Ivica Šegvić

public profile

Is your surname Šegvić?

Research the Šegvić family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Ivica Šegvić

Birthdate:
Birthplace: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: April 15, 2011 (57)
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Place of Burial: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Immediate Family:

Son of Josip Šegvić and Ružica Šegvić (Vidović)
Partner of Private
Brother of Private

Occupation: slikar i ilustrator, scenarist
Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Ivica Šegvić

Ivica Šegvić (1953-2011), slikar i ilustrator

Ivica Šegvić se rodio u Splitu, Hrvatska 1953. gdje je živio i radio. Njegovi interesi u umjetnosti i slike su razvijene na tri različita načina: slike, commics i ilustraciju i animaciju. - Slike: Ivica je bio član umjetničkog udruženja "Emanuel Vidović" (od 1983), njegove slike su predstavljene na mnogim izložbama, te on je osvojio mnoge nagrade i priznanja (kao što su: Nagrada kulturne i obrazovne kongres Hrvatske - Kutina 1985., Diploma Hrvatskog kongresa kulture - Zagreb, 1997. i drugi) - commics i ilustracije: Njegove ilustracije predstavlja (i ismijava) politički život Hrvatske tijekom godina velikih promjena 1988.-1993. bili su u tisku u tjedniku pod nazivom "Nedjeljna Dalmacija". - Animacija: Završio "tečaj animacije" 1991. godine, u klasi svjetovan poznati animator Joško Marušić. Od tada, Ivica neprekidno radi kao animator, najprije radi kratke komercijalne filmove ("PLIVA" 1993.), a zatim da njegov rad predstavlja Hrvatsku na "Svjetski festival animiranog filma - Zagreb" 1994, gdje je bio nominiran za nagradu kao autor filma pod nazivom "Glava za kapu". Isti film je predstavlja Hrvatsku na "Međunarodnom dječjem festivalu animiranog filma" u Chicago1995. Njegov rad u animaciji širi u cijelom animirane serije crtića pod nazivom "Nogalo" za Hrvatske radiotelevizije, gdje je Ivica Šegvić autor, animator i scenarist . "Nogalo" animirani crtići su se mogli vidjeti diljem svijeta (Kina, Izrael, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Švedske, Francuske, Al Jazeera TV i mnogi drugi). Američka koprodukcija je predložena za nove dijelove " Nogalo "film serija. Ivica Šegvić je umro 2011. u 57. godini života u Splitu.

Ivica Šegvić, autor u cijelom svijetu poznatih crtanih filmova, slikar i ilustrator.

Bio je dugogodišnji član, a jedno vrijeme i predsjednik Likovnog udruženja Emanuel Vidović. Izlagao je samostalno i grupno i primio niz nagrada i priznanja.

Pamte se njegove lucidne i britke autorske ilustracije na teme iz političkog života, objavljivane u tjedniku Nedjeljna Dalmacija u godinama velikih promjena 1988-1993.

Nakon animatorskog debua u realizaciji prvog splitskog propagandnog crtanog filma (Softball, Pliva 1993.), uz potporu supervizora Joška Marušića snima vlastiti prvijenac Glava za kapu u produkciji HRT-a, s kojim ulazi u konkurenciju za nagradu na Svjetskom festivalu animiranog filma Zagreb 1994. te predstavlja Hrvatsku na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Chicagu 1995. godine.

Ovaj film je ujedno bio i početak HRT-ove cijele serije animiranih filmova Nogalo, koju Ivica Šegvić potpisuje kao redatelj i scenarist, autor lika, glavni crtač i animator, a čijih se 39 epizoda prikazuje širom svijeta (u Kini, Izraelu, Francuskoj, Švedskoj, Sloveniji, BiH, na Al Jazeera TV... itd.). U zadnjih 8 filmova HRT-u su se pridružili i američki koproducenti.

U Splitu je organizirao, vodio i podupirao tečajeve animacije i crtanog filma. Tako se oformila mlada ekipa koju je vodio u realizaciji dugometražnog filma Joška Marušića Duga 2009. godine.

Godine 2011. je bio supervizor i animator u animiranom filmu Kaje Šegvić "Kava je gotova", čija je tema duhovnost i brisanje svih iluzija ovoga svijeta, a zadnje je godine života posvetio bioenergiji i na radost svojih sugrađana uspješno djelovao kao iscjelitelj.

Nogalo je hrvatski crtić nastao u radionicama Hrvatske radiotelevizije 2001. godine. Priča je to o plavom junaku Nogalu koji je simpatično biće glave i nogu sličnog oblika. Zabavite se uz crtani film Nogalo, njegovu veselu pjesmicu i simpatične te zabavne zaplete. Nogalo je crtić za sve uzraste jednostavne radnje i uvijek različitih zapleta. Kreator Nogala je bio pokojni Ivica Šegvić, autor u cijelom svijetu poznatih crtanih filmova, slikar i ilustrator. Dok su producenti bili Vesna Sudar i Robert Jurčić. http://www.crtani.net/crtici/nogalo/

view all

Ivica Šegvić's Timeline

1953
June 25, 1953
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
2011
April 15, 2011
Age 57
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
????
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia