Ebbe Lauridsen Udsen

Is your surname Udsen?

Research the Udsen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Ebbe Lauridsen Udsen

  • I Øls har ligget en adelig Sædegaard, der 1553 ejedes af Fru Anne Albretsdatter, Malte Lauridsen Vifferts Enke, 1554 af hendes Søn Albret Maltesen og Datter Dorte, g. m. Peder Kruse, 1590 af sidstnævntes Svigersøn Godske Friis og 1625 af Laurids Ebbesen Udsøn, der sagtens havde arvet den efter sine i Øls Kirke begravne Forældre Ebbe Lauridsen og Kirsten Kruse. 1731 var den endnu Hovedgaard og blev da af Fr. v. Muderspach pantsat til Amtmand Etatsr. F. L. Woyda.

http://runeberg.org/trap/3-4/0532.html

30. maj 1594

Herredagsdom. Laurids Ebbesen til Tulstrup stævner Peder Munk i Vesterris, på dennes hustrus vegne, Mads Nielsen (Skade) i Nerild, på afdøde Laurids Bertelsen (Hørby) børns vegne, som han er værge for, afdøde Christoffer Lauridsens arvinger, nemlig Tholle Knudsen til Volsund, Niels Jacobsen i Nygaard, på deres hustruers vegne, Jørgen Daa i Gammelbygaard, på hans afdøde hustru Fru Marine Lauridsdr.'s børns vegne, afdøde Hans Lauridsen i Testrups børn og hustru Inger og hendes lavværge og Niels Poulsen i Molbjerggaard på hans afdøde hustrus og børns vegne.

Tiltalen gælder en gård i Sahl, som Søren Jensen tidligere og nu Søren Graversgaard iboer, som de "holder på" selv om Laurids Bertelsens fader (Bertel Hørby) har givet afdøde Ebbe Lauridsen skøde på gården.

Enevold Lauridsen og senere broderen Christoffer Lauridsen har været værge for Ebbe Lauridsen, og mens han var umyndig, har Enevold Lauridsen tilvundet sig gården i Sahl. Ved Enevold Lauridsens død er gården blevet skiftet mellem arvingerne, som er de tiltalte, idet Enevold døde barnløs.

Laurids Ebbesen mener ikke, at dette skifte er lovligt. Ebbe Lauridsen tiltaler Hans Lauridsens i Testrup arvinger og hans hustru Inger Bertelsdatter og hendes lavværge og Niels Poulsen i Molbjerggaard og hans afgangne hustrus arvinger for 2 skøder på gården i Sahl, som de har givet Laurids Bertelsen (Hørby).

Han mener, at hans skøde er ved magt, og at det ulovlige skøde gjort af bønder ikke kunne tilsidesætte hans adelmandsskøde.

Laurids Ebbesen fremlægger et pergamentsskøde med fire hængende segl, som afdøde Bertel Hørby til Vesterris har udstedt i Aalborg pinsedag 1561, at han med samtykke fra hustruen Fru Karine Lauridsdatter har solgt gården i Sahl til Ebbe Lauridsen til Tulstrup. 

http://www.protokoller.dk/diplomatariumhornumnse/Diplomatarium%20Ho...