King Eric Jedvardsson of Sweden, IX

Is your surname av Sverige?

Research the av Sverige family

King Eric Jedvardsson of Sweden, IX's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

King Eric Jedvardsson of Sweden, IX

Swedish: Kung Erik Jedvardsson av Sverige, IX, Danish: Konge Erik Jedvardsson af Sverige, IX
Also Known As: "Erik the Holy", "Saint Erik", "Erik the Saint", "Erik the Lawgiver", "Den Helige"
Birthdate:
Birthplace: Skara, Västergötland, Sweden
Death: May 18, 1160 (35-36)
Uppsala, Uppland, Sweden
Place of Burial: Uppsala domkyrka, Uppland, Sweden
Immediate Family:

Son of Jedvard Bonde and Cecilia Svensdotter
Husband of Queen of Sweden Kristina Björnsdotter Björnsdotter
Father of Knut I Ericsson, King of Sweden; Margareta Eriksdotter av Norge; Katarina Eriksdotter and Riksråd Filip Eriksson
Brother of Joar Jedvardsson Bonde

Occupation: Kung av Sverige, jarl, hertig, konge av Sverige, Konge av Sverige
Managed by: Private User
Last Updated:

About King Eric Jedvardsson of Sweden, IX

Eric IX of Sweden

An examination of his bones from his reliquary indicate that the legend of his death is true, see

Ny forskning ger nytt ljus på Erik den heliges liv 2016-03-16

De nya undersökningarna av Erik den heliges skeletala lämningar ger stor information om hans hälsa, släktskap , konsumtion och död.

Legenden berättar om en helgonkung som dog en dramatisk död i strid utanför kyrkan där han firat mässa. Men vad kan modern forskning berätta om de ben som tillskrivs honom? Ett forskningssamarbete som letts från Uppsala universitet kan nu berätta mer om Erik den heliges hälsa, hur han såg ut, var han bodde och hur det gick till när han slutligen dödades.

Inga samtida källor nämnde Erik Jedvardsson, Sveriges konung och senare helgon. Den enda berättelsen om hans liv finns i helgonlegenden vars bevarade form är skriven på 1290-talet. Det är känt att sådana legender ofta är otillförlitliga. Erikslegenden är dock baserad på en längre legend som har försvunnit och denna längre legend kan ha varit mycket äldre.

Den bevarade legenden berättar att Erik valdes till kung och regerade rättvist, var en hängiven kristen, ledde ett korståg till Finland och stöttade kyrkan. Han dödades år 1160, under sitt tionde regeringsår, av en dansk tronpretendent. Hans kvarlevor har vilat i ett relikskrin sedan 1257.

En grundlig undersökning av benen i relikskrinet gjordes 1946 men utvecklingen av nya undersökningsmetoder motiverade en ny undersökning 2014. Den 23 april 2014 öppnades relikskrinet vid en ceremoni i domkyrkan. Därefter påbörjade forskare från flera olika fält undersökningar av benen i jakt på ny kunskap om den medeltida kungen. Nu presenteras de första resultaten från undersökningarna.

- Det tvärvetenskapliga samarbetet mellan olika discipliner i arbetet med Erik den heliges skeletala lämningar ger stor information om hans hälsa (ortopeder och röntgenläkare), släktskap (aDNA analys), konsumtion (isotopanalys) och hans död (rättsmedicin), säger projektledare Sabine Sten, professor i osteoarkeologi, institutionen för arkeologi och antik historia, Uppsala universitet Campus Gotland.

I relikskrinet finns 23 ben som till synes tillhör samma individ. I skrinet ligger också ett skenben som inte hör dit. Kol-14-värdena som uppmätts för benen är förenliga med ett dödsfall omkring år 1160. Den osteologiska analysen visar att benen tillhör en man som var 35-40 år gammal och 171 cm lång. När han dog hade han alla tänder i överkäken kvar.

