Gödik Gustafsson Fincke

Is your surname Fincke?

Research the Fincke family

Gödik Gustafsson Fincke's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

About Gödik Gustafsson Fincke

http://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=14131

https://www.adelsvapen.com/genealogi/Fincke#TAB_6

http://runeberg.org/frfinl/0118.html

http://fi.wikipedia.org

Gödik Gustafinpoika Fincke (noin 1546, Lammi–1617, Ulvila) oli suomalainen aatelinen ja Savonlinnan linnaläänin käskynhaltija. Hän vietti suuren osan lapsuuttaan Olavinlinnassa, jonka päällikkönä hänen isänsä Gustaf Fincke toimi 1547–1563. Gödik Fincke haavoittui 1573 Loden eli Koluveren linnan luona Läänemaalla käydyssä taistelussa ja joutui jättämään asepalveluksen siirtyen hallintotehtäviin.

Vuosina 1580–1581 Fincke oli Suomessa hallintotehtävissä huolehtien sotaväen muonittamisesta. Vuonna 1582 hänet nimitettiin Savonlinnan läänin käskynhaltijaksi. Savolaisten ja Käkisalmen läänin ortodoksien rajakiistat eivät laantuneet aselepojen aikana, vaan Fincke joutui 1595 tarkistamaan rajan kulkua yhdessä kolmen muun hallintomiehen kanssa. Tämäkään ei saanut rajariitoja tyystin loppumaan.

Fincke oli kotonaan Lammin Porkkalan kartanossa 1596, kun pohjalaiset aloittivat nuijasodan. Hän kiirehti Savonlinnaan ja joutui toteamaan, että Savossakin innostuttiin nuijamiesten asiasta. Fincke ei vähäisine sotaväkineen pystynyt taltuttamaan savolaisia, vaan pyysi apua Viipurista ja Käkisalmesta. Peter Pauluksenpoika Juustenin johtama apujoukko kukisti kapinalliset ja hoiti teloitukset. Fincke käytti mieluummin mielipiteenmuokkausta ja vannotutti uskollisuudenvaloja Sigismundille.

Sigismundin ja Kaarlen valtataistelussa Fincke toimi varovaisesti. Kaarle-herttuan voitettua 1598 Stångebron taistelun valtataistelun tulos alkoi näyttää selvältä. Savonlinna oli Sigismundia kannattaneiden kuningasmielisten viimeinen linnake, jonne Gödikin veli Sten Finckekin pakeni. Kaarlen tultua joukkoineen Suomeen 1599 Gödik luovutti Savonlinnan taisteluitta herttualle ja menetti virkansa. Sten mestattiin Turun verilöylyssä.

Kaarle antoi kuitenkin jo 1601 Finckelle hallintotehtäviä ja 1602 hän antoi uskollisuuden vakuutuksen Kaarlelle. Fincken uran loppuvaiheesta ei ole säilynyt tietoja. Vasta 1612 hänen mainitaan olleen iäkäs ja halvaantunut. Hän eli viimeiset vuotensa Sunniemen kartanossa.

view all

Gödik Gustafsson Fincke's Timeline