Is your surname de Maré?

Connect to 3,330 de Maré profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Rolf de Maré

Birthdate:
Birthplace: Stockholm, Sweden
Death: April 28, 1964 (75)
Barcelona, Catalonia, Spain
Immediate Family:

Son of Alfred Henrik de Maré and Ellen Fredrika Vilhelmina von Hallwyl
Ex-partner of Jean Börlin and Nils Dardel

Occupation: A Swedish Art Collector, a creator of Ballet Suédois
Managed by: Nils Christian* Lars Mörling
Last Updated:

About Rolf de Maré

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rolf_de_Mar%C3%A9

https://www.svtplay.se/video/25940068/ballets-suedois-konst-dans-oc...

Hur kommer det sig att Dansmuseet finns i Stockholm?

Det kan vi tacka Rolf de Maré (1888–1964) för. Den svenske aristokraten, konstsamlaren och ledaren för den Svenska Baletten i Paris 1920–25, öppnade världens första museum och forskningsinstitut för dans i Paris 1933.

Les Archives Internationales de la Danse (Internationella dansarkivet) blev snabbt ett berömt centrum för studier av dans och besökare kom från när och fjärran för att se utställningar eller studera i det omfattande biblioteket. Dansarkivet gav också ut en tidskrift och olika publikationer, arrangerade demonstrationer, föredrag etc i det vackra hus i Passy-kvarteren i Paris som Rolf de Maré särskilt iordningsställt för sitt danscentrum. I slutet av 1940-talet avslutade de Maré verksamheten i Paris och delar av samlingarna donerades till franska staten och Bibliothèque Nationale som placerade dem på Parisoperans museum och bibliotek.

Den omfattande kvarlåtenskapen från Svenska Baletten i Paris och den stora utomeuropeiska samlingen, kunde Rolf de Maré ta med sig till Sverige där de bildade stommen till Dansmuseet som öppnade den 3 juni 1953 i lokaler i källarvåningen på Kungliga Operan där det i dag är café. Efter en odyssé runt om i Stockholm, är museet sedan maj 1999 tillbaka där det hela en gång började, nämligen vid Gustav Adolfs torg, mellan Operan och Utrikesdepartementet och mitt emot Kungliga Slottet, i ett magnifikt bankpalats ritat av arkitekt Erik Josephson.

Rolf de Maré var dotterson till Walter von Hallwyl och kom att ärva herrgården 1922 efter sin morfar. De Maré var under 1910-talet bosatt i Paris där han ledde Svenska baletten och innehade Théàtre des Champs Elysées. Vid sina besök i Sverige besökte han gärna Hildesborg som speciellt förekommer i hans målningar i mitten på 1910-talet. Känd är "Réception" (Moderna Museet, Stockholm) från salongen där Rolf tillsammans med sina vänner poserar elegant mot en bakgrund av heta färger, likt en orientalisk sagomatta. "I loggian på Hildesborg" uppvisar samma lovsång till färgerna och den inspirerande miljön som Rolf upplevde vid sina besök. På typiskt Dardelskt manér blandas dröm, fantasi och verklighet i ett sprakande färgspel.


Rolf de Maré utvandrade den 1950-12-16 till Brittiska Östafrika, död 28 april 1964 i Barcelona. Officiellt var han vid dödsfallet fortfarande skriven i Oscars församling, Stockholm.


Rolf de Maré hyllas på Dansmuseet

STOCKHOLM.

Om det finns någon svensk som bekräftar den goda fördomen att det är bögar (och damer) som håller kulturen levande, så är det Rolf de Maré. Bland annat la han grunden till Dansmuseet som på torsdagen öppnade en hyllningsutställning samtidigt som Erik Näslunds bok om den svenske arotiskraten släpps. Ola Hassbring var med vid öppningen. ROLF DE MARé är en av de svenskar som betytt mest såväl här hemma som internationellt för modern konst och dans. Han grundade Svenska Baletten i Paris på 1920-talet, var en av de första som samlade modern konst, gjorde forskningsresor över hela världen och grundade Dansmuseet i Stockholm. Född i slutet av 1800-talet som dotterson till Wilhelmina von Hallwyl var det i ett överflöd såväl ekonomiskt som kulturellt han växte upp. Wilhelmina huserande i Hallwylska palatset och var en av Sveriges rikaste kvinnor. Rolf de Maré blev en internationell kultur- och inte minst konstmecenat av det ädlare slaget. I hans Paris-kretsar rörde sig personer som Rudolph Valentino, Gloria Swanson och Isadora Duncan och i hans stora modernistiska konstsamling, som senare till dels hamnade på Moderna Museet i Stockholm, fanns Picasso, Braque, Léger, Brancusi, Dardel med flera.

Det Rolf de Maré blivit mest känd för är Svenska baletten (Les Ballets Suédois) som startade i Paris då Serge de Diaghilevs Ryska baletts glansdagar började fada ut. Svenska baletten levererade 24 dansverk under fem års tid av bland annat dess främste koreograf Michail Fokin. Och medan Ryska baletten haft toppdansaren Vaslav Nijinsky hade den svenska Jean Börlin. Maré, liksom många av hans medaktörer under denna era i Europeisk kultur, var öppet homosexuell. Det var en konstnärligt fullständigt banbrytande tid mellan två världskrig och utan tvekan var homosexuell estetik och tematik ett avgörande inslag. På 30-talet grundade Rolf de Maré, som förutom en avstickare som ägare av en kaffefarm i Afrika nu nästan helt fastnat för danskonsten, världens första forskningsinstitut för dans Les Archives Internationales de la Danse (AID). Hans engagemang för dansen gav honom en samling som ligger till grund för Dansmuseet i Stockholm. 1953 öppnade museet i det som idag är ett av Operans caféer. Under sin levnad lyckades han även lanserade bland annat Josephine Baker och ge ut världens första tidning för herrmode, Monsieur. 1964 avled Rolf de Maré i Barcelona och hans testamenterade sin förmögenhet till Dansmuseet.

Och nu, 44 år senare hyllas han med en imponerande utställning. Dansmuseets chef Erik Näslund har även satt samman en biografi Rolf de Maré Konstsamlare Balettledare Museiskapare, denne moderna konstens och dansens gigant presenteras i alla sina roller. Bakom verket, som därigenom också rymmer en viktig del av 1900-talets gayhistoria, ligger många år av forskning.

QX.se var med på dem kombinerade bokrelease och invigning av utställningen. Monica och Carl-Axel Domenique stod för musikaliska inslag och Claire Parsons bjöd på dans ur hennes nya stycke ”Jag tänker Rolf”, inspirerat av den djärvt experimentella koreografin från 1920– 30-talet. Paret Domenique spelade bland annat ett par stycken ur det verk som Rolf de Maré beställde av Cole Porter under 1920-talet och som sedan dess inte har spelats. Noterna hittade man i Dansmuseets arkiv så sent som i måndags.

Själva utställningen ”Rolf de Maré” är en mycket häftig utställning med massor av konst, fotografier, filmer, dräkter och masker. Dansmuseet har verkligen lyckats göra något som tilltalar alla åldersgrupper.

Jon Voss/Ola Hassbring

view all

Rolf de Maré's Timeline

1888
May 9, 1888
Stockholm, Sweden
1964
April 28, 1964
Age 75
Barcelona, Catalonia, Spain