Markus 'Max' Assies

Is your surname Assies?

Research the Assies family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Markus 'Max' Assies

Birthdate:
Birthplace: Ooststellingwerf, FR, Netherlands
Death: June 06, 1944 (25)
Overveen, NH, Netherlands
Immediate Family:

Son of Jans Assies and Jantiena Aly Assies
Brother of Gerrit Assies; Jan Assies and Albert Assies

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Markus 'Max' Assies

Assies Markus, (Chef van de onderafdeling vervoer van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in oorlogstijd te Assen.) geboren op 26 januari 1919 te Ooststellingwerf, overleden op 6 juni 1944 te Overveen. Wonende aan de Oosterparralelweg 59 in Assen. Schuilnaam 'Max'. Op 23 oktober 1939 werd hij benoemd tot vaandrig bij het Wapen der Infanterie. Hij speelde een belangrijke rol bij de LKP in Drenthe, Friesland en Groningen. Hij hield zich bezig met het voorbereiden van overvallen, het onderbrengen van onderduikers en geallieerde piloten. Verder was hij actief bij het Nationaal Steunfonds. Op 28 februari 1944 werd hij gearresteerd. Diverse ontsnappingspogingen mislukte. Tot eind april 1944 zat hij gevangen in het Huis van Bewaring in Assen, waarna hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen. Omstreeks 21 mei werd hij op transport gesteld naar Kamp Amersfoort en na enkele dagen ging hij naar Kamp Vught. Met eenentwintig anderen werd hij door het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch ter dood veroordeeld. Markus Assies werd herbegraven op de Erebegraafplaats in Bloemdaal (Vak 23). Bekende onderscheidingen: VZK Verzetskruis 1940-1945. K.B. no. 14 van 16 december 1952 (postuum) http://www.spanvis.nl/Verzetsstrijders1/M.html

Assies was in 1939–1940, ten tijde van de mobilisatie, in dienst als vaandrig der infanterie. Na de capitulatie in mei 1940 werkte hij als rijksambtenaar te Assen en werd lid van de LO en KP aldaar. Zijn verzetsnaam was "Max". Hij was betrokken bij vele verzetsactiviteiten als overvalsvoorbereidingen, onderduikers onderbrengen en piloten opvangen. Ook was hij betrokken bij het Nationaal Steun Fonds.

Op 28 februari 1944 deed de Sicherheitsdienst een inval op een adres in Assen waar Assies aanwezig was bij een verzetsbijeenkomst. Hij en zijn collega's kwamen in handen van de zogenaamde "Bloedgroep Norg" die bekendstond om haar martelpraktijken. De Bloedgroep Norg had het herenhuis van de familie Tonckens gevorderd en martelde gevangengenomen verzetsmensen in de kelder, waaronder ook Max Bruins uit Steenbergen. Nadat hij in Groningen vast had gezeten in het Huis van Bewaring werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort en enkele dagen daarna naar Kamp Vught. Samen met eenentwintig collega's werd hij door het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch ter dood veroordeeld. Assies werd geëxecuteerd in Overveen op 6 juni 1944. In 1946 werd zijn stoffelijk overschot herbegraven op de erebegraafplaats Overveen in Bloemendaal in vak 23 en werd hem het Verzetskruis postuum toegekend.

Bron foto en bovenstaande tekst: Wikipedia

Externe links:

Vermeldingen:

view all

Markus 'Max' Assies's Timeline

1919
January 26, 1919
Ooststellingwerf, FR, Netherlands
1944
June 6, 1944
Age 25
Overveen, NH, Netherlands