Everard Henricksz van Doerne, ridder, heer van Deurne, Bakel, Liessel en Vlierden

Is your surname van Doerne?

Research the van Doerne family

Everard Henricksz van Doerne, ridder, heer van Deurne, Bakel, Liessel en Vlierden's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Everard Henricksz van Doerne, ridder, heer van Deurne, Bakel, Liessel en Vlierden

Also Known As: "Everard II Hendriksz van Doerne", "Everhard van Doerne", "Everard Henrick van Doeren"
Birthdate:
Death: between 1525 and November 10, 1527
Immediate Family:

Son of Henrick Everardsz van Doerne and Christina van Hemert
Husband of Margareta (Margriet) van Vladeracken, vrouwe van Milheeze
Ex-partner of N.N.
Father of Margaretha van Doerne; heer Henrick van Doerne, de oude, heer van Deurne; Anna van Doerne; heer Everard van Doerne, heer van Deurne en Bakel; Maria van Doerne and 4 others
Brother of Hadewig van Doerne and Everarda van Doerne

Managed by: George J. Homs
Last Updated:

Over Everard Henricksz van Doerne, ridder, heer van Deurne, Bakel, Liessel en Vlierden (Nederlands)

Everard van Doerne was ridder. Hij werd in 1505 heer van Vlierden en Bakel. Na de dood van zijn vader erfde hij het nieuw kasteel van Deurne, waarmee hij op 22 november 1509 werd beleend. Hij verwierf in 1512 en opnieuw op 22 maart 1519 de heerlijkheid Deurne met het oud kasteel, de laatste keer door koop van Jan Taye, waardoor de beide kastelen te Deurne in één hand kwamen. In 1525 werd hij tevens heer van Liessel. Hij was drossaard van Oyen en Dieden, in 1516 schepen van 's-Hertogenbosch en vervolgens raad van die stad, van 1516 tot 1520 hoogschout van de Meierij van Den Bosch en van augustus 1521 tot september 1524 hoofdschout van 's-Hertogenbosch (bron: W. Wijnaendts van Resandt. "Vincent van Doerne en zijn voorouders". Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconografisch Bureau. Deel 41, 's-Gravenhage, 1987, pag. 40; Luuk Keunen. “De heren en vrouwen van Deurne door de eeuwen heen”, in: D’n Uytbeyndel. Heemkundekring “H.N. Ouwerling”, Deurne, Nummer 35, Winter 1996/1997, pag. 19)

10 november 1527: In het huis in de Hinthamerstraat wordt ten overstaan van een notaris op verzoek van o.a. Jan van Vladeracken en joffrouw Margareta weduwe van Everard zoon van wijlen Henrick van Doeren het testament d.d. 5 april 1524 geopend van Everard zoon van wijlen Henrick van Doerne, ridder, heer van Doirn, Vlierden en Bakel, hoofdschout van ‘s-Hertogenbosch, en joffrouw Margareta zijn echtgenote, wettige dochter van wijlen Jan van Vladeracken, heer van Geffen en Nuland. Als getuigen zijn aanwezig Philip natuurlijke zoon van Everard van Doerne en Dirck Jan Peters.
Testateuren hebben samen vier zoons en enige dochters. De leengoederen gaan naar de wettige zoons. De wettige dochters, die niet in een klooster verblijven, moeten door de zoons worden uitgekocht met een lijfrente van 100 Rijnsgulden ‘s jaars. De oudste zoon Henrick krijgt de heerlijkheid Doern met het Oud Kasteel en de tienden van Liessel. Everard, de derde zoon en Henrick, de vierde, delen de rest. De tweede zoon Jan, kanunnik, krijgt zijn deel van zijn broers.
Tot executeurs worden benoemd heer Jan van Doern, kanunnik in Luik, vrouwe Elisabeth van Doern, abdis van Binderen, Mr. Dirck de Borchgreve en broeder Jan van Baerle. Bij overlijden van de eerste twee komen in hun plaats Gevart van Doerne, rentmeester van Antwerpen en Goyaert Symons.
Bij codicil d,.d. 15 april 1524 heeft Everard nog bepaald, dat Philips, zijn natuurlijke zoon, na de dood van de koster van Deerne zal hebben het beneficie van de kosterij, dat hij zal laten bedienen door zijn zwager (Gerrit Peter Nouts), wettige man van zijn zuster Christina. Christina, zijn natuurlijke dochter, en haar man zullen het schrijfambt of secretarisschap van Doern hebben hun leven lang.
(bron: BHIC, Collectie Cuypers van Velthoven, nr. 63; transcriptie gepubliceerd in W. Wijnaendts van Resandt. "Vincent van Doerne en zijn voorouders". Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie en het Iconografisch Bureau. Deel 41, 's-Gravenhage, 1987, pag. 41)