Is your surname Nijhoff?

Research the Nijhoff family

Paulus Nijhoff's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Paulus Nijhoff

Birthdate: (46)
Birthplace: Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands
Death: November 29, 1867 (46)
Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Isaac Anne Nijhoff and Martina Cornelia Nijhoff
Husband of Charlotta Abrahamina Caroline van Goor
Brother of Johanna Lindo; Aletta Nijhoff; Martina Cornelia Nijhoff; Jacoba Louisa Maria Nijhoff; Hendrina Hermina Nijhoff and 3 others

Occupation: uitgever, firmant met zijn vader bij "Is. An. Nijhoff en Zoon"te Arnhem (1853-)
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Paulus Nijhoff

uitgever, firmant in het bedrijf van zijn vader in Arnhem (1853) bibliothecaris en archivaris.

Nijhoff werd in 1821 in Arnhem geboren als zoon van de uitgever, archivaris en historicus Isaac Anne Nijhoff en van Martina Cornelia Houtkamp. Na zijn gymnasiumopleiding ging hij in 1839 in de Arnhemse uitgeverij van zijn vader werken. Om de nodige praktijkervaring op te doen was hij van 1842 tot 1846 werkzaam bij de uitgeverij Muller in Amsterdam. Daarna keerde hij terug naar het familiebedrijf in Arnhem, dat door zijn overgrootvader in 1733 was opgericht. In 1853 werd hij medefirmant van deze uitgeverij. Net als zijn vader had hij belangstelling voor geschiedenis. Hij werd in 1849 benoemd tot adjunct-archivaris van de provincie Gelderland. Na het overlijden van zijn vader in 1863 volgde hij hem op als provinciaal archivaris. In 1864 werd hij tevens gemeentearchivaris van Arnhem. Daarnaast inventariseerde hij de archieven van diverse Gelderse gemeenten en van een aantal families. Hij publiceerde in de "Bijdragen voor de Vaderlandsche Geschiedenis en Oudheidkunde" en werkte mee aan het omvangrijke zesdelige "Gedenkwaardigheden uit de geschiedenis van Gelderland" van zijn vader. Ook was Nijhoff vanaf 1853 bibliothecaris van de door hem gestichte stedelijke boekerij - de openbare bibliotheek - van Arnhem met een grote verzameling historische werken onder meer van het voormalige Geldersche hof, het Sint-Katharinenklooster, het Broederenklooster en het convent Monnikhuizen.


Nijhoff trouwde op 31 juli 1850 te Arnhem met Charlotta Abrahamina Caroline van Goor. Hij overleed in november 1867 op 46-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem. Zijn broer Martinus Nijhoff was de stichter de Haagse uitgeverij "Martinus Nijhoff". Na het overlijden van zijn broer zette hij de uitgave van de "Bijdragen voor vaderlandsche geschiedenis en oudheidkunde" voort.

view all

Paulus Nijhoff's Timeline

1821
August 9, 1821
Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands
1867
November 29, 1867
Age 46
Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands