Is your surname Kaksonen?

Connect to 797 Kaksonen profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Peter Kastegren (Kaksonen)

Swedish: Pehr, Finnish: Peter Antinpoika Kastegren (Kaksonen)
Also Known As: "Per"
Birthdate:
Birthplace: Rääkkylä, Finland
Death: March 29, 1885 (65)
Leppävirta, Finland
Immediate Family:

Son of Antti Joakiminpoika Kaksonen and Ulrika Loviisa Teetgren
Husband of Emma Maria Josefsdotter Kastegrén
Father of Mathilda Charlotta Kastegren; Emil Leonard Kastegren; Emma Augusta Kastegren; Ida Maria Strömmer; Elise Peterinpoika Kastegren and 7 others
Brother of Joakim Kaksonen; Stiina Loviisa Antintytär Kaksonen; Antti Vilhelm Kastegren; Eva Liisa Kaksonen; Ulrika Maria Antintytär Kaksonen and 2 others

Occupation: Koulumestari
Managed by: Private User
Last Updated:

About Peter Kastegren

Peter otti käyttöön isän ja äidin nimestä yhdistetyn nimen, Kastegrenin (Carsten, Teetgren?), joka kalskahti säätyläiseltä.

Peter lähti 1830-luvulla opintielle Kuopion triviaalikouluun. Hän muutti nimensä Kastegreniksi ja toimi myöhemmin Leppävirran koulumestarina. Ruotsin vallan aikana opintielle lähteneiden nimet lähes säännöllisesti latinalaistettiin tai ruotsalaistettiin.

Paikallishistoria Leppävirran kirja kertoo, että Peter Kastegren toimi koulumestarina vuodesta 1843 aina vuoteen 1884 saakka. Hän oli pitkäaikaisin ja samalla merkittävin Leppävirran kiertokoulunopettajista. Hänen aikanaan kiertokoulu lopulta saavutti vakiintuneen aseman Leppävirralla.

Pääasiallisen toimensa ohella Kastegren toimi seurakunnan monissa luottamustehtävissä. Häntä puhuteltiin yleensä maisteriksi tai tuttavallisesti myös "Kaste-Pekaksi."

Vaikka hän opetustyössään joskus olikin kovakätinen antaen tukkapöllyä ja luunappeja, hän oli siitä huolimatta melkoisen suosittu. Hänen nauttimastaan arvonnannosta pitäjässä todistaa mm. kirkonkokouksen pöytäkirja vuodelta 1861:

"Koska koulumestarimme Pietar Kastegren on 18 vuotta tässä seurakunnassa minun (rovasti Walle) ymmärrykseni jälkeen hyvin ahkerasti ja tasaisesti virkansa toimittanut ja 15 vuoden ajan samalla tavalla kirkkoväärtin ammattia tehnyt, kysyttiin seurakunnalta, jos hän olisi ansainnut jonkun kunniamerkin tämän hyvän käytöksen suhteen ja vastattiin yksimielisesti, että se olisi suotuisaa, koska hän aina ja kaikessa on kunnollinen virkamies ollut"

Samoin 1874 piispantarkastuspöytäkirjat kiittävät "erästä seurakunnassa toimivaa kiertävää lasten opettajaa nimeltä Pehr Kastegren".

Vaikka kiertokoulun asema Kastegrenin aikana alkoikin jo vakiintua pitäjässä, ei vastustajistakaan ollut puutetta. Monissa kylissä vanhemmat edelleen olivat sangen vastahakoisia lähettämään lapsiaan kiertokoulupaikkana toimivaan taloon. Niinpä koulu oppilaiden puutteessa saattoi jäädä pitämättä. Näin tapahtui mm. 1869 Vaahtovan sahalla, missä Kastegren ilmoitti oleskelleensa viikon turhaan lapsia odottelemassa. Koulun pitäminen saattoi tyrehtyä myös siihen, että kyläläiset eivät halunneet luovuttaa koulun pitoon tarvittavaa huonetta.

Tällaisesta tapauksesta Kastegren kertoo kiertokoulun oppilasluettelon perään tekemässään merkinnässä 1868 seuraavaa:

"Allekirjoittaja kuin laillisen kuulutuksen perästä löydytti ihtensä kauppaneuvos Hackmanin tilalta N:o 17 Osmajärven kylää ja Leppävirran pitäjätä, että siellä se 2. päivä Maaliskuuta vuonna 1868 kuulutuksen mukaan alottaa pitäjänkoulun Pasalanmäen kinkerikunnan lasten kanssa, ilmoiteettiin asianomaiselta tilanhoitajalta siellä ei olevan joutavaa huonetta sitä aivottua koulua pitää ja siis ei olevan sovelias sitä vastaanottaa, sen tähden ja koska allekirjoittaja sen peräti moniaassa kuuluttamattomassa paikassa tätä kylää samanlaisessa tarkoituksessa tietää antoi koulun olevan sian puutteessa, vaan kuin sekin tyhjään, niin ei taitanut allekirjoittaja sille asialle sen paremmata, vaan täytyi jättää koulun pito siellä semmoisekseen kuin muistoksi ylöspantiin".

Koulumestari Peter Kastegrenin poika Igor Herman, s. 27.12.1867 k. 23.11.1935 Helsingissä, toimi Mikkelin lääninkamreerina. Hän lyhensi nimensä muotoon Kaste. Hänen jälkipolviaan asuu Kaste-nimisinä ainakin Helsingin seudulla.

http://www.elisanet.fi/kaksonen.jussi/geno1.htm

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/leppavirta/ripp...


Leppävirta rippikirja 1884-1893 (MKO203-266) Sivu 705 Leppävirta 22 ; SSHY http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7093...

view all 15

Peter Kastegren's Timeline

1820
March 2, 1820
Rääkkylä, Finland
1844
October 1844
Leppävirta, Finland
1849
February 10, 1849
Leppävirta, Finland
1850
July 2, 1850
Leppävirta, Finland
1852
April 23, 1852
Leppävirta n:o 22, Leppävirta, Finland
1855
March 6, 1855
Leppävirta, Finland
1856
August 27, 1856
Leppävirta, Finland
1859
May 31, 1859
Leppävirta, Finland
1860
October 31, 1860
Leppävirta, Finland