Dirckje Adriaens van der Lecke (van der Leck), Jonkvrouwe

Latin: Theodora, Jonkvrouwe
Birthdate:
Death: July 29, 1529
Immediate Family:

Daughter of Adriaen van der Lecke, Heer van Kralingen and N.N. van der Lecke
Wife of Gysbrecht Gerritsz. van Zoelen, Jonkheer
Mother of Adriaen Gysbrechtsz van Zoelen; Joost Gysbrecht van Zoelen; Cecilia van Zoelen, Jonkvrouwe; Gerryt van Zoelen and Johan van Zoelen

Managed by: Private User
Last Updated:

About Dirckje Adriaens van der Lecke, Jonkvrouwe

Alias Theodora van der Leck / van der Leek.

Bronnen voor filitatie:

Uit de archieven

REPERTORIUM OP DE LENEN VAN HONINGEN, 1324-1764

  • OVERSCHIE 72. Een huis met werf en de laan aan de westzijde ervan, gelegen aan ’s Graven uterdijk in het ambacht van Gillis, vrouwe van Castrichem en Cralingen (1473: een boomgaard, groot ½ hond).
  • 13-7-1409: Danel Danelsz., na overdracht door Doe Gerijtsz.
  • ..-.-1441: Claes Danelsz. (Oud Archief Rotterdam, inv. 1890, ongefolieerde index).
  • 7-7-1449: Danyel Claesz., zoon van Claes Danelsz.
  • 3-5-1458: Florijs Danelsz., vermeld in 1473 (L.H. 283, fol. 108 en r.r. 306, bijlage, fol. 22).
  • 31-3-1484: Symon Jacobz., na overdracht door Florijs Danelz.
  • 1-3-1502: Gijsbrecht van Zoelen, na overdracht door Symon Jacobsz.
  • 3-9-1510: Ghijsbrecht van Zoelen verlijftocht zijn vrouw jonkvrouwe Dirck Adriaens natuurlijke dochter van der Leck, nicht van Alijt van Kijfhouck aan de lenen no. 72 en 73.
  • 11-8-1532: Jan van Zoelen, bij dode van zijn vader Ghijsbrecht van Zoelen.
  • 17-5-1554: Katerine Jansdochter van Zoelen, gehuwd met Adriaen Jacopz. Tromper, bij dode van haar vader Jan van Zoelen.
  • 20-12-1559: Ghijsbrecht Tromper Adriaensz., bij dode van zijn moeder Katherine Jans van Zoelensdochter.
  • 7-5-1614: Jan Ghijsbrechtsz. Tromper.
  • 12-1-1622: Maria Ghijsbrechtsdochter, zoon: Franck Gerritsz. van Beest, bij dode van haar broer Jan Ghijsbrechtsz. Tromper.
  • 12-5-1623: Johan, heer van Wassenaer, Duvenvoorden, Voorschoten, Sterrenburch, houtvester van Hollandt en West Vrieslandt, na overdracht door Maritgen Gijsbrechts Trompers, weduwe van Gerrit Franckens van Heemskerck (3-3-1623: Maritgen Gijsbrechts Trompers machtigt voor notaris Matheus Blom, haar zwager Adriaen Jansz. Vas enkele landerijen over te dragen. Getuigen: Coenraedt Pietersz. en Boudewijn Cornelisz. 3-5-1623: Johan van Wassenaer machtigt Andries Schieveen te Delff het leen te verheffen.)

De mensen Tromper, Van Heemskerck en van Beest zijn eveneens nakomelingen van Dirkje Adriaens van der Lecke en haar man Gysbrecht Gerritsz van Zoelen of ze zijn getrouwd met haar kinderen of kleinkinderen. [Recia]

  • 26-5-1511: Pieter Scaert, neef van Alydt van Kijfhouck, weduwe van Assendelft, vrouwe van Goudriaen en Bezoyen, nadat het door wanverzoek aan de leenheer is vervallen.
  • 31-5-1511: Pieter Scaert, neef van Alijdt van Kijfhouck, douarière van Assendelft, vrouwe van Goudriaen en Bezoyen, vrouwe van der Leck.
  • 14-1-1512: Hubrecht Hugenz., na overdracht door Pieter Scaert, neef van Alydt van Kijfhouck, vermeld op 23-10-1521 (L.H. 286, fol. 62).

Alijt van Kijfhouck, volle nicht van Dirckje

Alijt van Kijfhouck was de dochter van Vrouwe Gillisje (Gilia) Van der Lecke, oudere zus van Heer Adriaen van der Lecke, vader van Dirckje. Deze tante Gilia wordt genoemd als de stichtster van de Van der Lecke Kapel in de Grote Sint Laurenskerk te Rotterdam. Zij is degene die de 4e zoon van Dirckje Adriaens Van der Lecke, Joost Gysbrechtsz. Van Zoelen aansteld als Vicaris over de Van der Lecke Kapel en na diens dood (vóór 1532) vraagt deze tante Gilia (Gillisje) van Dirckje, Adriaen Adriaensz. Van Zoelen, zoon van Dirckje's derde zoon Adriaen of deze de taak van zijn overleden oom Joost wil overnemen. Dat doet hij en ook hij wordt Vicaris in de St. Laurenskerk te Rotterdam.

