Is your surname Aglen?

Connect to 106 Aglen profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Halvard Aglen

Birthdate:
Birthplace: Namsos, Norge, Nord Trøndelag, Norway
Immediate Family:

Son of Arne Tidemann Aglen and Marie Aglen
Husband of Private User
Father of Magnus Grønningsæter Aglen and Private
Brother of Arne Tidemann Aglen; Johan Aglen and Frode Aglen
Half brother of Thorbjørn Mosleth; Private; Private and Private

Occupation: Havnedirektør
Last Updated:
view all 15

Immediate Family

About Halvard Aglen

Da vet dere det! "Ute ved Aglen kan storhavet vise seg mektig i stormene som kommer inn. Aglen uttales Ægglinj (med tjukk l) som også er kjent som et gammelt uttrykk for urolig sjø. Anbefales å oppleve, men ikke gå for nært...."

Mine jobber: 1978 Kanonkommandør i feltartilleriet. 1978 Seksjonssjef i kanonbatteriet, sjef for 3 kanoner. 1979 Instruktør på rekruttskole, opservasjonspost og jegervirksomhet 1980-1983 Krigsskolen Linderud 1983 Raketttroppsjef, Luftvernbatteriet i Brigaden i Nordnorge 1984 Radartroppsejf 1985 Rekognoseringsoffiser 1986 Instruktør ved våpenskolen for Luftvernartilleriet 1987 NK Kull/Kullsjef på Befalsskolen for feltartilleriet 1988 Instruktør i Ledelsesfag ved Krigsskolen Gimlemoen 1990 Taktisk Hovedlærer ved Krigsskolen 1991 Luftvernbatterisjef Brig 15 1992 Personalsjef Vennesla kommune 1993 Helse og sosialsjef 1993 Brig Air defence cell officer 1994 Prosjektleder orgutviklingsprosjekt 1995 Organisasjonssjef 1997 Bydelssjef i Kristiansand kommune, Randesund og Tveit. 2001 Prosjektsjef Helse og sosial i Kristiansand kommune 2002 Rådmann i Lillesand 2009 PR-rådgiver Dale og Bang 2009 Direktør Klubben Kristiansand 2010 Styreleder Kristiansand regionens brann og redning. 2010 Rådmann i Grimstad 2012 Havnedirektør i Kristiansand kommune 2015 Styreleder Kanalbyen a/s 2015 Styreleder Grimstad Eiendomsutvikling a/s Styreleder i Norske Havner 2017 - 2018 Styreleder i Norske Havner KSB 2019 - Styremedlem i flere selskap......

Min historie: Født i Namsos i 1957. Oppvokst på Utvorda i Namdalen. Flyttet på hyble 12,5 år gammel til Lauvsnes for å gå på ungdomsskole. Flyttet til Strømmen i Skedsmo kommune på Romerike i 1973, etter at mine foreldres Butikk/bensinstasjon/fiskemottak/ dampekspedisjon etc etc brant opp og mine foreldres levevei forsvant over natten.. Gikk på Lillestrøm Gymnas fra 1973 til 1976. Spillte fotball først på Strømmen og deretter på Lillestrøm. Begynte på Befalsskolen for Felt Artilleriet i 1977. Flyttet til Setermoen i 1978, tjenestegjorde som kanonkommandør. Flyttet deretter til Fredrikstad og tjenestegjorde ved rekruttbatteriet før jeg startet på Krigsskolen Linderud i 1980-1983. Flyttet deretter til Bardufoss og tjenestegjorde i Brigaden. BLe gift med ubeksrivelige sykepleier Åsa i 1984 og vi fikk vår strålende sønn Magnus i 1984 på Kvinneklinikken i Tromsø. Flyttet i 1986 til Fredrikstad og arbeidet ved våpenskole og befalsskole. Studerte samtidig til Driftsøkonom ved Statens teknologiske institutt. Gikk etterhvert Batterisjefskole også i Fredrikstad. Fikk der vår fantastiske sønn Lars i 1987. Flyttet i 1988 til Åsas hjemby Kristiansand, og tjenestegjorde som bla Taktisk sjef ved Krigsskolen Gimlemoen. Åsa tok over sin fars Glassmagasin. I 1989 gikk jeg stabskolen. Jeg avsluttet i Forsvaret i 1992. Hovedmotivasjonen for å avslutte min mange årige kariere i Forsvaret var en grunnleggende skepsis til de store endringene som ble gjennomført bygd på en ufullstendig trusselvurdering og strukturelle trekk som var ireverrsible. Startet deretter u Vennesla kommune, før Kristiansand kommune, deretter Lillesand kommune, så Prrådgiver i Dale og Bang før en runde i Grimstad kommune for å ende opp som Havnedirektør i Kristiansand kommune i mai 2012. Fikk vårt første barnebarn i 2010, super Sara Marie ble født i januar. Litt over to år senere kom Mia Hermine i januar 2012, ei nydelig ...og bestemt jente, Foreldrene Magnus og Catharina er svær4t stolte,,,og dyktige foreldre. Dette blir virkelig jenter for fremtiden.

Mine aktiviteter: Mye tid har alltid blitt brukt på fysiske aktiviteter. Både løping, sykling og ski har alltid vært viktig. Min tid i hæren var preget av forskjellige militære idretter, først og fremst militær femkamp, men også skiskyting, ski, feltidrett og infanteriløp. Gjennomførte fler større utholdenhetsaktiviteter så som Trondheim Oslo på sykkel, Birkebeinerløpet på ski, Oslomarathon samt flere ganger Kristiansand Hovden på sykkel.

'Fædrelandsvennen 18. jan 2002'

LILLESAND: - Vi mener Lillesand kommune her får en klar og tydelig leder. En sympatisk person, resultatorientert og med god erfaring når det gjelder omstilling, sier ordfører Odd Steindal, leder i innstillingskomiteen.Komiteen innstiller kun en kandidat til stillingen som Rune Jostein Berges etterfølger. Tre kandidater har imidlertid vært med i siste intervjurunde.Halvard Aglen er i dag bydelssjef i Kristisansand. De siste fem årene har han hatt ansvar for bydelen Randesund/Tveit.Lillesand kommune har invitert til pressekonferanse på Rådhuset klokken 14.00. Her vil også Halvard Aglen være tilstede.Det var i alt 24 søkere til stillingen om ny rådmann i Lillesand.

'Grimstad Adressetidende 24. nov. 2009'

– Jeg er veldig glad for innstillingsutvalget er kommet dit at jeg kan bli rådmann. Nå skal dette først vedtas i kommunestyret, så det er fortsatt litt spenning knyttet til dette, men jeg er veldig fornøyd, glad og entusiastisk. Det sa Halvard Aglen til Adressa fredag kveld. Da hadde han for kun en kort time siden fått telefon fra Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) om at et enstemmig administrasjonsutvalg fredag ettermiddag gikk inn for å innstille ham som ny rådmann i Grimstad.

En glimrende kandidat

– Etter en omfattende prosess med i alt 14 søkere har administrasjonsutvalget enstemmig valgt å innstille Halvard Aglen som ny rådmann i Grimstad kommune, ansatt på åremål i seks år med mulighet for forlengelse, skrev administrasjonsutvalget i sin innstilling til kommunestyret. Kommunestyret behandlet saken mandag kveld, og der ble Aglen enstemmig valgt som ny rådmann. Det skjedde ved såkalt akklamasjon, applaus fra et enstemmig kommunestyre. Adressa hadde tidligere på dagen snakket med de fleste politiske partiene, og der fikk også Aglen solid støtte. – Dette er vi helt for, og har ingen andre forslag. Jeg mener Halvard Aglen er en glimrende kandidat til jobben, sa Brit Eskedal til avisa. Det bredt sammensatte innstillingsrådet gikk også enstemmig inn for Aglen. Aglen selv er glad for denne enstemmigheten. – Det synes jeg er veldig bra. Det gjør at det føles trygt, sier han.

