Hannu Tapani Turakka

Is your surname Turakka?

Connect to 143 Turakka profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hannu Tapani Turakka

Birthdate:
Birthplace: Oulainen, Finland
Death: October 14, 2002 (59)
Kuusamo, Finland
Place of Burial: Turku, Finland
Immediate Family:

Son of Arvo Aleksanteri Turakka and Anna Kyllikki Turakka o.s. Huotari

Occupation: Turun Kauppatorin apteekin apteekkari
Managed by: Private User
Last Updated:

About Hannu Tapani Turakka

https://sites.google.com/site/keminlyseonlukionseniorit/etusivu/el%...
Turakka Hannu

Hannu Turakka yliopistomies ja apteekkari
Hannu Tapani Turakka syntyi pappisperheen esikoisena Oulaisissa syyskuussa 1943. Isä Arvo Turakka toimi tuolloin sotilaspappina rintamalla, ja äiti Anna asui isänsä kauppaneuvos Kalle Huotarin talossa.
Turakan perhe muutti isän työn vuoksi Toholammille 1944 ja seuraavana vuonna Perhoon. Kiertolaiselämä jatkui Kuivaniemelle ja Haukiputaalle, missä Arvo Turakka toimi kirkkoherran apulaisena vuoteen 1951, jolloin hänet valittiin Kuivaniemen kirkkoherraksi.
Hannu aloitti oppikoulun 1953 isovanhempiensa luona Oulaisissa, mutta isä Arvon tultua nimitetyksi Keminmaan kirkkoherraksi 1955 hän siirtyi Kemin lyseoon kolmannelle luokalle.
Vuosina 1955-61 Hannu asui Keminmaan pappilassa Kemijoen rannalla. Alueen vuosisatainen kirkollinen kulttuuri näkyy 1500-luvun alussa rakennetussa kivikirkossa ja Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa, 1827 käyttöön otetussa mahtavassa kirkossa.
Koulussa Hannun lempiaine oli historia – ei vähiten karismaattisen lehtori Liisa Rautilan ansiosta. Tämä kannusti oppilaitaan kriittiseen ajatteluun ja laajempien kokonaisuuksien ymmärtämiseen. Saksan ohella Hannu opiskeli latinaa, mikä hänen myöhemmän uransa kannalta olikin varsin hyödyllistä. Liisa Rautilan ohella opettajista Hannun kehitykseen vaikuttivat eniten rehtori Toivo Kittelä ja matematiikan lehtori Aarne Pietilä. Koulun ulkopuolella Hannu osallistui innolla partiotoimintaan ja sen johtotehtäviin.
Alun perin Hannu aikoi seurata isänsä jälkiä ja kirjoittautua Helsingin yliopiston jumaluusopilliseen tiedekuntaan. Farmasiasta tuli kuitenkin hänen alansa. Kaksi vuotta hän oli farmasian harjoittelijana Veitsiluodon apteekissa. Sen jälkeen hän siirtyi Helsingin yliopiston farmasian laitokselle, mistä hän valmistui 1964 farmaseutiksi. Proviisori hänestä tuli 1968 ja farmasian lisensiaatti 1973. Opintojensa ohella hän toimi kuusi vuotta farmakologian ja farmasian teknologian assistenttina. Välillä hän ehti opiskella myös Kielin yliopistossa Saksassa. Työskennellessään farmasian laitoksella hän ihastui toiseen laitoksen assistenttiin Liisa Urhoseen, jonka kanssa hän avioitui 1969.
Aktiivisena osallistujana Hannu Turakka valittiin jo 1971 Suomen Farmasialiiton Helsingin piirin puheenjohtajaksi. Samanaikaisesti hän toimi myös muissa luottamustehtävissä. Hannu koki Helsingin yliopiston farmasian laitoksen kovin staattiseksi ja konservatiiviseksi. Se ei sopinut hänen aatemaailmaansa, joka vuosi vuodelta enemmän kuusikymmenluvun lopusta alkaen korosti sosiaalista vastuuta ja demokratiaa. Hänen ajattelunsa johti hyvin harkitusti sosiaalidemokraattisen puolueen jäsenyyteen. Hän olikin puolueessa oman alansa tunnustettu asiantuntija. Hänen panoksensa farmasian opetuksen konkreettisessa uudistamisessa oli myös merkittävä. Vuonna 1973 hänet nimitettiin suunnittelijaprofessoriksi tehtävänään valmistella farmaseuttikoulutuksen aloittamista Kuopion yliopistossa.
