Peter Nicolai Arbo, til Lundbygård

Is your surname Arbo?

Research the Arbo family

Peter Nicolai Arbo, til Lundbygård's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Peter Nicolai Arbo, til Lundbygård

Birthdate: (58)
Birthplace: Strømsø, Drammen, Norway
Death: September 16, 1827 (58)
Aldershvile gods, Bagsværd, Gladsaxe, Denmark
Immediate Family:

Son of Johannes Petersen Arbo and Anne Cathrine Frisenberg
Husband of Anne Cathrine Collett
Half brother of Elisabeth Sophie Arbo

Occupation: Grosserer, godsejer til Lundbygaard
Managed by: Geir E. R. Gundersen
Last Updated:

About Peter Nicolai Arbo, til Lundbygård

Peter Nicolai Arboe (1768-1827) til Lundbygård og Aldershvile

1804 solgt Aldershvile gods til Peder Nicolaj Arbo, der var gift med Cathrine Collet, en af landets rigeste damer. Om dette par, der ejede godset til 1845, ved vi en hel del. Dels findes der flere bøger om slægten, bl. a. Hauch-Fausbøl1: Slægtsbogen 1900. Og dels findes der på Landsarkivet 6 store pakker mærket P. A. Arbo. James Collet anlagde omkring 1700 i Christiania (Oslo) et handelsfirma, der gav sig af med trælasthandel, skibsrederi og jordejendomme. Han døde som Norges rigeste mand 1727. Ved sit giftermål blev Arbo optaget i dette store handelshus. Han var dog ikke uden midler selv, så parret manglede ikke noget, og Arbo drev også forretning i Danmark, navnlig i trælast. Ægtefællerne, der var barnløse, ejede foruden godset Aldershvile herregården Lundagergård i Præstø amt. I et brev til sognefoged Cadovius, Mørkhøj, skriver Arbo, at han kan henvende sig til en af familiens boliger i København: Holmens Kanal 259 (nu 12) eller villa Sans Souci, Frederiksberg.

Arbo var en interesseret og dygtig mand. En del år havde han på Højgård en fortrinlig forvalter, der hed Madsen. Hver uge fik Arbo et brev fra ham og hver måned et fint udført regnskab. Overskriften er gerne »Gode Far« og underskriften »Deres hengivne tjener«. Madsen lover at akkordere med arbejderne, så udgifterne bliver billigst muligt. Dette er gårdens 10 arbejdere selvfølgelig ikke tilfredse med og beder om mere, »da alting er så dyrt«. Pudsigt nok findes der en mængde regninger på indkøb af talglys. Bedre belysning har man ikke haft på den tid, lader det til. Arbo havde et svagt helbred, og Madsen er i brevene meget bekymret, men havde bestandig det bedste håb for sin chef.

Det hjalp dog ikke. Arbo døde på Aldershvile den 16. september 1827. I Arbos tid nåede Aldershvile gods op på 251 td. land, idet han 24. august 1814 købte Mouritz Andersens gård på 50 td. land (matr. 6a). Højgårds jord strakte sig nu til Bindeledet. Gården havde stadig et teglværk, som Madsen af og til omtaler. Og så kører Madsen masser af sten væk fra den stenede grund. Fruen fortsatte gårdens drift til 1845. Amtmanden over Præstø amt, grev Knuth, hjalp hende dog med driften af Aldershvile gods .

1844 stillede fruen godset til auktion. Først ved den 3. auktion fik Frederik Smith fra Slagelseegnen hammerslag for 56500 rdl. - tinglæst 8. jan. 1845. Han boede en halv snes år på Aldershvile, medens enken efter Højgårds forpagter fru Marie Schoubo drev gården med 6 tjenestefolk. Smith var kun 27 år og hans hustru 21, da de slog sig ned på Aldershvile med kusk, staldkarl, tjener, kokkepige og amme til 2 små børn.Lundbygård: Man fik pengene ind ved at sælge det til grosserer Peter Nicolaj Arboe, og efter hans død 1827 blev det drevet af enken Anne Cathrine Collett. De havde ingen børn, så hun testamenterede godset til sin brodersøn, kvæstor ved Christianias Universitet Bernt Anker Collet.

Kilder

Note

page 272

view all

Peter Nicolai Arbo, til Lundbygård's Timeline

1768
November 16, 1768
Drammen, Norway
1827
September 16, 1827
Age 58
Bagsværd, Gladsaxe, Denmark