Får svært gode skussmål

Redaktør i Lillesandsposten Thor Børresen, som fulgte Aglen tett de sju årene han var rådmann i Lillesand, gir den nye rådmannen svært gode skussmål. – Han var svært godt likt, både blant politikerne og oss i pressen. For det første likte politikerne ham svært godt fordi han var tydelig og profesjonell i jobben. Han skilte også klart mellom det politiske og det administrative. Som journalist synes jeg også det var veldig lett å forholde meg til ham. Han var svært opptatt av åpenhet, og at ansatte i kommunen fritt skulle få uttale seg uten å være redde for reprimander. Det var også Aglen som var sjef da Lillesand kommune i 2007 ble tildelt den aller første Flavius-prisen som ble delt ut, sier han. Dette er en åpenhetspris innstiftet av Norsk Presseforbund der formålet er å fremme økt innsyn og åpenhet i det norske samfunnet. Børresen peker også på at det var Aglen som var rådmann da Lillesand kom seg ut av Robek-lista.

Gleder seg

– Jeg gleder meg til å bli rådmann igjen. Det er en utfordrende og spennende rolle å være i, og jeg hadde sju utrolig fine år i Lillesand. Det er jeg sikker på at det blir i Grimstad også, selv om det ligger veldig mye arbeid foran. Men så er det jo nettopp det som gjør det så spennende og interessant, sier han. Halvard Aglen er født i 1957, og er nå bosatt i Kristiansand. Han er i dag partner og rådgiver i kommunikasjonsfirmaet Dale+Bang i Kristiansand, men er også offiser fra forsvaret og har leder- og økonomiutdannelse fra Krigsskolen og flere høyskoler

'Fædrelandsvennen 14. feb 2012'

KRISTIANSAND: - Det er fantastisk å få denne muligheten og gøy å bli valgt til denne oppgaven. Jeg har fulgt havna med stor interesse i flere år og det er spennende tider for havneutviklingen i Kristiansand, sier Halvard Aglen.

Aglen ble presentert for havnestyret i Kristiansand i ettermiddag. Han har tidligere jobbet sju år som rådmann i Lillesand og nå de siste to årene som rådmann i Grimstad.

- Solide resultater Havnestyrleder Jan Oddvar Skisland (Ap) er svært tilfreds med valget.

- Vi har fått en av Sørlandets beste ledere som kan vise til solide resultater fra sin tid som rådmann i Lillesand og Grimstad, i tillegg har han solid prosjekterfaring, han har jobbet mye med arealutvikling av store næringsområder, og har verdifull bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen i Dale + Bang, sier Skisland.

Intervjurundene til stillingen som ny havnedirektør har pågått den siste måneden og har vært preget av litt turbulens.

Først da det ble kjent da hodejegerfirmaet Mentorpartner, hvor havnestyreleder Jan Oddvar Skisland er partner, skulle lede ansettelsesprosessen og dernest fordi fylkesmannen konkluderte med at søkerlisten skulle offentliggjøres. Det siste førte til at sju av 22 søkere til stillingen trakk seg.

Fire søkere fikk medhold i at de kunne være anonyme. Aglen var en av disse.

Fikk med seg sengelektyre - Jeg informerte ordfører i Grimstad, Hans Antonsen, at jeg takket ja til denne jobben litt tidligere i dag, presiserte Aglen overfor havnestyremedlemmene i ettermiddag.

Haartveit slutter i stillingen 1. april. Aglen skal etter planen overta innen tre måneder.

Administrasjonssjef i havna, Ann-Lisbeth Reisænen, sørget for at Aglen fikk med seg litt sengelektyre hjem.

- Her har du havnas årsregnskap for 2011. Så kan du se hvor mye du har å rutte med, fleipet hun under den uhøytidelige overrekkelsen.

Haartveit signaliserte allerede i fjor høst at han ønsket å gå av som havnedirektør våren 2011. Stillingen som havnedirektør har tidligere vært en åremålsstilling, men er nå en fast stilling. Haartveits periode går formelt ut februar 2013, men ettersom han har ti måneder lønnet permisjon han ennå ikke har tatt ut, trer han altså av tidligere.012

'Havnemagasinet Knutepunkt nr 4 2014'

