Karl-Erik Forssell

Is your surname Forssell?

Research the Forssell family

Karl-Erik Forssell's Geni Profile

Records for Karl-Erik Forssell

27,157 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Karl-Erik Forssell (Lindqvist)

Birthdate: (89)
Birthplace: Helsingfors, Finland
Death: May 2, 1995 (89)
Åbo, Finland
Immediate Family:

Son of Karl Fridolf Lindqvist and Elvina Mathilda Salenius
Husband of Gurli Dagny Maria Forssell
Father of Private; Private; Private and Lena Schönberg
Brother of Greta Lassenius (Lindqvist)

Occupation: Biskop i Borgå stift 1961-, Porvoon piispa, biskop i Borgå stift 1961-70
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Karl-Erik Forssell

http://city.porvoo.fi/maakuntakirjailijat/sve/forssell_karl.html

Adoptivför. Karl Axel * Forssell och Signe Emilia Forssell (Richter)


FENNICA Suomen kansallisbibliografia

Forssell Karl-Erik (1905-1995) Porvoon piispa

Karl-Erik Forssell, ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan kolmas piispa, oli ennen kaikkea hengellinen johtaja ja saarnaaja. Esiintymisillään, puheillaan ja kirjailijana hän herätti vastakaikua ruotsinkielisen sivistyneistön keskuudessa ja hengellisissä piireissä myös luterilaisen kirkon ulkopuolella.

Pienenä molemmat vanhempansa menettänyt Karl-Erik Forssell kasvoi adoptiovanhempiensa luona. Hengellisiä vaikutteita hän sai lähetyskirkosta, lähinnä paroni K.A.Wredeltä sekä pastori Uno Gräsbeckiltä. Nuoruusvuosina hän osallistui Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen (NMKY) ja kristillisen ylioppilasliikkeen toimintaan. Teologian opinnot hän suoritti Helsingissä ja sai vaikutteita ennen muita professori Aleksi Lehtoselta. Myöhemmin hän kiinnostui yhä enemmän liturgisista kysymyksistä sekä jumalanpalveluselämän rikastuttamisesta, ja hän solmi läheiset yhteydet myös ortodoksiseen kirkkokuntaan.

Fossel toimi ennen piispankauttaan pappina 1927-1935 Pernajan ja 1935-1953 Turun ruotsalaisessa seurakunnassa sekä asessorina Porvoon hiippakunnassa. Kahden hallinnollisesti vahvan piispan jälkeen katseet kääntyivät henkilöön, josta toivottiin ennen muuta hengellistä johtajaa.

Forssell astui piispanvirkaansa 1961, vahvasti yhteiskuntakeskeisellä vuosikymmenellä. Hän pitäytyi kuitenkin niissä asioissa, jotka olivat hänelle läheisiä: saarnaamisessa, rukouksessa ja virsiaarteistossa. Forssell vaikuttikin lähinnä saarnojensa välityksellä. Tyypillistä niille oli selkeä rakenne, dialoginen ja harras luonne sekä kielellinen huolellisuus, jossa virret ja lyriikka saivat huomattavan sijan. Teemat hän valitsi raamatusta tai arkielämästä, keskittyen kuitenkin ihmisten sisäisiin kysymyksiin, perhe-elämään sekä ihmisten yhteenkuuluvuuteen. Piispakaudella kirkkokeskeinen julistus tuli selkeämmin esille.

Forssell ammensi virikkeitä musiikin ja kirjallisuuden maailmasta. Hänen tieteellinen toimintansa keskittyi kahdelle käytännöllisen teologian alueelle, virsien tutkimukseen eli hymnologiaan ja saarnaoppiin eli homiletiikkaan. Hänen väitöskirjansa käsitteli vuoden 1943 ruotsinkielistä virsikirjaa ja synodaaliväitöskirjansa rippikoulun asemaa ja tehtävää; muu kirjallinen tuotanto koostui paimenkirjeen lisäksi lähinnä saarnakokoelmista ja muistelmateoksista, joissa hengellisen elämän peruskysymykset olivat vahvasti läsnä.

Ruotsinkielinen hiippakunta sai Karl-Erik Forssellista kaipaamansa hengellisen johtajan, joka toimi rukouksen, jumalanpalveluselämän ja saarnan kehittämiseksi, 1960-luvun erityisesti yhteiskunnalliset haasteet vaativat kuitenkin myös muutoksia ja Forssellin jälkeen, 1970, piispaksi haluttiinkin henkilö, jolla oli edellytyksiä vastata niihin.

Karl-Erik Forssell S 27.11.1905 Helsinki, K 2.5.1995 Turku. V koneenkäyttäjä Carl Lindqvist ja Elvina Salenius; Adoptiovanhemmat vakuutusjohtaja Axel Forssell ja Signe Richter. P 1929 lastentarhanopettaja Gurli Dagny Maria Björk. PV rautatievirkamies Hjalmar Björk ja Selma Nyman.


Adoptivföräldrar: Axel Forssell och Signe f. Richter

view all

Karl-Erik Forssell's Timeline

1905
November 27, 1905
Helsingfors, Finland
1995
May 2, 1995
Age 89
Finland
????