Gustaf Adolf Olson

Is your surname Olson?

Research the Olson family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gustaf Adolf Olson (Gäfvert/Gefvert/Gewert)

Swedish: Gustaf Adolf Gäfvert/Gefvert/Gewert
Birthdate:
Birthplace: Föskefors, Ekshärad, Varmland County, Sweden
Death: 1896 (33-34)
Kil V, Varmland County, Sweden
Place of Burial: Varmland County, Sweden
Immediate Family:

Son of Bengt Gäfvert and Brita Maria Gäfvert/Gefvert/Gewert (Lindberg)
Husband of Ingeborg Olson (Jansdotter)
Father of "Gösta" Gustav Adolf Gäfvert/Gewert/Gefvert
Brother of Kristina (Stina) Westlund (Gefvert); Emma Theresia Westlund; Bengt Gäfvert/Gefvert/Gewert; Karl Gäfvert/Gewert/Gefvert; Anna Lovisa Becker (Gefvert) (Fresno, Cal, USA) and 1 other

Occupation: Äventyrare, guldletare, utvandrare och invandrare, bonde, Kusk
Managed by: Margareta Brita Fluur
Last Updated:

About Gustaf Adolf Olson

Gustaf Adolf Gäfvert/Gefvert/Gewert var min morfars bror. Han kallade sig för Adolf.

Gustaf Adolf var den 8 år äldre brodern till Karl och 5 år äldre brodern till Bengt "Ben".

"Ben"/Bengt f 1867 och systern Anna f 1873 emigrerade till Amerika redan 1886 och åkte från Ellis Island till Michigan. Sen for de vidare västerut.

Bengt "Ben" d y gifte sig år 1888 med svenskan Mary Bengtsdotter (n ä i USA till Bengston) i Washington State och efter att ha lärt sig frukt och druvodling på en närliggande fruktfarm köpte de sig sen en stor fruktfarm nära Beckers farm i Fresno där de odlade druvor för russinproduktion (se mer nedan), äpplen, exotisk frukt och blommor.

Bröderna Gustaf Adolf och Karl följdes åt över Atlanten år 1888, ett par år senare än sina syskon, och började sina äventyr som guldletare i Alaska. Tog sig senare ner till systern Anna Becker i Fresno, Kalifornien där hon hade en fruktfarm med sin make Anders Bäcker/Becker och i en gård bredvid bodde även brodern Ben Gefvert som hade fått familj med sin fru Mary och stor fruktfarm i Fresno. Där blev bröderna kvar i många år och arbetade på syskonens gårdar.

De återvände flera vändor till Sverige för att hämta t ex kusinen Stanley Morth (född Mörth och återvände sen till Kalifornien under ca 20 års tid.

Kusinen Stanley blev hamnkapten i San Fransisco och gifte sig och fick sonen Russel.

Adolf återvände först hem (1901) till Värmland och fattade tycke för Ingeborg Olsson (mamma till Julia som sen gifte sig med Karl Gefvert) som var nyblivenänka efter Petter Olson. De gifte sig och hade sonen Gösta Gefvert/Gewert och flyttade in på gården Skårbol. De gifte sig borgerligt eftersom Adolf var "metodist" som det står angivet i kyrkboken. Även Gösta Gefvert/Gewert åkte till släktingarna i Amerika när han blev vuxen för att lära sig konsten att lägga vackra parkettgolv.

Karl längtade hem till Värmland och återvände efter 18 år i USA till Kil år 1906 som 36-åring och brodern Adolf hade redan återvänt hem till Värmland. Karl gifte sig med den 18 åriga Julia Olson (min mormor som var dotter till Ingeborg som gift sig med Adolf Gefvert). Karl startade kreaturshandel i Kil och han och Julia fick 7 barn tillsammans.

Gustaf Adolf avled 1913-01-16, endast 50 år gammal.

Karl avled 1930, endast 60 år gammal.

Ben avled 1917, endast 50 år gammal.

Fadern Bengt d ä avled 1898, i en ålder av 63 år gammal



Min morfars far var mästersmeden Bengt Gäfvert/Gefvert d ä Vad hans första hustru hette har jag inte kunnat hitta ännu...

Min morfars far, Bengt Gäfvert/Gefvert d ä, var född i Ekshärad 1834-08-04 och jobbade som mästersmed på Föskedfors bruk. Han var först gift med en kvinna som dog ung men de hann få två barn. Bengt och första frun fick dottern Kristina/Stina (som gifte sig med en smed som var förman vid stålverket i Munkfors). Kristina/Stina arbetade som ung flicka som piga vid Föskedfors bruk. Gifte sig och födde tvillingar som avled som spädbarn och är begravda i Munkfors. Sen fick de tre söner varav två av dem emigrerade till Amerika, medan den yngste Yngve stannade hemma i Sverige. Kristina avled i Fresno i Kalifornien.)

Bengt gifte sen om sig med Brita Maria Lindberg, född 1834-07-20 i Gustav Adolf församling i Värmland. Familjen inklusive barnet Kristina/Stina från första giftet är inskrivna i husförhörslängderna för Ekshärad/Hökeshara.

Sonen Gustaf Adolf Gäfvert/Gefvert föddes 1862-04-04.

Dottern Emma föddes 1864-10-13

Sonen Bengt föddes 1867-04-21*) mer nedan om hans liv

Sen föddes sonen Karl Petrus BengtssonGäfvert/Gefvert född 1870-02-18.

Sen föddes dottern Anna Gäfvert/Gefvert född 1873-02-10. Gift Bäcker/Becker. Hade fruktfarm i Fresno.

Sist kom sonen Nathanael född 1875-03-10 men avled som litet barn endast 6 mån gammal.

Hustrun Brita Maria avled 1876-04-22 och lämnade Bengt som änkling.

Alla barnen i äktenskapet mellan Bengt Gäfvert/Gefvert/Gewert och Brita Maria Lindberg är födda vid Föskedfors bruk enligt födsloboken och husförhörslängder för Ekshärad/Hökeshara. Namnet är där inskrivet som Gäfvert och ändrades senare till Gefvert (troligen när de började invandra till Amerika och bokstaven Ä inte fanns där).

Gustaf Adolf Gäfvert/Gefvert/Gewert var min morfars bror och kallades Adolf.

Adolf var den 8 år äldre brodern till Karl och 5 år äldre brodern till Bengt "Ben".

Ben och systern Anna emigrerade till Amerika redan 1886 och åkte från Ellis Island till Michigan. Sen for de vidare västerut.

Bengt "Ben" gifte sig år 1888 med svenskan Mary Bengston (fd Bengtsdotter) i Washington State och köpte sig sen en stor fruktfarm nära Beckers farm i Fresno där de odlade frukt och blommor. Läs mer längre ner i texten! http://ohp.parks.ca.gov/pages/1067/files/ben%20gefvert%20ranch.pdf

Bröderna Adolf och min morfar Karl följdes åt över Atlanten år 1888, ett par år senare än sina syskon, och började sina äventyr som guldletare i Alaska. Bröderna Adolf och Karl var unga, starka och äventyrliga och åkte först till Klondyke i Alaska och grävde efter guld i egen gruvutmätning. De tog sig senare ner till systern Anna Becker i Fresno, Kalifornien där hon hade en fruktfarm med sin make Anders Bäcker/Becker från Föskedfors i Ekshärad och i en gård bredvid bodde även brodern Ben Gefvert som hade fått familj med sin fru Mary och hade en stor fruktfarm i Fresno.

Där blev bröderna kvar i många år och arbetade på syskonens gårdar.

Familjen var Metodister Från början var Metodister en klubb för några få intresserade som samlades, läste Bibeln och bad tillsammans och de kallade sig för ”the Holy Club”. Klubben brukade även besöka folk som hade det svårt och deras arbetssätt var så välorganiserat att de fick öknamnet ”metodister”. Den anglikanska kyrkan accepterade inte väckelsen och kyrkorna stängdes för metodismens predikanter; dessa höll då istället sina ”möten” på torg, vid gruvor och fabriker. Detta blev då en uppseendeväckande nyhet som nådde fram till industriarbetarna med sitt budskap att livet kunde förändras genom omvändelse. Men budskapet var inte bara riktat till de fattiga, utan även till de rika så att det skulle ändra sina attityder och bry sig mera om andra människor. Med utgångspunkt i dessa budskap bildades de första fackföreningarna i England.