HALVARD AGLEN Alder: 56. Sivil status: Gift med Åsa Grønningsæter, sønnene Magnus (30) og Lars Andreas (27). Stilling: Havnedirektør, Kristiansand havn KF. Bolig: Strandåsen i Kristiansand. Utdannelse: Befalsskolen for Feltartilleriet, Krigsskolen på Linderud, stabsskole i Hæren; driftsøkonom fra Statens teknologiske institutt (STI). Yrkespraksis: Ulike lederstillinger 1977–92 i Forsvaret – ved Brigaden i Nord-Norge, Hærens Luftvernbefalskole og Hærens krigsskole. Bydelssjef Kristiansand kommune, helse- og sosialsjef i Vennesla kommune, rådmann i Grimstad kommune, kommunikasjonrådgiver i Dale+Bang, rådmann i Lillesand kommune. I nåværende stilling siden 14. mai 2012. Bil: Mercedes GLK 2010-modell, motorsykkel BMW GSA. Hobby: ”Ivrig mosjonist: løper og sykler. Har deltatt flere ganger i rittet Kristiansand–Hovden.” Favorittrett: ”Husmannskost fra min oppvekst på Nord-Fosen, f.eks. klubb med fleskefett og sirup.”

Trønderen som ble pasjonert sørlending «Konteksten er den nye 50-årsplanen: Vi skal se konsekvensene av det vi gjør helt fram til 2065.» Aglen-navnet har trøndersk opphav; bestefaren drev Aglen gård på Ottersøya i Ytre Namdal. Men faren kjøpte og drev handelssted med fiskekjøp og -foredling, butikk og alt tilhørende på Utvorda i Flatanger på Nord-Fosen. – Så jeg er vokst opp med ram sjølukt i neseborene, med salting av sild og pakking og uttransportering av laks, med fiskeslo og kai og båter på tøffende inntur og uttur. Men jeg ante selvfølgelig ikke den gangen at det som formet livsoppfatning og tankegang hos en unggutt, skulle komme meg til glede og nytte et halvt hundreår i ettertid i en annen del av landet, forteller han. Og sikter til at han i dag har leder ei havn som forestår eksport av 1600 tonn fisk fra Vestlandet. Da Halvard kom opp i tenårene og skulle velge en utdannings- og fremtidig yrkesvei, landet han i Forsvaret. I god trøndersk tradisjon var han i dobbelt forstand idrettslig engasjert, og han blinket ut Befalsskolen. Et godt valg, skulle det vise seg. Han trivdes i uniform, og det ble ikke bare med Befalsskolen. Han smatt gjennom flere nåløyer, kom inn på Krigsskolen og kunne toppe med stabsskole. En av de beste og mest etterspurte lederutdanninger i Norge, med sterk konkurranse om hver eneste plass hele veien. – Du nøt godt av at trøndere har forrang i dette rotteracet av en karrierevei? Halvard ler lenge og hjertelig, og avslutter med å si pliktskyldigst at dét vil han ikke bekrefte. Men innrømmer med blink i øyet at det ikke er første gang han hører påstanden. I alle fall hadde han ’16 vidunderlige år’ i Forsvaret, på Bardufoss, i Oslo og Fredrikstad og etter hvert på Gimlemoen i Kristiansand. – Og da bestemte du deg for å bli sørlending også i det sivile liv? – Det var ikke et resultat av langtidsplanlegging. Men min kone drev en av Kristiansands største moteforretninger, og det var min tur til innrette seg. Jeg fikk jobb som byplansjef i Kristiansand. Trivdes med lederstillinger i kommunal forvaltning, så i 20 år var jeg litt rundt omkring i nabokommunene som organisasjonssjef, helse- og sosialsjef og til slutt rådmann i Grimstad. Bare avbrutt av et år som kommunikasjonsrådgiver i Dale+Bang. Jeg oppdaget naturligvis de store fordelene ved å bo og leve på Sørlandet, vær og klima ikke minst. Her kan jeg sykle og løpe hele året. Så – ja, jeg er vel blitt sørlending. – To tiår i kommunal ledelse også en god skolegang? – Ja, og relevant. Som havnedirektør får man mye å gjøre med reguleringsplaner. Og det har jeg masse erfaring med, en erfaringsbase som jeg nå kan dra veksler på. – Tramper havnedirektøren og den assisterende havnedirektøren i bedene til hverandre? – Nei, vi har et aldeles utmerket samarbeid, med klar oppgavefordeling. Thomas konsentrerer seg om drift og det operative. Jeg steller mest med planlegging og planer og kontakten med lokale, regionale og sentrale myndigheter. Prøver å sette alt vi gjør og skal gjøre inn i en helhet. Konteksten er den nye 50-årsplanen: Vi skal se konsekvensene av det vi gjør helt fram til 2065. Det store og viktige perspektivet, sier Halvard Aglen.

