Leendert van der Meijden

Is your surname van der Meijden?

Connect to 2,152 van der Meijden profiles on Geni

Leendert van der Meijden's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Leendert van der Meijden

Birthdate:
Birthplace: Rotterdam, ZH, Netherlands
Death: February 05, 1983 (71)
's-Gravenhage, ZH, Netherlands
Immediate Family:

Son of Arie Willem van der Meijden and Lena de Jong
Husband of G A Vlig
Ex-husband of Sophia van Maurik

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Leendert van der Meijden

Meijden, Leendert van der, 15-4-1911 Rotterdam, Leraar boekhouden
Woonachtig: Burgemeester Meineszstraat 69, Rotterdam
Terugmelding uit Oranjehotel: 18/24-10-1942
Gevangenschap: Oranjehotel, Amersfoort, Vught, Natzweiler, Dachau, Mauthausen
Opmerkingen: Hij de leiding over het illegale NVM-blad De Patriot. Hij kreeg de doodstraf, maar die werd opgeschort, Nacht und Nebel-gevangene.

Van der Meijden (van der Meyden) zat in de redactie van het tijdschrift De PATRIOT. De regelmatige verschijning van DE PATRIOT is gevolgd na een bespreking tussen de leiding van de NEDERLANDSCHE VOLKSMILITIE en L. van der Meyden. Voordien werkte men met vlugschriften - vooral bedoeld ter opwekking tot staking en weigering om naar Duitsland te gaan welke geleidelijk overgingen in een opinieblad. Van der Meyden, een leraar boekhouden, kreeg de redactionele leiding. Het devies dat hem hierbij voor ogen stond: samenwerking met alle goede Nederlanders, celvorming en systematisch onderricht in sabotage, is in een aantal artikelen tot uitdrukking gekomen, die o.a. de volgende titels droegen: 'Eenheid, organisatie, actie', 'De Nederlandse vrouw in bezettingstijd', 'Bijltjesdag', 'Stalingrad, het Alkmaar van 1942' . De leider van de groep schreef over andere bezette gebieden; voorts werden artikelen uit andere bladen overgenomen. In de nacht van 18 op 19 oktober 1942 werd bijna de gehele leiding van de N.V.M. gearresteerd; velen van hen zijn in concentratiekampen overleden. Jan Dirk Nederlof, H. Speksnijder en Jacobus Florijn zijn hierna nog doorgegaan met het vervaardigen van enkele nummers, waarvan de inhoud echter niet karakteristiek was voor de strekking van de oorspronkelijke PATRIOT. Op 7 januari 1943 werden ook zij gearresteerd en enige maanden later gefusilleerd. Pagina 211 (nr. 674) De Ondergrondse Pers

Ook Van der Meijden is uiteindelijk door de Duitsers opgepakt en heeft vanaf oktober 1943 in concentratiekampen doorgebracht maar wist terug te komen. Zie Kamp Natzweiler. Bovenaan de site is een knop voor een overzicht van de namenlijst in een Excel bestand. Na de oorlog kreeg hij het verzetsherdenkingskruis (zie de overlijdensadvertentie).

view all

Leendert van der Meijden's Timeline

1911
April 15, 1911
Rotterdam, ZH, Netherlands
1983
February 5, 1983
Age 71
's-Gravenhage, ZH, Netherlands