Marcus Wøldicke Kraft Buch

Is your surname Buck?

Connect to 18,925 Buck profiles on Geni

Marcus Wøldicke Kraft Buch's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Marcus Wøldicke Kraft Buch

Marcus Wøldicke Kraft Buck ble født i Hammerfest ca.1760 - jfr. alder på 24 år oppgitt ved skiftet etter faren. Dåpslistene for Hammerfest i årene 1759-1763 er dessverre gått tapt. (T. Kaiser)

Tre av Peter Christian Hansen Buck sønner, Jens Christian, Markus Wøldicke og Christopher Lorents kjøpte i 1789 kgl. Handler i Hammerfest og Kjøllefjord og dannet firmaet Brødrene Buck i kjøpstaden Hammerfest.

Jens Buck hadde en kortere tid etter at faren, Peter Christian, forlot Hammerfest vært styrer ved Hammerfest Handel. Christopher hadde vært konstituert som styrer ved Kjøllefjord Handel, og Marcus hadde i noen år drevet som kjøpmann i Kristiansand. De handelseffekter og kontanter som Brødrene Buck ble overdratt i Hammerfest og i Kjøllefjord fra 1. juni 1789 beløp seg på 13.255 riksdaler. Den 28. desember 1789 kunne Jens Buck meddele amtmannen at brødrenes forretning var forsynt med: 2500 våg rugmel, 200 tønner byggmel, 80 tønner rugkorn, 20 tønner byggkorn, 30 tønner gryn, 10 tønner erter, 140 tønner salt, 14 tønner dansk brennevin, 800 pund tobakk, 10 tønner tjære, ubarkede kohuder, 300 pund hamp og 350 stykker fiskesnører. Jens kunne videre opplyse at almuen i sommerens løp i meget stor utstrekning hadde forsynt seg med russiske varer.

Under engelskmennenes angrep på Hammerfest under Napoleonskrigen i 1807-1812, utmerker Marcus seg:

Ved det engelske flåteran høsten 1807 ble tvillingrikene tvunget inn i den europeiske storkonflikt på Napoleons og Frankrikes side. Dermed fulgte en syvårig, ulykkelig krig for Danmark-Norge. Den engelske flåte avbrøt den regelmessige forbindelse mellom Danmark og Norge. Heller ikke landsforbindelse kunne opprettsholdes da Sverige var Englands forbundsfelle. Norge ble utelukket for så i si all handel. Det ble stans i avsetningen av trelast, jern og fisk.

Finnmark var ikke rustet for en slik blokade. Krigsfartøyer fantas ikke i nord. Da det i juni 1809 ble meldt at en engelsk fregatt var observert ved Vardø utrustet man ved frivillig bidrag en fembøring til å krysse ved Nordkapp for å underrette de ikke få skuter fra Bergen, Kristiansund og Trondheim som var ventende på tur til Arkangelsk for å hente korn. Av kystforsvarsverker hadde man bare gamle Vardøhus, hvor det var stasjonert et detasjement fra et av de nordenfjeldske regimenter. Dette detasément bestod i fredstid av: kaptein, løytnant, proviant- og materiellforvalter, kompanikirurg og omtrent 30 menige. I mai 1804 var det blitt bestemt at det skulle opprettes en frivillig sjø- og kystvernsinnretning, også omfattende Nord-Norge. På tingene sommeren dette året oppfordret fogeden i Finnmark almuen til å danne en slik frivillig kystmilits. På tinget i Hammerfest møtte alle byen kjøpmenn opp og ønsket seg innskrevet. Men først etter at krigen var utbrutt i 1807, ble kystvernet virkelig organisert. Dette skjedde ved reglement av 7. desember 1807. Kystvernet skulle organiseres av den sivile øvrighet. Det skulle omfatte alt brukbart mannskap mellom 16 og 56 år. Som tegn på at vernet var et lovlig organisert korps, skulle personellet i all fall bære en rød og hvit kokarde. Da kystvernet ble satt opp i 1808, utgjorde styrken i Hammerfest sokn 122 mann. Bevepningen var 29 rifler og 61 spyd. Man hadde altså bare våpen til 2/3 av styrken.

Den 11. januar 1808 søkte kjøpmennene Marcus W. Buck, J.C. Buck, A. Outzen, faktor S. Akermand og sogneprest Qvale om utlån fra Trondheims arsenal 12 mindre kanoner og en del ammunisjon til å forsvare byen. De fikk 4 kanoner og noe ammunisjon.

I dagene 4. til 9. juli 1809 plyndret fregatten ”Snake”, ved kaptein Thomas Young, handelsstedet Hasvik. Den 17. juli kom ”Snake” igjen til Hasvik, nå i følge med briggen ”Fancy”, ved kaptein Snigler. Etter å ha forsynt seg med mat og brennevin m.m. forlot begge fartøyer Hasvik den 21. juli og satte kursen mot Hammerfest.

Batteriene i Hammerfest ble gjort kampklare. På hvert av batteriene var 14 mann. Akermand og handelsassistent Olaus Nielsen Hald var anførere ved de to kanoner på Fuglenes, og på batteriet på bysiden var kjøpmennene Marcus W. Buck og P.C. Røst. I byen var det dessuten rundt 50 mann kystvern under handelsmann Klercks kommando. Ved 8-tiden var krigsskipene på skuddhold for Fuglenes-batteriet. De åpnet ild mot skipene, og disse besvarte ilden straks. Ettersom skipene avanserte inn på havna åpnet også Hammerfest-batteriet ild. Etter en halv times fekting, kastet fartøyene anker og svaiet opp for vest-sydvest bris. ”Fancy” lå bare et børseskudd fra batteriet fra bysiden. ”Snake” lå nærmere Fuglenes. Det utspant seg nå en halvannen times heftig kamp. ”Fancy” fikk skudd i skrog og takkelasje, gaffelen med segl og flagg ble skutt ned. Da en del av Bucks mannskap ”ved arbeidet og alarmen var blitt avmektig” kom Marcus Bucks 19 år gamle sønn Andreas, som var underanfører ved kystvernet, faren til hjelp midt under kuleregnet. Da fienden gikk over til å bruke skrå av spiker og glass, ladet batteriet sine kanoner med 1 a 2 kuler og 1 kardeske; på det korte hold bar dette tilstrekkelig. Ved ti-tiden hadde Hammerfest-batteriet skutt bort sin ammunisjon og 2 mann var hardt skadet ved Røsts kanon. Røst og Buck lot nå kanonene fornagle og ”overbevist om a ha gjort og utført hva vi pliktet mot konge og nasjon, ville vi ikke gi oss i de engelskes hender eller fangenskap, men oppofret alt, eller etterlot oss meget til røvernes rådighet”. Engelskmennene satte nå folk i land. Kaptein Young forsikret han at ingen kom til å lide overlast om fiendtligheten fra norsk side ble innstil. Det var bare 20 mann igjen, hvorav 16 hadde gevær; de ble avvæpnet. Og Hammerfest var i fiendens vold.

Engelskmennene ble i Hammerfest en ukes tid. Batteriene ble gravet ned og det treverk som fantes der ble brent. Byens bygninger var atskillig ødelagt av bombardementet.

Sommeren 1810 ble det ikke lite militær aktivitet i Hammerfest. Det ble bygget flere befestningsanlegg til forsvar ved eventuelle nye angrep. Hammerfest ble ikke utsatt for nye angrep fra engelskmennene.

Den 3. desember 1813 ble Marcus Wøldicke Buck av amtmann Wedel-Jarlsberg beskikket "til virkelig havnefoged i Hammerfest og denne bys hav". Marcus var tidligere ansatt som losoldermann.

Marcus Wøldiche Buck døde i 1838 i sin svigersønn konsul Noodts hus, etter et langt sykeleie

4 x tipp oldefar til Knut Andreas Buck Øvergaard og Thomas Kaiser.

Kilder:

-"Slekten Buck fra 1500-1927".

-folkellingen fra Hammerfest i 1801.

-boken ”Hammerfest 1789-1914” av Jørgen Sivertsen.

-Ole Nielsens slektbok fra 1975.

view all 17

Marcus Wøldicke Kraft Buch's Timeline

1764
1764
Hammerfest, Hammerfest, Finnmark, Norway
1790
1790
Registrert i FT1801, Bergen
1791
January 31, 1791
Hammerfest, f, Finmark, Norge (Norway)
1791
1792
1792
1795
February 12, 1795
Hammerfest, Finnmark, Norge (Norway)
1796
1796
1797
1797
Hammerfest, Finnmark, Norge (Norway)
1798
1798
Hammerfest, Finnmark, Norge (Norway)