'Fædrelandsvennen 12. mai 2012'

- Det er Aglen.

- Det er Fædrelandsvennen. Vi kunne gjerne tenke oss å la leserne bli kjent med den nye havnedirektøren i Kristiansand.

- Ikke noe problem, når kunne det skje?

- Over lunsj til fredag, kanskje. Du kan senke skuldrene, det er ikke snakk om noe revolverintervju, altså.

- Vel, nå er jeg forsåvidt ganske glad i revolvere, sier Halvard Aglen, befalsutdannet som han er, med bakgrunn fra artilleri og krigsskole. Tonen er satt, dette er ikke en fyr vi må hale ordene ut av. Mannen samler visst også på kanoner. Men det kommer vi tilbake til.

God stemning sjef: Halvard Aglen i containerhavna i Kristiansand. Fra mandag er han øverste sjef i havna. sjef: Halvard Aglen i containerhavna i Kristiansand. Fra mandag er han øverste sjef i havna. FOTO: Reidar Kollstad Det gode humøret alle roser ham for, kommer rett gjennom telefonlinja, der han står i solbris i Danmark på sykkeltur med gode venner. Det var lørdag for tre uker siden.

Da vi ringer en uke senere, egentlig bare for å besegle avtalen, ender vi opp med en halvtimes hyggelig prat. Aglen har tid. Eller så gir han deg følelsen av at han har det.

- Det må jeg si, Halvard er super på å skape en god stemning. Da vi måtte brette opp ermene i en vanskelig tid for byen, var det likevel alltid mye humør på jobb, sier venstreordfører Hans Antonsen i Grimstad, som har jobbet tett sammen med Aglen de siste par årene.

Han avslører at Halvard, og nå minner vi om at han har vært Major Aglen, taktisk hovedlærer ved krigsskolen på Gimlemoen, hadde "Taktiske direktiver for Hæren" stående i hylla på rådmannskontoret. En manual for fremrykking i strid.

- Ved en anledning bladde han opp i manualen og leste høyt fra den. Han mente jeg i en politisk feide jeg sto oppe i, nøye fulgte hovedpunktene for angrepsstrid, minnes Antonsen, og roser sin tidligere kollega.

- Han er en forkjemper for åpenhet i det offentlige, han leder gjennom dialog og han får folk til å ville jobbe sammen. Det er forskjellen på en leder og en som bare er sjef, sier Antonsen.

- Det blir vanskelig å fylle skoene hans?

- Jeg håper han tar med seg skoene, sier Antonsen.

Ulastelig Og skoene er det første vi legger merke til når vi treffer Aglen hjemme. Han er ulastelig antrukket, slik ryktet meldte. Kona Åsa har fortalt at vi aldri kommer til å se Halvard i grilldress.

- Hun sa du var opptatt av hva du har på deg. Og at det ligger litt til det militære. Å kle seg korrekt.

Da vi måtte brette opp ermene i en vanskelig tid for byen, var det likevel alltid mye humør på jobb

- Hun kjenner meg jo godt, Åsa. Hun har helt rett. Og apropos militær påkledning, en uniform er jo noe man bærer, det er ikke bare et plagg. Ikke sant.

- Vi har nok arvet litt av det. Å se ordentlig ut. Altså, han er aldri "overdressed", men flink til å kle seg, sier sønnen Magnus, og husker en episode da han som liten gutt var på leit etter noe han kunne bruke som pusterør for å skyte erter med. Han fant delen han trengte på en kleshenger i farens klesskap. Major Aglen fant igjen selveste gallauniformen liggende krøllet sammen i en skuff med lego.

- Jeg fikk vel "kakebu" på rommet mitt, til jeg hadde lært å tenke gjennom ting. Men i kjent stil ble han fort glad igjen. Og nå tar vi veldig godt vare på dressene våre, jeg og min bror.

Det er for øvrig ikke bare i klesveien han er ulastelig, Halvard Aglen. Omdømmet hans er i særklasse, vandelen uplettet.

