Neva Bulić-Pleić

public profile

Is your surname Bulić-Pleić?

Research the Bulić-Pleić family

Neva Bulić-Pleić's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Neva Bulić-Pleić

Birthdate:
Birthplace: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: November 26, 1998 (55)
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Place of Burial: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Immediate Family:

Wife of Ćiril Pleić
Mother of Mate Pleić

Occupation: hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica
Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Neva Bulić-Pleić

Neva Bulić (Split, 1942. - Split, 26. studenog 1998.) je bila hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica.

Diplomirala je glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1966. godine. Iste godine postaje članica HNK Split gdje je sve do svoje smrti ostvarivala najzapaženije uloge. Iz njenog kazališnog opusa valja izdvojiti uloge u predstavama "Ribarske svađe", "Arsen i stara čipka", "Živim", "Posljednje noći karnevala", "Kako vam drago", "Otello", "Antigona" itd. Za ulogu u predstavi "Antigona, kraljica u Tebi" dobila je nagradu na Sterijino pozorju.

Umrla je 26. studenog 1998. u 56-oj godini života.

Filmografija Televizijske uloge

  • "Naše malo misto" kao Antica - Peskaruša (1971.)
  • "Letovi koji se pamte" (1967.)

Filmske uloge

  • "Samac" (1976.)
  • "Berza rada" (1969.)

SPLIT, 27. studenoga - U Splitu je u četvrtak u 56. godini preminula Neva Bulić, istaknuta dramska umjetnica i dugogodišnja članica splitskog HNK. Ta vrsna umjetnica rođena je u Splitu godine 1942. Glumu je diplomirala na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1966. Iste godine počinje njezin profesionalni angažman u HNK Split kojeg je, s manjim pauzama, član sve do smrti i u kojem je ostvarila svoje najzapaženije uloge. Mlađa kazališna publika Nevu Bulić pamti iz novijih predstava: »Ribarske svađe«, »Arsen i stara čipka«, »Živim«, »Posljednje noći karnevala«, a TV gledatelji iz serije »Malo misto«. No, prije toga, Neva Bulić kreirala je cio niz nezaboravnih umjetničkih kreacija, kako iz klasičnog tako i iz modernog kazališnog repertoara: »Kako vam drago«, W. Shakespearea u režiji Marka Foteza, igrala je Desdemonu u Shakespeareovu »Otellu«, Ismenu u Sofoklovoj »Antigoni«. Za ulogu u predstavi »Antigona kraljica u Tebi« Tonča Petrasova Marovića dobila je nagradu na Sterijinom pozorju, a mnogim gledateljima Neva Bulić u mislima živi kao glasovita Kata Kaprualica koju je oživio redatelj Marko Foteza. Dugo vremena surađivala je s Teatrom u gostima i bila prisutna na kazališnim daskama po cijeloj Hrvatskoj. Pogreb Neve Bulić bit će u subotu na splitskom groblju Lovrinac u 12,45 sati. Komemorativni skup bit će održan u ponedjeljak, 30. studenoga, u foyeru Splitskog kazališta u 12.30 sati.

BULIĆ, Neva, dramska glumica (Split, 23. XII 1942). Klasičnu gimnaziju završila u Splitu 1962, glumu diplomirala na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1966. Prvi angažman dobila je u Splitu 1966. gdje je do 1971. ostvarila više uloga u HNK i u grupi »Kripta 70«. Od 1971. do 1977. kao slobodna umjetnica nastupa u Teatru u gostima, ITD-u i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Od 1977. do 1980. boravi u SSSR-u, a od 1980. stalna je članica HNK u Splitu nastupajući i na Splitskom ljetu. — U prvom angažmanu u Splitu ostvarila je zapažene uloge iz klasičnog i suvremenog repertoara: Pavle i Mare (V. Stulli, Kate Kapuralica), Andrijana (M. Držić, Skup), Anježa (M. Uvodić i A. Jelaska, Libar Marka Uvodića), Izmena (Sofoklo, Antigona). Kasandra (Euripid i Sartre, Trojanke), Leona (J. Anouilh, Ženski orkestar), Laura (P. Kanavelić, Šimun Dundurilo), Konkordija (Nepoznati autor i M. Fotez, Prikazivanje života Sv. Lovrinca mučenika), Rosalinda (W. Shakespeare, Kako vam drago), Claire (J. Genet, Sluškinje), Lais (F. Arrabal, Vrt zemaljskih užitaka), Elektra (D. Kiš, Elektra 71), Helga (P. Ustinov, Napola na drvetu). U Teatru u gostima igrala je Evu u Ševi M. Kundere, u ITD-u nastupila je kao Kate (H. Pinter, Stara vremena), Rose (E. Bond, More), Judita (E. Bond, Prizori o smrti i novcu), Gđica Montag (F. Kafka i G. Paro, Proces). Na Dubrovačkim ljetnim igrama igrala je Margaritu (Đ. Palmotić, Pavlimir) i Lady Macduff (W. Shakespeare, Macbeth) a na Splitskom ljetu Androgyneu (B. Jonson, Volpone). Glumačku afirmaciju ostvaruje u HNK u Splitu ulogama Donna Bice (L. Pirandello, Ne zna se kako), Cicibele (M. Smoje, Roko i Cicibela), Emilije (W. Shakespeare, Othello). Dobila je Sterijinu nagradu za ulogu Mante, proročice, kćeri Tirezijine (T. Petrasov Marović, Antigona, kraljica u Tebi) 1981.

view all

Neva Bulić-Pleić's Timeline

1942
December 23, 1942
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1980
1980
Age 37
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1998
November 26, 1998
Age 55
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1998
Age 55
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia