Hendrik Speksnijder

Is your surname Speksnijder?

Connect to 370 Speksnijder profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hendrik Speksnijder

Birthdate:
Birthplace: Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Death: July 14, 1943 (24)
Leusden, Utrecht, Netherlands
Immediate Family:

Son of Jacobus Gerrit Speksnijder and Hendrika den Boer

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Hendrik Speksnijder

Zowel vader als zoon zijn vanwege verzetsdaden door de Duitsers opgepakt en omgekomen in concentratiekampen

Speksnijder zat in de redactie van het tijdschrift De PATRIOT. De regelmatige verschijning van DE PATRIOT is gevolgd na een bespreking tussen de leiding van de NEDERLANDSCHE VOLKSMILITIE en L. van der Meyden. Voordien werkte men met vlugschriften - vooral bedoeld ter opwekking tot staking en weigering om naar Duitsland te gaan welke geleidelijk overgingen in een opinieblad. Van der Meyden, een leraar boekhouden, kreeg de redactionele leiding. Het devies dat hem hierbij voor ogen stond: samenwerking met alle goede Nederlanders, celvorming en systematisch onderricht in sabotage, is in een aantal artikelen tot uitdrukking gekomen, die o.a. de volgende titels droegen: 'Eenheid, organisatie, actie', 'De Nederlandse vrouw in bezettingstijd', 'Bijltjesdag', 'Stalingrad, het Alkmaar van 1942' . De leider van de groep schreef over andere bezette gebieden; voorts werden artikelen uit andere bladen overgenomen. In de nacht van 18 op 19 oktober 1942 werd bijna de gehele leiding van de N.V.M. gearresteerd; velen van hen zijn in concentratiekampen overleden. Jan Dirk Nederlof, H. Speksnijder en Jacobus Florijn zijn hierna nog doorgegaan met het vervaardigen van enkele nummers, waarvan de inhoud echter niet karakteristiek was voor de strekking van de oorspronkelijke PATRIOT. Op 7 januari 1943 werden ook zij gearresteerd en enige maanden later gefusilleerd. Pagina 211 (nr. 674) De Ondergrondse Pers


Speksnijder, Hendrik (Henk), 18-6-1919 Rotterdam, Huisschilder
Woonachtig: 1e Reserve Boezemstraat 9 A, Rotterdam
Hij was de zoon van Johannes Adrianus Speksnijder en een volle neef van Adriana Agatha, Caspar en Marinus Speksnijder; Jacobus Gerrit en Maria Wilhelmina Speksnijder-Backhausen waren zijn oom en tante.
Gearresteerd: 18-1-1943
Overleden: 14-7-1943 Leusden
Gevangenschap: Heemraadsingel Rotterdam, Binnenhof, Oranjehotel, Haagsche Veer, Kriegswehrmachtgefängnis Utrecht, Amersfoort, Vught
Opmerkingen: Hij stond op de lijst van de Centrale Inlichtingendienst, hij stond met foto in het opsporingsblad van de politie.
Hij was lid van de sabotagegroep binnen de NVM. Hij was betrokken bij een mislukte poging om samen met Jacobus Philippus Hoek het filmtheater Luxor aan de Kruiskade in brand te steken, omdat daar Duitse propagandafilms werden gedraaid.. Een tweede poging, waarbij ook Izaak Sies en Klaas Kaspers betrokken waren, mislukte eveneens.
Hij zat bij Izaak Sies ondergedoken. In oktober 1942 werd hij tijdig gewaarschuwd voor de arrestatiegolf en kon tijdig elders onderduiken. Hij werd drie maanden later toch nog gearresteerd op de Statenweg in Rotterdam door een gecombineerd team van de Rotterdamse politie en de Sicherheitsdienst, waar hij een ’tref’ had met Jacob Vleeschhouwer, maar die was gearresteerd door Sicherheitsdienst en stond daar opgesteld met een bezemsteel in zijn broekspijp; bij de arrestatie probeerde hij te vluchten, maar de SD’er Hoffmann (een bokser) sloeg hem tegen de grond en trapte hem een gebroken kaak die hem heel veel pijn bezorgde. Als gevolg daarvan moest hij wekenlang via een buisje gevoed worden. Op het bureau van de SD aan de Heemraadsingel 219, probeerde hij op de eerste verdieping door een gesloten raam te springen, maar bleef met zijn voet in de sponning haken, waarna hij werd terug gehesen. De Duitser Hoffmann sloeg hem toen in zijn zwaar gewonde gezicht, wat door de gebroken kaak extra pijnlijk was. De SD vond in zijn zakken een aantekening voor de volgende dag met zijn neef Caspar Speksnijder bij station Hollands Spoor in Den Haag. Hij werd daar opgesteld met een bezemsteel in zijn broekspijpen zodat hij niet kon vluchten. Caspar liep zo in de val. Kreeg doodstraf, gefusilleerd.

view all

Hendrik Speksnijder's Timeline

1919
June 18, 1919
Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
1943
July 14, 1943
Age 24
Leusden, Utrecht, Netherlands