- Halvard er hel ved. En du kan snakke med som kompis om det meste. Han kan være både øm og følsom, og knallhard der det trengs, sier Are Kjensli, kamerat siden krigsskoletida.

- Han er en du går i krigen med, legger han til.

Og at det ble militær karriere for Halvard var kanskje noe tilfeldig?

- Jeg skulle egentlig til København for å studere medisin. Men så ble jeg skadet i en fotballkamp, og måtte holde meg i ro. Etter hvert fikk jeg jobb hos Follestad, en klesforretning i Lillestrøm, frem til jeg begynte på befalsskolen, forteller Halvard.

Dermed var karrieren i artilleriet i gang. Det bringer oss tilbake til kanonene.

Kanoner - Her står den ene. Aglen tar oss med rundt huset til gressvollen med utsikt mot sjøen og viser oss en av saluttkanonene. Her, ved Korsvik på Søm, har han bodd sammen med kona Åsa de siste ti årene. Sammen har de sønnene Magnus og Lars, født i henholdsvis ’84 og ’87. Både sønnene med sine familier og deres venner er ofte på besøk.

Jeg fikk vel "kakebu" på rommet mitt, til jeg hadde lært å tenke gjennom ting

Hjemmet til Åsa og Halvard er åpent. Vennefestene er et høydepunkt for mange. Ikke minst den navngjetne kanonfesten hver sommer.

"Det smeller så det høres over hele byen når han setter i gang," sier vennene. Vi spør Aglen selv:

- Du fyrer faktisk av kanonene når det er fest?

- Ja, men det er løskrutt, og ikke etter 21.00. Det foregår i ordnede former.

Bak den velkledde, ranke fasaden og de konsise håndbevegelsene han understreker poengene med, skimter vi et ekstra skinn i øynene, en lekenhet, en fryd over det feststemte, høytidelige og gutteaktige. BMW-motorsykkelen i garasjen nikker stille. Kom trønderdialekten litt tydeligere igjennom et lite sekund?

Så blir han alvorlig, der ved kanonen. Snakker om hendelsene 22. juli, og tror kanskje han setter kanonene i karantene denne sommeren.

- Vi trenger å leges som nasjon. Det må få gå litt tid, og så må vi forsøke å styre mot normalitet igjen. Men nå må vi hegne om hverandre og alle vi er glade i. Og ta hensyn.

Familiemann

Og at han tar vare på sine egne, er det ingen som er uenige i. Både kona og sønnene hans omtaler Halvard som en som setter familien aller, aller høyest. En som tross travle dager kom hjem til normal tid, og ofte tok en arbeidsøkt etter at ungene var i seng. - Pappa har alltid vært til stede og fulgt oss opp tett. Han har alltid gått foran med eksemplets makt, og oppdro alltid under prinsippet ”positiv feilretting”. Lufta gikk aldri ut av ballongen, forteller sønnen Lars Andreas.

- Det kan skje at jeg ikke har tid til å svinge hjemom selv, men da er mine venner like selvsagte gjester hos pappa, sier sønnen Magnus, og forteller at faren er god til å holde kontakt med familien. Det bekrefter også Yess! hotellsjef, Herlof T. Herlofsen (28):

- Det fine med Halvard er at han er så ung til sinns. Jeg og mine kamerater kan sitte og prate en hel kveld med ham uten å tenke over at han er en generasjon over oss, sier Herlofsen, som trener sykling med Aglen og sønnene. For sportslige aktiviteter har alltid stått høyt i kurs hos familien Aglen, og Halvard, som selv spilte fotball på Lillestrøm, trente begge sønnenes fotballag i årevis.

Fotballtrener - Jeg har forsøkt å være på noen plasser der vi kunne møtes naturlig, og være i utvikling med hverandre. Den arenaen fant jeg blant annet gjennom fotball og sykling, som er blitt et naturlig møtested for oss, sier Aglen.

- Det har du med deg fra det militære, kanskje?

- Klart. Å være i god fysisk form er noe av det mest grunnleggende, for ikke å si det rent konstituerende for en soldat. Det er utrolig viktig med fysisk aktivitet når du skal stå over tid i tøff belastning. Det er verdier jeg også har gitt videre til mine nærmeste, sier han.