REPERTORIUM OP DE LENEN VAN HONINGEN, 1324-1764

Het kasteel Honingen is lange tijd de zetel geweest van de ambachtsheren van Kralingen. De naam Honingen komt het eerst voor op 9 juli 1297, wanneer er sprake is van land gelegen tussen Honingen en Rubroek. Of het kasteel dan reeds bestaat, is niet zeker, maar op 6 augustus 1318 is dit wel het geval. Op deze dag draagt Oetsier van Cralingen, ridder, zijn huis te ‘Honinghe’ op aan het kapittel van Brielle, om het onmiddellijk terug te ontvangen tegen betaling van 10 lb. Hollands per jaar. De acte wordt verleden in de zaal van het kasteel. Op 4 april 1383 draagt Odzier van Cralingen, knape, kleinzoon van Oetsier uit het jaar 1318, het kasteel in leen op aan Margriete, hertogin van Beijeren, waarna het een Hollands leen blijft, een en ander ondanks de protesten van het Brielse kapittel. Odzier wordt opgevolgd door zijn oudste dochter Gillisje, gehuwd met heer Dirc van der Leck, bezitter van het huis ‘Haerlem’ bij Heemskerk, lid van een jongere tak van het geslacht Van Polanen.

Door het huwelijk van hun kleindochter Gillisje van der Leck met Floris van Kijfhoeck, komen de erfenissen Van der Leck en Van Kijfhoeck in één hand, nl. in die van hun dochter Aleyd van Kijffhoeck, welke deze door haar beide huwelijken respectievelijk met Jan en Claes van Assendelft, broers, in dit laatstgenoemde geslacht brengt. Op 12 oktober 1668 koopt de stad Rotterdam van de heer Van Assendelft o.a. de heerlijkheid Kralingen met de ruïne van het kasteel Honingen en wordt hiermede de laatste ambachtsvrouwe van deze heerlijkheid.

De kapel van de familie Van der Lecke, Van Kralingen

In de kapellen is een aanvang gemaakt met het herstel van de muren. Dit werk trekt dadelijk de algemene belangstelling, vanwege het verrassingselement dat het bevat. Zeer onlangs is zulks tot veler voldoening opnieuw gebleken en wel bij werkzaamheden in de zoge­naamde Kapel der Heren van Kralingen.

Deze Kapel der Heren van Kralingen, de enige die van oudsher onder eigen benaming bekend gebleven is, is de mid­delste van de drie kapellen, welke aansluiten op de noordertrans, d.i. het noordelijke zijschip van het koor. De Kapel der Heren van Kralingen grenst ten westen aan de grote kapel, waarin zich het praalgraf van Kortenaer bevindt.

De geschiedenis van de Kapel der Heren van Kralingen is zeer oud. Haar oorsprong ligt in een ver verleden. Waarschijnlijk is het zo, dat deze Kapel der Heren van Kralingen gelijktijdig gebouwd met het koor en de trans van de huidige kerk, diende ter vervanging van een soortgelijke kapel in een daar­aan voorafgaande parochiekerk van Rotterdam, welke kapel reeds in het bezit geweest zou zijn van het geslacht Cralingen of, meer waarschijnlijk nog, in dat van de Heren van de heerlijkheid Kralingen. Ten tijde toen het koor in aanbouw was, omstreeks 1490, was Alyt van Kyfhoek (1470 - ­1530) Vrouwe van Cralingen. Van moederszijde stamde zij uit het geslacht Van der Lecke, Heren van Kralingen, terwijl zij door haar huwelijk met Claes van Assendelft (1485) deze heerlijkheid in het laatstgenoemde geslacht deed overgaan. Ruim anderhalve eeuw is de heer­lijkheid Kralingen met het daarbij behorende slot Honingen en de Kapel der Heren van Kralingen in de Grote Kerk in het bezit van dit geslacht geweest. Bron: http://www.engelfriet.net/Alie/Aad/laurens7.htm

Het wapen van der Lecke

http://home.kpn.nl/f.angevaare/wapens.html Zie hier het wapen Van der Lecke

Catharina Van Assendelft, was niet Dirckjes moeder

Hier onder staan enkele linken naar mooie stambomen, maar volgens mij klopt Dirkjes moeder niet ! Dirkje was n.l. een "natuurlijke" dochter van Heer Adriaen van der Lecke, heer van Kralingen. Een natuurlijke dochter is een dochter van buiten het huwelijk van in dit geval de vader. Heer Adriaen was keurig getrouwd met Catharina van Assendelft, dus of Dirkge / Dirckjen was van voor dat hij getrouwd was met Catharina, of hij was vreemd gegaan met de moeder van Dirckje, waarvan wij niet weten wie het was. Dirckje was ook niet van voor het huwelijk van beide echtelieden, Adriaen en Catharina, want dan zou Dirckje een "voorkind" genoemd worden, van voor het huwelijk van haar beide ouders, maar zij werd een "natuurlijke" dochter van Heer Adriaen genoemd, dat was een buiten-echtelijk kind, buiten de echt geteeld. Dus volgens mij kan Catharina van Assendelft niet de moeder van Dirkje zijn geweest. [Recia]

http://www.genealogieonline.nl/stamboom-baris/I42221.php (deze doet het goed, moeder was onbekend) http://www.genealogieonline.nl/stamboom-baris/I30544.php (deze doet het goed, moeder was onbekend)

http://www.genealogieonline.nl/langerak-stamboom/I200778.php

Boek: Voor God, graaf en geslacht: de kroniek van de ridders van Assendelft, door Bert Koene= https://books.google.nl/books?id=0ztlzQ9ULl8C&pg=PA136&lpg=PA136&dq...