Is your surname Nilsson Höök?

Research the Nilsson Höök family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Erik Nilsson Höök

Birthdate:
Birthplace: Krångede, Ragunda, Sverige (Sweden)
Death: 1804 (84-85)
Krångede, Ragunda, Sverige (Sweden)
Immediate Family:

Son of Nils Nilsson Höök and Anna Pedersdotter
Husband of Valborg Månsdotter Frisk
Father of Kerstin Eriksdotter; Margareta Eriksdotter; Sigrid Eriksdotter; Nils Eriksson Höök; Brita Eriksdotter and 2 others
Brother of Per Nilsson Rönberg; Esbjörn Nilsson Örnberg and Nils Nilsson Höök

Occupation: Gästgivare, Farmer
Managed by: Dan Gunnar Haglund
Last Updated:

About Erik Nilsson Höök

Valborg och Erik Nilsson Hööks söner behöll inte släktnamnet Hök/Höök, det bortföll redan i deras tid.

Nils, Magnus och Per Ersson hette de, Nils Erssons äldste son hette Erik Nilsson osv. Men hans son Nils fick studera till präst och antog det Frisendahlska släktnamnet.

Den Frisk-Frisendahlska släkt som till senare tid fortlevt i Ragunda, fast släkten nu mest är spridd på andra håll, stammar från prostdottern Helena Frisendahl som 1808 gifte sen med hemmansägaren Esbjörn Jonsson i Hammaren.

Västgården, den gamla släktgården i Krångede, innehades från far till son i obruten följd under sex generationer från Valborg och Erik Nilsson Höök räknat. Den siste ägare i släktföljden blev deras sonsons sonson, grosshandlare Jonas Nilsson.

Sonen till Valborg och Erik Nilsson Höök, Daniel, antog moderns släktnamn Frisendahl. Han var en framstående man i Ragunda på sin tid. På släktgården i Hammaren, som nu är Hammarstrands hotell, fördes stort hus. Till denna Frisendahlska släktgren på kvinnolinjen har räknats många begåvningar, lärda doktorer och en professor. Det finns en konstnärlig ådra hos Frisksläkten. Så var den kände jämtländske silversmeden Jacob Ångman på mödernet av Frisksläkten och härstammade från länsman Haqvin Frisk. Och från Valborg Frisk härstammar de kända Ångermanländska konstnärerna Frisendahl.

Nils Frisendahl, Valborgs sonson född 1794, blev komminister i Ådal-Liden där han verkade som präst ett halvt sekel till sin död 1869. Av hans inte mindre än fjorton barn blev äldste sonen prost i Ramsele och den yngste, Viktor Bernhard blev kyrkoherde i Ådals-Liden.

Kyrkoherde Frisendahl var, har det sagts, en god församlingsherde, intresserad jordbrukare – prästerna fick själva sköta sina boställen på den tiden – och en stor laxfiskare vid Nämforsen. Men han hade ett intresse av annat slag också, som han ibland fick tid att odla. Han knåpade med sniderier i miniatyr. Av ett stycke masur eller sjöskum som material och med en pennkniv som verktyg kunde ett litet konstverk – litet till formatet – forma sig under hans händer. På ett piphuvud, en dosa eller något annat skar han in olika motiv, blommor och blad, djurbilder och till och med porträttlika människobilder, skriver författarinnan Gustava Svanström om honom i sin skildring ”Ett prästhem i Ådalen”. (Ingår i samlingsverket ”Svenska prästgårdar”.) Ofta var det som rekreation efter husförhörsresorna kyrkoherden ägnade sig åt sina miniatyr-sniderier. En ”kleinkunst” av så förnämligt slag att Frisendahl liknats vid själve Benvenuto Cellini.

Alla barnen i Ådal-Lidens prästgård var konstnärligt begåvade. Sönerna Carl, Halvar och Fredrik Frisendahl blev utövande konstnärer – skulptörer. Carl Frisendahl blev det stora namnet i brödratrion. Han var bosatt i Paris. Han har skapat Pelle Molinbysten på Murberget i Härnösand, medan den bekanta skulpturen ”Timmerflottare” ute i Ångermanälven vid Sollefteå är ett verk av Fredrik Frisendahl.

view all

Erik Nilsson Höök's Timeline

1719
1719
Ragunda, Sverige
1747
1747
Ragunda (Z)
1749
March 31, 1749
Krångede, Ragunda sn (Z)
1752
April 15, 1752
Ragunda (Z)
1755
January 19, 1755
Ragunda (Z), Sverige
1757
1757
Ragunda (Z)
1760
October 23, 1760
Ragunda (Z)
1764
November 11, 1764
Ragunda Municipality, Jamtland County, Sweden
1804
1804
Age 85
Ragunda, Sverige