Även andra släktingar som kusinen Stanley Mörth (ändrat t Morth) som blev hamnkapten i San Fransisco och Gösta Gewert som lärde sig till parkettläggare kom till Fresno och även den åldrade halvsystern Kristina/Stina kom till Fresno och blev kvar där fram till syn död).

Bröderna Gus Adolf och Karl Gefvert arbetade under ca 20 år på fruktfarmerna med brodern Ben och systern Anna och Anders Becker. Åren gick med hårt arbete men sen började bröderna längta hem till Värmland i Sverige och bestämde sig för att återvända hem.

Mellan åren 1901 och 1906 återvände de och undersökte först ordentligt var de skulle slå sig ner i Värmland. Gustaf Adolf reste hem 1901. Karl som då var ca 38 år reste sen hem och båda bestämde sig för att slå sig ner i Kil. Karl startade företag med kreaturshandel och började bygga en familj med den då 18-åriga Julia Olsson som var dotter till änkan Ingeborg Olsson som brodern gift sig med. De gifte sig och fick sex barn innan Karl dog 60 år gammal.

Adolf kom hem några år tidigare, redan 1901. Där fanns Ingeborg som blivit änka som ung efter kusken Peter Petter Olson med vilken hon hade fått tre små barn. Tycke uppstod och Adolf och Ingeborg gifte sig och slog sig ner i Skårbol utanför Kil. Adolf blev bara 50 år gammal och avled 1913, men han och Ingeborg fick tillsammans sonen Gösta Gustaf Gefvert som senare även han åkte till fruktfarmen i Fresno och i Amerika gick i lära till att bli parkettläggare och sen återvände hem till Värmland och öppnade egen golvläggningsfirma i Karlstad.

Nedanstående är avskrift från en kvitto från år 1902 där Adolf Gefvert mottagit lite pengar efter sin svärmor Lisken Persdotter:

För det mig i arfskifte af den 22 juli 1901 mig tillskiftade belopp efter min svärmoder Lisken Persdotter i Norra Stensdalen, Fyrtiotvå/42/ kronor 16 öre har jag denna dag uppburit full likvid jämte afskrift av skiftet erkännes och kvitteras. Kil Skårbol den 9 januari 1902 Adolf Gefvert

Den stora depressionen på 30-talet var hård och många gårdsägare i Fresno gick i konkurs. Syskonen Gefvert klarade dock sina gårdar som blomstrade i och med boomen för russin.

Min morfar Karl var född 1870-02-18 i Föskedfors, Ekshärad (S) (Sveriges Dödbok). Död 1930-08-27 i Stora Kil (S) (Sveriges Dödbok). Karl Bengtsson Gäfvert., Karl föddes i Ransäter på Föskedfors bruk, men flyttar mycket mellan Ekshärad och Ransäter som liten. Tiderna var svåra och många svenskar utvandrade till Amerika. Så gjorde även Gustaf Adolf och Karl samt syskonen Bengt och Anna. Bröderna Karl (sedermera pappa till min mamma Brita), född 1870-02-18 (död 1930) och brodern Gustaf Adolf Gäfvert/Gefvert växte som barn upp vid Föskedfors Bruk nära Ekshärad där fadern arbetade som mästersmed. Det var 8 års åldersskillnad mellan dem, men de följdes åt i livet.

Karls pappa Bengt var född i Ransäter där hans pappa hade kommit under den tid som många andra smeder från Belgien kom för att svenskarna sökte efter skickliga smeder utomlands med kunskaper om hur man kunde smida järn och senare stål. De fördelades vid bruken i Värmland, Västmanland och Uppland. Bengt Gefvert gjorde bland annat vackra järnkors på Ekshärads kyrkogård som är välkända i hela Sverige. Min morfars far Bengt (d ä) föddes i Värmland 1834 där han bildade familj först med en kvinna XX som dog tidigt och sen gifte han om sig med Brita Maria Lindberg och fick sex barn, varav Nathanael dog efter 6 månader. Barnen var: Kristina (Stina), (från första äktenskapet) Gustaf Adolf f 1862 Emma f 1864, Bengt "Ben" f 1867 Karl f 1870, Anna f 1873. Nathanael 1875

Brodern Bengt "Ben" och systern Anna emigrerade till Amerika. Redan år 1886 finns de registrerade i böckerna på Ellis Island. Bengt var 19 år och Anna bara 13 år. Läs mer om deras fruktfarmer längre ner i texten här. Stina gifte sig med smeden Westlund som var förman vid stålverket i Munkfors och fick tre söner varav två av dem emigrerade till USA, medan den yngste Yngve stannade hemma i Sverige. Kristina "Stina" Maria avled i Fresno i Kalifornien.