Siden han var ung, har han bedrevet idrett i full skala. Både fotball, dykking og seiling. Ikke minst har han gjort sykling til en livsstil.

"Team Exceptionél" SYKKELENTUSIASTER: Et bilde fra "treningsleir" på hytta. Herlof Herlofsen uten briller. Sønnen Magnus til høyre, til venstre Halvard og sønnen Lars Andreas. SYKKELENTUSIASTER: Et bilde fra "treningsleir" på hytta. Herlof Herlofsen uten briller. Sønnen Magnus til høyre, til venstre Halvard og sønnen Lars Andreas. FOTO: Privat - Nå trener jeg til Kristiansand -Hovden, og vi blir et fint lag som deltar, sier han. Laget består av Aglen og sønnene hans, og venner av dem alle, rundt 20 syklister. Draktene er allerede bestilt. - Da har dere vel et lagnavn, kanskje?

- Ja, vi kaller oss TE, svarer han og nøler litt.

- Altså, det kan kanskje høres litt cocky ut, men…

- Ja?

- Det står altså for ”Team Exceptionél,” svarer han og legger raskt til at det er humor. Litt brydd nå, kanskje, og vi lurer på om vi kan ha presset ham. Men da er det der igjen. Gutteglimtet i øyekroken.

Halvard er hel ved. En du kan snakke med som kompis om det meste

Og mens gutteglimtet er fremme, blir vi nødt til å spørre:

- Aglen, i ”Taktiske direktiver for Hæren”, hvilke hovedpunkter var det ordføreren i Grimstad fulgte?

- Hehe, nå må ikke dette intervjuet bli altfor militært.

- Neida, vi skal sørge for det. Men fortell om disse punktene!

Gutten i ham forsvinner litt. Taktisk hovedlærer dukker plutselig opp ved kjøkkenbenken, og han løfter én og én finger opp fra neven.

- Altså, det første du må gjøre: Kraftsamle. Neste punkt er overraskelse.

- Og punkt tre?

- Enkelhet, og til slutt: Samvirke. Disse prinsippene kan du anvende innenfor flere områder, ikke bare i strid, men muligens i politikk, ledelse og også privat. Når du ønsker å oppnå noe, forklarer han.

Snudde Grimstad Og kraftsamling i Grimstad ble det, da Halvard Aglen som rådmann snudde økonomien fra minus til mange titalls millioner i pluss. Til samtliges jubel.

- Det vil si, de som ikke fikk fire millioner til nytt bibliotek i fjor, var vel litt grinete på deg?

- Joda. Men det må man tåle. Vi må ha stabilitet i økonomien og tenke langsiktig. Men det er kommunestyret som bestemmer, og manges innsats ligger bak, minner han om.

Å være i god fysisk form er noe av det mest grunnleggende, for ikke å si det rent konstituerende for en soldat

For ikke mange årene siden gjorde Aglen det samme i Lillesand. Fikk kommunen på beina, og sikret solid overskudd.

- Redaktøren i Lillesands-Posten grep til ”militær” som første adjektiv da vi spurte ham om deg?

- Hehe. Ja, jeg er jo offiser. Men jeg tror som sagt på å lede mennesker gjennom dialog rundt mål. Det gjelder å møte folk der de er, de du skal lede. Og så må du ta det derfra.

Vi skynder oss å legge til at redaktør Børresen også brukte ord som ”Veldig korrekt, ordentlig, høflig og presis. Ingen dikkedarier. En god ryddegutt”.

- Det var hyggelig å høre, sier Aglen, og puster ut igjen. Og vi tenker at ordfører Antonsen i Grimstad hadde rett da han sa: "Halvard er den mykeste militærmannen jeg kjenner".

Aglen besitter et imponerende rulleblad fra toppledelse i fire sørlandskommuner, og kunne helt åpenbart ha fortsatt som rådmann i Grimstad.

- Hvorfor søkte du jobben som havnedirektør i Kristiansand?

- Vel, det er så spennende med alle utfordringene og all den utviklingen som skjer i Kristiansand. Og det maritime har nok alltid tiltalt meg, sier kjøpmannssønnen, som praktisk talt er vokst opp på kaikanten.

