Henrik Christian Richardsen Floer

Is your surname Floer?

Connect to 295 Floer profiles on Geni

Henrik Christian Richardsen Floer's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Henrik Christian Richardsen Floer

Norwegian: Henrik Christian Richardsen Floer, handelsmann på Sørvær
Birthdate:
Birthplace: Røros, Sør-Trøndelag, Norway
Death: December 02, 1838 (38)
Sørvær, Finnmark, Norway
Place of Burial: Loppa øy, Hasvik/Loppa, Finnmark, Norge
Immediate Family:

Son of eidsvollsmann Richard Henriksen Floer and Ingeborg Anna Bergman Holst
Husband of Anna Marie Estensdatter Floer
Father of Petter Andreas Floer; Esten Richard Floer; Ingvard Bernhard Floer and Christine Marie Hendriksdatter Oxholm
Brother of Theodorus Floer; Anton Floer; Hans Gerhard Floer; Hedvig Marie Holst (f. Floer) and Richard Floer

Occupation: Handelsmann Sørvær, Handelsmann og fiskekjøper
Managed by: Private User
Last Updated:

Om Henrik Christian Richardsen Floer, handelsmann på Sørvær (Norsk)

SØRVÆR HANDELSSTED - ELDRE REISESKILDIRING kopiert fra nettsted: https://chr4.dk//index.php/sorvaer-handelsted

"Nogle få kilometers sejltur fra Breivik rundt om Andotten (ytterst på Sørøyas sydvestyside) kommer vi til handelsstedet Sørvær, som ligger på en ø gruppe, lunt i læ mod nord af fjeldet Fuglen.

Handelsstedet blev grundlagt af Henrik Christian Floer, som fik bevilling på Sørvær 5 juni 1818 mod 12 spd. i årlig afgift. Stedet må allerede da have været meget indbringende, for gæstgiverafgiften var den højeste i Finmarken ved siden af Talviks. H: C: Floer var søn af hytteskriver og kaptajn i bjergkorpset Ricard Floer ved Røros værk, som han repræsenterede i rigsforsamlingen på Eidsvoll. Ifølge familietraditionen sendte han sønnen nordover til Finmark hvor der skulle være bedre muligheder for et udkomme en på Røros i de trange tider omkring 1814.

H. C. Floer var gift med Anna Margrethe Eberg, en garverdatter fra Trondheim. Hun var meget dygtig til at væve vadmel. Hun spandt og vævede, og syede beklædning til salg i butikken. En sådan kvinde forstod selvsagt at sætte sine tjenestefolk i arbejde med husflid. Efter mandes død ca 1838 sad hun med stedet, som blev bestyret af P. B. Lind, senere handelsmand i Sørkjos, Nordreisa. Så snart hendes søn Essen "Richard" Floer blev voksen, overtog han Sørvær. Han blev første gang gift med den dygtige Augusta Rasch fra Badderen. Efter hendes død i 1854 ægtede han Anna Magdalena Stoltenberg, datter af købmand O. Stoltenberg i Tromsø. Ved folketællingen i 1865 var der 13 personer i huset på Sørvær.

Da Floers søn af første ægteskab Henrik Christian Floer blev voksen optog faderen ham i firmaet, som nu blev kaldt Richard Floer & Søn. Som så mange andre handelsmandssønner dengang, blev Christian sendt til Rusland et års tid for at lære sproget. Handelen med russerne var stor i den tid, og Sørvær havde fra år til år besøg af mange russerskippere, som var kære venner og gæster i huset. Henover årene 1880 – 1890 årene var der et eget liv på grund af hvalfangsten. Sørvær var land station for fangstselskabet "Finmarken", og firmaet Floer var medinteressent i hermetikfabrikken for nedlægning af hvalkød startet i 1883. Den tilvirkede årligt 24.ooo hvalkød og 1000 kg pølse og røget kød.

Sørvær havde også i denne periode ry langs kysten som "godmathuset". Her samlede øvrigheden og andre sig ved bugnende borde under tingdagene, og ellers var der gæster som kom og gik hele sommeren. Og aldrig var der krævet betaling f nogen. Her var rigelige lagre af mad, en velforsynet vinkælder, og huset kvinder forstod kunsten at dække et bord og servere herlighederne på den rigtige måde.

Christian Floer var gift med Maren Oline Stoltenberg, datter af distriktslæge A. Stoltenberg i Tana. Gennem sin mor Elsebe "Elise" Thesen fra Reine nedstammede hun fra Benkestokkene, mens Floer tilhørte slægten Angell. Han døde allerede i 1877, kun 27 år gammel, og faren fortsatte da driften alene til sin død i 1894. Firmaet havde også handel i Hamna, hvor Jens Hallen en tid var bestyrer. Sørvær blev vistnok en tid omkring 1900 drevet af Richard Anton Floer jr., gift med Serine Wicklund, plejedatter af G. P: Ulih, Loppa. Rih. Floer jr. Flyttede sin virksomhed til Breivikbugten, og oparbejdede en større virksomhed, med filialer Taborshamn, Kobbervåg og Honningvåg. Hans søster er den kendte skribent fru Augusta Lund, Svartskog pr. Oslo. Sørvær blev i 1939 købt af de nuværende ejere, (1942) brødrene Johnsen Alvestad fra Trondenes.

Sørvær var i middelalderen hovedværet (hovedbyen) på Sørøya. Her var efter reformationen 1589 en hovedkirke, med annekskirke i Hasvåg. Sørvær kirke var vinteren 1696 – 97 for hovedparten sunket sammen og blev ikke genopført. Ældre fotografier af handelsstedet viser en tæt og mangeartet bebyggelse, malerisk grupperet på den lille holm ud mod havet". (kopi slutt). SAa.

Og fra "Bygdebok for Hasvik" av Håkon M. Olsen, tar jeg med: Sitat: "Ved Henriks død i 1838 drev han en større handel i Sørvær med bl.a. to handelsbetjenter: Christian Holst og Hans Stoltenberg. Etter Henriks død hadde enken handelsstedet, og som bestyrer: Peder Broch Lund, som senere ble handelsmann i Sørkjosen, Nordreisa. Så snart hennes eldste sønn Richard Esten Floer (født i 1925) var voksen, overtok han Sørvær og handelen der. Han ble g. første gang med Augusta Rasch fra Badderen. Etter hennes død i 1854 ektet han i 1859 Anna Magdalena Stoltenberg, datter av kjøpmann O. Stoltenberg, Tromsø". (Kopi slutt) Alta 3.7.2017. Svein Aasegg

Merk: Richard Esten er i kildene også omtalt som Esten Richard.

view all

Henrik Christian Richardsen Floer's Timeline

1799
December 18, 1799
Røros, Sør-Trøndelag, Norway
1818
1818
1825
September 11, 1825
Tromsø, Troms, Norway
1827
February 4, 1827
Tromsø, Troms, Norway
1829
July 24, 1829
Tromsø, Troms, Norway
1838
December 2, 1838
Age 38
Sørvær, Finnmark, Norway
????
????
Gl. kirkegård, Loppa øy, Hasvik/Loppa, Finnmark, Norge (Norway)