Tiderna var svåra i Sverige med missväxt och hungersnöd så året 1887 utvandrade Gustaf Adolf tillsammans med sin yngre bror Karl till Amerika.

Först åkte de till en morbror i Minnesota och for sen vidare till Karls bror Bengt "Ben" som gift sig och bildat familj och köpt en fruktfarm i Fresno och systern Anna som också hade utvandrat och gift sig i Kalifornien med Anders Bäcker/Becker från Ekshärad och startat en fruktfarm i Fresno.

---------------------------------------------------------- Ben Gefvert Ranch Historic District: http://ohp.parks.ca.gov/pages/1067/files/ben%20gefvert%20ranch.pdf

Bengt var född i Sverige år 1867 och gift med Mary Bengston (anm. troligen stavat Bengtsdotter i Sverige) i Enumclaw, WA/Washington. Ben immigrerade via Ellis Island år 1886 och anslöt sig till en svensk koloni i Minnesota. Han flyttade sen till Kalifornien 1890 av hälsoskäl. Ben och Mary fick 4 barn tillsammans, Albert (gift och sedermera med egen gård), Paul (dog samma år som modern Mary), Anna och Elizabeth (gift R G Tyler) som levde på gården mellan 1968-2002 som var hela hennes liv, när sen dotter Madeline (gift m James Sheldon) tog över gården.

Bengt "Ben" Gefvert's ranch inköpte han år 1900 i Fresno i San Joaquin Valley. Ranchen som var på 57,2 Acres ( ca 23 hektar, el ca 231000 m2) var startad år 1891 av tidigare ägaren Charles D Smith. Marken hade från början ägts av US Government men såldes sen till privatpersoner som kunde köpa större markområden. Där odlade Ben bl a navelapelsiner och russindruvor. Han hade innan det arbetat i 10 år med på en mindre gård i närheten. Han startade även odling av vindruvor som han höll på med fram till sin död år 1917. Ben planterade även stora vackra rosenrabatter. De bevattningsanläggningar som redan fanns på gården underlättade skötsel av gården. Druvor var den mest lönsamma produkten och det odlades druvor för vinproduktion, russindruvor och färska druvor. Odlarna gick samman och startade 1914 the Sun Maid Raisin Growers Association där 75 % av russinodlarna var medlemmar inklusive Ben Gefvert och Gefvert Ranchen har fortsatt att vara medlemmar ända sen dess och är det fortfarande. 95 % av USA's russinproduktion kommer från Fresno. En av granngårdarna ägdes av Theo Kearney som blev känd som "the Raisin King of California" som efter sin död skänkte hela sin jätteranch till University of California. De blomstrande odlingarna i bygden runt gjorde att andra yrkeskunniga drogs till området, t ex smeder, transport, förpackning, marknadsföring, samt folk som kunde laga maskiner och verktyg, banker och försäkringsbolag. Allt sammantaget gjorde att bygden i Fresno County i San Joaquin Valley snabbt expanderade.

Efter att Ben avlidit så tog dottern Anna över ansvaret för skötsel och drift av gården, som brukades med kontraktsanställda arbetare, trots att hon bara var 18 år och inte hade fått längre skolgång än till 8e klass och lyckades ta gården genom svårigheterna under den stora depressionen under 1930-talet då många gårdar gick i konkurs. Anna gifte sig aldrig utan ägnade sig helhjärtat åt att sköta gården och odlingarna i 50 års tid fram till 1968. Anna blev 69 år gammal. Brodern Paul och mamman Mary dog redan 1938. Brodern Albert hade gift sig och hade egen gård. Vid hennes död tog Ben Gefverts dotter Elisabeth och hennes make R G Tyler över gården 1968- 2002. År 2002 tog Madeline Tyler Sheldon, dotterdotter till Ben Gefvert, gift med James Sheldon över att sköta gården.