Undersökningar av benen med hjälp av datortomografi på Akademiska sjukhuset i Uppsala visade inga skönjbara medicinska åkommor. DXA- och pQCT-mätningar på samma sjukhus visade att Erik inte led av benskörhet. Tvärt om hade han en bentäthet som låg 25 procent över dagens unga vuxna. Erik den helige var välnärd, var kraftigt bygd och fick rikligt med motion.

Den genomförda isotopanalysen visar på en diet som var rik på insjöfisk, vilket indikerar att kungen hörsammade kyrkans regler kring fasta, det vill säga dagar då det var förbjudet att äta kött. Analysen visar också att han under sina sista tio år inte levde i Uppsalaregionen, som förväntat, utan troligare i Västergötland. Dessa slutsatser ska dock betraktas som mycket preliminära eftersom det ännu finns få andra undersökningar att jämföra värdena med.

I samband med att relikskrinet öppnades togs även prover för DNA-analys. Förhoppningen är att få resultat som ger ny kunskap om frågor om släktskap. Denna analys är ännu inte klar och förväntas dröja ytterligare ett år. Forskarna kan dock berätta att de har lyckats få fram DNA-information ur proverna.

Skallen i relikskrinet bär spår efter en eller två läkta skador som kan ha uppkommit efter våld med vapen. Legenden säger att Erik ledde ett korståg till Finland och skadorna skulle kunna ha uppkommit då.

Legenden berättar att kungen under sitt sista slag blev omringad av fiender och när han föll till marken sårades han om och om igen tills han var nästintill död. Därefter hånades han och fick slutligen huvudet avhugget. De bevarade benen har minst nio märken efter hugg som uppkommit i samband med döden. Sju av dessa sitter på benen. Inga skador har hittats på revbenen eller det bevarade armbenet, vilket förmodligen betyder att kungen bar ringbrynja men hade mindre skyddade ben. Båda skenbenen har skador som tillfogats från fötterna och uppåt, vilket tyder på att kungen låg på magen.

En av halskotorna har huggits av, vilket inte kunde ha gjorts utan att ta av ringbrynjan. Alltså kunde detta inte ha gjorts i strid. Detta bekräftar att det var ett mellanspel, beskrivet som hånandet i legenden, mellan slaget och halshuggningen. De dokumenterade skadorna motsäger inte på någon punkt förloppet av striden så som den nedtecknats i den mycket senare legenden.

Forskningsresultaten presenteras i en kommande artikel i tidskriften Fornvännen.

view all 25

King Eric Jedvardsson of Sweden, IX's Timeline

1124
1124
Skara, Västergötland, Sweden
1145
1145
Uppsala, Sverige

http://www.knutsson.nl/slekt/p9b7edb01.html
-------------------------

Knut Eriksson (ERIKSÄTTEN)
Kung. Blev Högst 51 år.

Far: Erik Den Helige JEDVARDSSON (- 1160)
Mor: Kristina Björnsdotter

Född: 1145
Död: 1196

--------------------------------------------------------------------------------
Familj med Cecilia Johansdotter
Barn:
Knut Knutsson (ERIKSÄTTEN) (1172 till 1205)
Erik Knutsson (1180 -)

--------------------------------------------------------------------------------
Familj med Cecilia SVERKERSDOTTER
Barn:
Sigrid Knutsdotter

--------------------------------------------------------------------------------
Personhistoria

Årtal Ålder Händelse
1145 Födelse 1145.
1160 Fadern Erik Den Helige JEDVARDSSON dör 1160/05/18.
1172 Sonen Knut Knutsson (ERIKSÄTTEN) föds 1172 Stockholm.
1180 Sonen Erik Knutsson föds 1180.
1196 Död 1196.

<<Startsida
--------------------------------------------------------------------------------

Skapad av MinSläkt 3,6, Programmet Tillhör: Roland Knutsson

1155
1155
Uppsala, Sverige
1155
Uppsala, Uppland, Sverige
1160
May 18, 1160
Age 36
Uppsala, Uppland, Sweden
1273
January 24, 1273
Age 36
Uppsala domkyrka, Uppland, Sweden
????
????
????