Hannu Turakan työntäyteinen aika Kuopiossa kesti aina vuoteen 1984. Hän toimi tarmokkaasti erityisesti kliinisen farmasian ja sosiaalifarmasian alalla. Voidaan jopa sanoa hänen vaikuttaneen merkittävässä määrin näiden aihealueiden erottamiseen omiksi oppiaineikseen. Apulaisprofessoriksi hänet nimitettiin 1981. Samana vuonna hänen vaimonsa nimitettiin farmasian teknologian apulaisprofessoriksi. Kuopion vuosinaan Hannu toimi aktiivisesti useissa alan kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä.
Opiskeluaikanaan Hannu Turakka oli toistuvasti todennut, ettei hän missään tapauksessa siirry apteekkialalle. Niinpä hänen lähtönsä yliopistomaailmasta 1984 tuli monelle yllätyksenä. Yksi syy saattaisi olla, ettei hänen alalleen Kuopiossa yrityksistä huolimatta saatu perustetuksi varsinaista professuuria. Toisaalta hän oli jo Kuopion vuosien alkuvaiheessa työskennellyt myös sikäläisen yliopistosairaalan apteekin johdossa. Myös hänen toimintansa Suomen apteekkilaitoksen ”sosialisoimiseksi” pantiin merkille. Kuopiosta lähtöön saattoi myös vaikuttaa avioeroon päättynyt liitto Liisa Turakan kanssa. Sanna-tytär jäi äidin luo asumaan. Hannu piti kuitenkin tiiviisti yhteyttä tyttäreensä. Isän ja tyttären suhde parani entisestään vuosien saatossa.
Uusi vaihe Hannu Turakan elämässä alkoi, kun maaliskuussa 1985 Suomen vanhin apteekki, Turun Kauppatorin apteekki, siirtyi hänen hallintaansa. Ehkä isoisän, kauppaneuvos Kalle Huotarin geenit vaikuttivat siihen, että hän alkoi pian kiinnostua liike-elämästä laajemminkin. Hän ideoi keskustelua herättäneen kioskiapteekin, ja pian liiketoiminta laajeni. Hän perusti oman apteekkinsa yhteyteen Pharmaplan Oy:n, Pharmacomp Oy:n ja Apteekkarin Rohto Oy:n. Hollanista omaksumansa mallin mukaan hän myös organisoi tietokonepohjaisen kanta-asiakasjärjestelmän. Myöhemmin seurasivat vielä Hyvän Mielen Apteekit valtakunnallisena apteekkiketjuna. Tämä kaikki ei suinkaan sujunut kitkatta ja aiheutti pitkällisiäkin kiistoja, joita Hannu ei väistänyt vaan sinnikkäästi piti kantansa kokiessaan olevansa oikeassa. Myöskään Suomea kohdanneet 1990-luvun lamavuodet eivät olleet vaikuttamatta Hannu yrityksiin.
Kohokohta Hannu Turakan apteekkarin uralla oli Turun Kauppatorin apteekin 300-vuotisjuhlat. Tämän Suomen vanhimman apteekin apteekkiprivilegiot oli vahvistettu 1689. Valtakunnallisesti merkkipäivää juhlittiin Finlandia-talossa 20. huhtikuuta 1989.
Hannun yliopistouran huipennukseksi tuli hänen viimeisinä vuosinaan yhtäältä nimitys Kuopion yliopiston farmasian kunniatohtoriksi ja toisaalta viranhaun yhteydessä todettu sosiaalifarmasian professorin pätevyys.
Musiikki oli lähellä Hannu Turakan sydäntä. Hän lauloi eri kuoroissa ja Chorus Cathedralis Aboensiksen piirissä hän tapasi myös tulevan vaimonsa, päiväkodin johtajattaren Tuula Hurmeen. Häät pidettiin 1994. Iloa elämään toivat myös tytär Sanna ja erityisesti tyttärentytär Timja sekä meri ja loma-asunto Kuusamon Kitkäjärven rannalla. Hannun elämä päättyi kalareissulla lokakuussa 2002
Hannu Turakasta on julkaistu elämänkerta Suomalaisen farmasian murros. Hannu Turakka lääkealan uudistajana (2004).
Tarinan kirjoittivat Hannun luokkatoverit
Erkki Kouri ja Matti Hukka

view all

Hannu Tapani Turakka's Timeline

1943
September 10, 1943
Oulainen, Finland
2002
October 14, 2002
Age 59
Kuusamo, Finland
????
Turku, Finland