Gården är numera en del av the National Trust for Historic Preservation.

-----------------------------------------------------------------------------

Gustaf Adolf och Karl var äventyrliga o följde efter en tid med strömmen av guldgrävare på en båt upp till Alaska för att söka lyckan som guldgrävare. Det var en lång färd med många strapatser som efter båtfärden företogs dels till fots med bl a snöskor och dels på hundslädar. Omständigheterna var äventyrliga och livet i guldrushlägret var hårda o besvärliga, (se artikel om guldgrävarna längst ner). Karl ägde en egen gruva som inte gav så mycket men hittade ändå guld så han var nöjd och efter ett år bestämde sig han och brodern för att resa med en påse guld till syskonens fruktfarmer i Fresno i Kalifornien. Han lämnade sin gruva o det sista han gjorde var att ta en pil och skrev sitt namn på den och sköt ner den i gruvan.

På grund av äventyrslust och brist på pengar så åkte de en stor del av resan under tågvagnarna tvärs över kontinenten. I Kalifornien arbetade Karl tillsammans med Gustaf Adolf och andra i familjen (syskonen Ben och Anna med flera) på fruktfarmerna i cirka 20 års tid där de var bland nybyggare och lät berätta hur rädda de blev när indianer kom förbi och tittade in genom fönstren. Genom hårt arbete, skötsamhet och sparsamhet fick Karl så småningom en god ekonomi.

Adolf och Karl stannade i Amerika under ca 20 års tid men gjorde resor hem till Sverige på besök. Trafiken över Atlanten gick hela tiden fram och tillbaka mellan Sverige och Amerika och folk kom och gick. Karl återvände från en av dessa resor åter till Kalifornien tillsammans med sin kusin Stanley Mört (som sedermera blev hamnkapten i San Francisco och ändrade sitt namn från Mört till det mer amerikanska Morth). Även Gösta Gefvert åkte till Amerika för att han ville lära sig att lägga vackra parkettgolv (som var på modet) för att kunna öppna egen firma som golvläggare i Karlstad senare.

De arbetade alla ett tag på fruktfarmerna i Fresno som brodern Bengt "Ben" och systern Anna startat med den man hon gift sig med vid namn Bäcker/Becker. Det var intensiva år och Fresno utvecklades starkt. Det odlades apelsiner, druvor men den stora produkten var russindruvor.

Anna och Anders Becker's fruktfarm drevs vidare ända fram till slutet av 1970-talet då marken delades upp till tomter. Arthur (Art) Becker var mäklare och förstod värdet av marken. Farmen i Fresno ägdes ännu av familjen år 1975 när Britas dotter, Margareta Fluur, besökte den och släktingarna Arthur*) Becker (son till Anna) o hans hustru Avis. Släktingar som finns kvar där än idag heter: Bonnie Kullberg som är dotter till Art o Avis. Hon gifte sig med svensken Lennart Kullberg som hon träffade i Sverige där hon bodde under en period på 60-talet. De har en son som heter Lars-Erik. De bor i Fresno.

År 1906 bestämde sig Karl för att återvända till Sverige och Värmland. När Karl varit hemma i ett år hemma köpte han år 1907 mark i Kil och invandrade formellt 1909. I Kil möttes den då 36-årige Karl Gefvert och Julia Pettersson och de gifte sig 1910-12-31 (borgerligt för han var medlem av Missionsförbundet) och bildade familj.

Källa: Swedish American Museum, Chicago www.swedishamericanmuseum.org

Emigrantinformation:

Det fanns en biljettagentur med kontor i Göteborg, Malmö och Stockholm. De hade 150 agenter ute i hela Sverige som sålde biljetter till tåg och fartygen i Svenska Amerikalinjen och kunde svara på frågor från emigranter som ville lämna sitt hemland. Den hette Larson Brothers. Till Gbg reste man med tåg, spenderade en natt där på något av de nya värdshusen på Sillgatan vid fiskmarknaden som låg nära the Swedish American Line pier.

Det första fartyget hette M/S Stockholm och inköptes från den holländska amerikalinjen. Båten kunde ta 2292 passagerare varav 1880 reste som 3e klass passagerare.

1920 köptes M/S Drottningholm från Canadian Pacific Ocean Services

1924 byggdes M/S Gripsholm

1928 byggdes M/S Kungsholm

Ellis Island öppnades 1892 för immigranter från hela världen. Ca 20 miljoner människor kom via Ellis Island under åren 1892-1920. Ellis Island stängdes 1954 och är idag ett museum.

År 1870 var nästan hälften av alla invånare i Chicago immigranter och staden växte fort. År 1880 bodde 500.000 personer i Chicago av vilka 13.000 var av svenskt ursprung. År 1900 var det så många svenskar i Chicago att staden var den andra största staden av svenskar i världen, bara Stockholm var större.

De första immigranterna anlände 1830 och slog sig ner i Swede Town, nära Chicago River. Men efter den stora branden år 1871 så flyttade de flesta svenskar utanför citykärnan pga av att det blev förbjudet att bygga hus av trä. Många flyttade norrut till Andersonville.

Åren 1890-1910 var en tredjedel ensamstående kvinnor av alla som lämnade Sverige. De hade mottagit brev från släktingar som berättade om löften om tillgängliga arbeten och goda löner plus att det redan fanns tryggheten i en etablerad svensk samhällsgrupp. Kvinnorna sökte arbeten bl a i familjer som hembiträden och sparade pengar tills de kunde söka vidareutbildning och kunna öppna egna småföretag. Männen sökte arbeten som bl a snickare, byggnadsingenjörer, elektriker, apotekare.

Den svenska evangeliska lutherska kyrkan öppnade ett sjukhus 1884 i Chicago - the Augustana Hospital och där utbildades över 3000 sjuksköterskor innan sjukhuset stängdes 1989. Tidningar var en viktig del av den svensk-amerikanska kulturen och det fanns över 1500 svensk-amerikanska tidningar under åren 1850-1940. Varje stad och mindre samhälle i Amerika hade sin svenska tidning. Efter första världskriget avtog dessa tidningar och efter andra världskriget hade nästan alla svensk-amerikanska tidningar upphört.

Länken till hemlandet var viktig och mellan 1880-1920 startade svenskar, förutom ett dussintal kyrkor med olika trosinriktningar, mer än 130 sekulära organisationer som Vasa, the Order of Vikings, Svithiod, Swedish American Athletic Association, Swedish Engineers Society och körer som Freja, Chicago Swedish Male Chorus.


Född 1827-11-20 i Lungsund (S) (Ransäter (S) AI:19 (1891-1895) Bild 289 / sid 286 (AID: v13065.b289.s286, NAD: SE/VA/13426)).

Peter Olson var född i Lungsund 1827-11-20 av Karl Nilsson och Stina Andersdotter. Peter var kusk vid Ransäters herrgård.

Han var först gift med den kvinna som blev mor till hans första barn Gustaf Adolf, kallad Adolf, född 1862 som föddes i Wäse.

Efter att Peter blivit änkling så möttes han och Ingeborg Jansdotter. Hon var 29 år yngre än han var.

Det lyste mellan honom och Ingeborg Jansdotter 1884-01-13 och vigsel hölls 1884-04-18.

Dottern Elin Teresia föddes 1884-01-27 i Ransäter.

Sen kom Johan Alfrid 1887-03-23 (namnändrat till Arvid).

Sist föddes min mormor Julia Elisabet, född 1889-01-02.

Peter Olson avled sedan i en olycka när han var 68 år gammal och lämnade den unga änkan Ingeborg ensam med de tre barnen varpå hon flyttade till Kil.

Dottern Julia gifte sig där med den hemvändande svensk-amerikanen Karl Gäfvert/Gefvert/Gewert.

Hans äldre bror och resekompanjon under de 20 åren i Amerika, Gustaf Adolf "Adolf" Gefvert blev förtjust i sin halvbrors svärmor Ingeborg och de gifte sig och slog sig ner på en liten gård i Skårebol där deras son Gösta föddes.

view all

Gustaf Adolf Olson's Timeline

1862
April 4, 1862
Föskefors, Ekshärad, Varmland County, Sweden
1885
1885
Age 22
Ekshärad, Värmland, Sverige
1896
1896
Age 33
Kil V, Varmland County, Sweden
1900
November 8, 1900
Ransäter, Varmland County, Sweden
????
Kil V, Varmland County, Sweden