Lars Martin Aglen

Is your surname Aglen?

Research the Aglen family

Lars Martin Aglen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Lars Martin Aglen (Amundsen)

Also Known As: "Rokklars"
Birthdate:
Birthplace: Kjellersmuget 6, Nordnes, Bergen, Hordaland, Norge
Death: February 03, 1931 (75)
Aglen (Gnr. 61 bnr. 2-3), Otterøy, Namsos, Nord-Trondelag, Norway
Place of Burial: Fosnes, Nord-Trondelag, Norway
Immediate Family:

Son of Amund Larsen and Wilhelmine Tobia Olsdatter
Husband of Tale Olsdatter Aglen
Father of Liv Larsdatter Aglen; Lyder Teodor Aglen; Olaf Edvard Aglen; Helga Larsdatter Aglen; Petter Magnus Bernhof Larsen Aglen and 10 others
Brother of Olefine Berntine Johanne Larsen and Oline Wilhelmine Larsen

Occupation: Jekteskipper, Bas, Gårdbruker.
Managed by: Lise Aglen
Last Updated:

About Lars Martin Aglen

Lars var bergenser. Hans første møte med Tale gjorde han da han gikk i land i Harravika, i Flatanger for å kjøpe en mugge melk. Han knuste mugga ved et uhell. Neste gang han kom forbi hadde han med en ny mugge som han leverte. Denne muggen står nå hos Lars jr jr på Aglen gård. Lars de kjøpte gården Aglen på Otterøya. Der dreiv han gården sammen med Tale og de fikk 14 barn. De hadde nok en ganske tydelig arbeidsfordeling, for Lars likte sjøen, hadde 2-3 jekt og var stort sett langs kysten fra Finnmark til Bergen. Ute i all slags vær og ble derfor kallt Rokklars, dvs Lars som er ute i rokket, rokk er trøndersk for tøft vær. Hjemme var Tale som dreiv gården, og etterhvert dreiv sønnene et av de beste lakesevaldene i Namsen.(HA)

"Mugga hans Lars. -- Paul selger gården i 1884 til Ole Martin Haravik og hans svigersønn Lars Amundsen. I 1887 reiser Paul til Amerika, hans videre skjebne er ukjent. Lars Amundsen kom fra Bergen, han drev fraktfart langs kysten. På vei nordover fra Ålesund ble Lars fryktelig melktørst. Han rodde på land i Haravika på Utvorda og spurte om han kunne få kjøpe ei mugge melk. Melk fikk han med seg, og avtalen var at han skulle komme tilbake med mugga på vei sørover iogjen. Lars holdt sin del av avtalen, på vei sørover rodde han på ny i land i Haravika. Da han gikk i land fra småbåten, skled han imidlertid i tanget, og mugga knuste. Noe slukøret gikk Lars opp til plassen og fortalte hva som hadde skjedd og lovet å erstatte mugga. Neste gang han kom nordover hadde han med seg en ny fin mugge til Haravika. Underveis i historien hadde han fått et godt øye til dattera på plassen, Tale, og det gikk ikke likere enn at de ble gift. Gården Aglin bnr. 2-3 var til salgs og Lars og svigerfaren kjøpte bruket sammen. Her var de til Hestvika gnr 44 bnr 2 ble til salgs i 1886. Historien forteller at Lars og Ole "trakk stekk" om hvem som skulle flytte. Ole flyttet, men fikk med seg halve laksvaldet fra Aglin. Dette kom tilbake til Aglin etter 99 år. Melkmugga var i Aglin til auksjonen etter Tale og Lars i 1931. Den ble kjøpt av dattera Liv. Hun hadde mugga til sin død, da hennes datter, Laila Therese arvet den. Da hun døde i 2002 ble mugga gitt tilbake til Aglin. Den er altså kommet hjem etter 71 år. Tale og Lars fikk i alt 14 barn som igjen har stor etterslekt, så vi kan være glade for at Lars knuste den mugga, ellers hadde vi vel ikke vært her noen av oss. LA (HA)

view all 19

Lars Martin Aglen's Timeline

1855
September 14, 1855
Nordnes, Bergen, Hordaland, Norge
1883
February 27, 1883
Age 27
Fosnes, Nord-Trøndelag, Norge
1885
January 15, 1885
Age 29
Fosnes, Nord-Trøndelag, Norge
1886
December 29, 1886
Age 31
Namsos, Nord-Trondelag, Norway
1889
April 11, 1889
Age 33
Fosnes
1891
August 19, 1891
Age 35
Fosnes
1895
March 13, 1895
Age 39
Fosnes, Nord-Trøndelag, Norge
1897
February 26, 1897
Age 41
Fosnes, Nord-Trøndelag, Norway