Pater Ludovicus Adrianus 'Ludo' Bleijs

Is your surname Bleijs?

Research the Bleijs family

Pater Ludovicus Adrianus 'Ludo' Bleijs's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Pater Ludovicus Adrianus 'Ludo' Bleijs

Also Known As: "Bleys"
Birthdate:
Birthplace: Tilburg, NB, Netherlands
Death: August 15, 1945 (38)
Gorinchem, ZH, Netherlands
Immediate Family:

Son of Adrianus Bleijs and Joanna Maria Meijers

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Pater Ludovicus Adrianus 'Ludo' Bleijs

Pater Ludovicus Adrianus (Ludo) Bleys C.Ss.R. (Tilburg, 17 oktober 1906 - Gorinchem, 15 augustus 1945) was een rooms-katholieke priester en Nederlands verzets man in de Tweede Wereldoorlog

Bleys was pater in het klooster van de Kapel in 't Zand in Roermond . Zijn verzetsnaam was "Lodewijk". Hij was zeer actief op vele fronten tijdens de oorlog in het verzet en betrok vele jonge mensen hierbij. Hij was één van de oprichters van de LO (Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers) in zijn woonplaats Roermond . Omdat hij te bekend werd bij de Duitse Sicherheitspolizei und SD| werd hij begin 1944 voor zijn eigen veiligheid ontvoerd door de Knokploeg van Helden. Bleys reisde via Frankrijk, waar hij reisgenoot was van Bram van der Stok na diens ontsnapping uit Stalag Luft III, naar het neutrale Spanje van generaal Franco. Hij wist van daaruit naar Engeland te komen waar hij in augustus 1944 de regering in ballingschap informeerde over het verzet in Limburg .

In zijn verslag schetste hij een rooskleurig beeld van de LO en uitte kritiek op de Raad van Verzet (RVV) en de illegale pers die hij te links vond. Later werd hij aalmoezenier bij de militaire staf van Bernhard van Lippe-Biesterfeld|. Na zijn terugkomst in Nederland werd hij lid van de Grote Adviescommissie van de Illegaliteit. Aan het eind van de oorlog schreef hij een rapport dat zeer kritisch was over een aantal ministers van de Nederlandse Londense kabinetten in ballingschap en waarin hij het Militair Gezag ondersteunde.

Na de oorlog trok hij met collega verzetsstrijder Frits Slomp (Frits de Zwerver) het land door om over de achtergronden van het verzet te spreken. In 1945 zat hij in een jeep die bestuurd werd door Paul Dijckhoff op weg naar een spreekbeurt. Op de Arkelsedijk buiten Gorinchem kreeg de auto een klapband en stortte de dijk af. Bleijs kreeg het voertuig op zijn lichaam, raakte zwaar gewond en overleed diezelfde dag in het ziekenhuis. Uit onderzoek aan de auto bleek er een voorwiel was losgelopen en de boutgaten waren ingescheurd. Of dit slijtage of opzet was kon niet vastgesteld worden. Het verhaal ging dat de jeep in onderhoud was bij een garage in Utrecht waar een aantal voorwaardelijk vrijgelaten Nationaal-Socialistische Beweging|NSB'ers werkten die vertelden dat zij heel simpel een auto-ongeluk konden arrangeren. Of er daadwerkelijk sabotage is gepleegd is nooit opgehelderd. Op zijn begrafenis sprak Prins Bernhard. Bleijs werd begraven op het Kloosterkerkhof aan de Parklaan 3 in Roermond. Hij ontving het Verzetskruis 1940-1945.

view all

Pater Ludovicus Adrianus 'Ludo' Bleijs's Timeline

1906
October 17, 1906
Tilburg, NB, Netherlands
1945
August 15, 1945
Age 38
Gorinchem, ZH, Netherlands