Fra havnefamilie UTVORDA: Her vokste Halvard Aglen opp, sammen med fem søsken. Faren drev handelsstasjonen på kaia. Utvorda kystfort ligger like i nærheten, bildet er tatt rett før krigen. UTVORDA: Her vokste Halvard Aglen opp, sammen med fem søsken. Faren drev handelsstasjonen på kaia. Utvorda kystfort ligger like i nærheten, bildet er tatt rett før krigen. FOTO: Privat Interessen for havnedrift og skipsfart ligger beviselig i blodet. Følger du fylkesvei 215 ut mot havgapet i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag, kommer du til tettstedet Utvorda. Her stopper veien. Skal du videre, må det skje med båt. Og der ute, i det vesle kystsamfunnet i Namsenfjorden, tråkket Halvard Aglen sine barnesko. Kystfortet i nærheten var en spennende tumleplass for de unge. Her ute var det dampskipskai, bensinstasjon, fiskemottak og butikk. Familien hans drev det hele, og Halvard var stadig ute med faren i båt for å handle med fiskerne.

- Det gikk mye i laks på den tida, og prisene var nesten høyere enn i dag. Fiskerne trakk laks i nøter, og det var om å gjøre å være først ute som oppkjøper, forklarer han.

- Er du sønn av en handelsmann lærer du fort å regne. Jeg kunne slikt lenge før jeg begynte på skolen, sier Aglen.

- Der sto jeg på innsiden av disken, veide opp varer med "bøsmer" (bismervekt) og regnet sammen priser på melk og brød og fyrstikker. Så snudde jeg blokka mot kunden på den andre sida av disken for å høre om han var enig.

- Det var ikke akkurat lediggang som preget oppveksten?

- Jeg så ikke på det som jobb, det var jo en del av det å vokse opp. Jeg og alle mine fem søsken var involvert i alle ledd av familiebedriften, forteller han.

Starter mandag Fra mandag skal han lede en av Norges viktigste havner inn i framtida. Og utfordringene er i hovedsak tredelt, mener Aglen:

- Det dreier seg om å drive en operativ havn det satses nasjonalt på. Dernest er det snakk om at flere av havnas eiendommer skal frigjøres til annen byutvikling, og vi starter med Silokaia og området ved Caledonien. For det tredje skal det jo også utvikles en ny havn ved Kongsgård og Vige.

- Havnestyret sa i fjor høst at de så etter en person som kunne håndtere alle tre bitene. Det er mye som tyder på at kinderegget har ankommet byen?

- Kanskje det. Jeg skal i alle fall gjøre mitt beste. Det er viktig å minne om at dette blir hardt arbeide over mange år.

Som kommunal leder er Aglen merittert for å ha stått i bresjen for åpenhet og innsyn. Det blir viktig for ham også i Kristiansand havn.

- Havna har jo vært gjennom noen tunge runder med søksmål og erstatningskrav, kanskje du får bruk for stridsmanualen din raskere enn du tror?

Aglen løfter neven opp og knytter den. Alvoret må vike for litt skjemt igjen.

- Kraftsamling, overraskelsene får vi håpe vi er ferdige med. Hehe.

I 2015 gikk jeg på som styreleder for Kristiansands største byutviklingsprosjekt; Kanalbyen.

I april 2017 gikk jeg på som leder for Norske Havner. En interesseorganisasjon for alle norske havner med mål om å gjøre havnene tydeligere som samfunnsaktører og sørge for at de fikk sin rettmessige plass i politikk og i næringsliv.

Har i hele perioden i HAvna arbeidet med byutviklingsprosjektet Kanalbyen, Flytting av havna fra Lagmannsholmen til Kongsgård samt Kunstsiloen i Kristiansand. Dette medførte ekstreme politiske prosesser fylt med løgner som i hovedsak ble anonymt håndtert av Facebooksiden Sørlandsnyhetene, finansiert, eid og drevet av Einar Brandsdal.

Jeg avsluttet min funksjon som Havnedirektør 31.12.2022.

Har deretter valgt å gå inn i diverse styrer. Sitter nå i HV-08, Bølgen Bærekraft og SS Sørlandet, fullriggeren.

.......men det fineste jeg vet om er Sara og Mia…..og nå har Ole kommet også.