Heinrich Martin Krabbé

Is your surname Krabbé?

Research the Krabbé family

Heinrich Martin Krabbé's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Heinrich Martin Krabbé

Also Known As: "Hendrik Maarten"
Birthdate: (63)
Birthplace: London, UK
Death: December 22, 1931 (63)
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Martin Krabbé and Hendrika Jacoba van Draanen
Husband of Miep Rust
Father of Elisa Hendrika Jacoba Krabbé; Maarten Krabbé and Henny Krabbé

Occupation: kunstschilder (1896)
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Heinrich Martin Krabbé

Leven en werk

Krabbé bezocht tussen 1883 en 1888 de Kunstnijverheidsschool en de Rijksacademie te Amsterdam waar hij lessen volgde van onder meer August Allebé en Rudolf Stang in tekenen, schilderen, aquarelleren maar ook de etstechniek en steendruk onderwezen kreeg. Hij woonde in die jaren in Amsterdam en later kort in Bussum tot 1900. Na zijn opleiding ging hij werken als leraar aan de Kunstnijverheidsschool te Haarlem wat hij tien jaar lang zou blijven vanaf 1896. Een aantal van zijn leerlingen als A.W. Kort, Ina van Heek en Charles Beck zouden later ook bekendheid verwerven als kunstenaar. Hij woonde in die jaren in Amsterdam in de Watergraafsmeer. In 1906 toen hij voornamelijk werkte als kunstenaar woonde hij in de kunstenaarskolonie in Laren waar hij een atelier had op de Zevenenderweg. Van 1916 tot 1923 woonde hij in Bussum en in later jaren tot zijn dood weer in Amsterdam. Ook woonde hij bijna een jaar lang in het kader van een studiereis in Chicago in 1920.

Kunstenaarschap

Krabbé stond bekend als een zeer veelzijdig kunstenaar. Hij schilderde in olieverf, aquarelleerde, tekende maar was ook een geschoold etser en lithograaf. Aanvankelijk betrof zijn onderwerpskeuze veelal personages, waarbij hij vaak soldaten en matrozen portretteerde. Later zou hij zich ook toeleggen op het opzetten van interieurs met figuren. Bekendheid verwierf hij ook later door zijn stillevens en stadsgezichten. De laatste twintig jaar van zijn leven focuste hij zich vooral op portretkunst, veelal in opdracht. Zijn portretten kenmerken zich door een felle schaduwwerking waarbij het contrast vaak in lichte primaire kleuren als rood en groen wordt gezocht.


Krabbé was jarenland een actief lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Hij werd begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Hij was stamvader van een artistieke familie; ook zijn zoon Maarten, zijn kleinzoons Mirko en Jeroen en achterkleinzoon Jasper werden kunstenaar.

bron

view all

Heinrich Martin Krabbé's Timeline

1868
May 4, 1868
London, UK
1900
November 16, 1900
Age 32
Bussum, Bussum, North Holland, The Netherlands
1908
February 22, 1908
Age 39
Laren, Laren, North Holland, The Netherlands
1931
December 22, 1931
Age 63
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
????