Rudolph Pabus Cleveringa

Is your surname Cleveringa?

Research the Cleveringa family

Rudolph Pabus Cleveringa's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Rudolph Pabus Cleveringa

Birthdate: (86)
Birthplace: Appingedam, GR, Netherlands
Death: December 15, 1980 (86)
Oegstgeest, ZH, Netherlands
Immediate Family:

Son of Jacobus Pieters Cleveringa and Lutgerdina Catharina Lucretia Schleurholts
Husband of Hiltje Boschloo
Brother of Afina Cecilia Cleveringa

Managed by: Private User
Last Updated:

About Rudolph Pabus Cleveringa

Cleveringa's biografie

Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) werd geboren in Appingedam. Toen hij vier was verhuisde het gezin Cleveringa naar Heerenveen. Cleveringa doorliep de HBS in Leeuwarden, deed staatsexamen, en ging studeren aan de Universiteit Leiden. Hij deed zijn doctoraalexamen in juni 1917 en promoveerde cum laude in 1919. Na een korte periode als rechter te Alkmaar, werd hij in 1927 benoemd als hoogleraar aan de Leidse universiteit.

Protestrede

Op 26 november 1940 hield hij zijn beroemd geworden protestrede. Als decaan van de rechtenfaculteit sprak hij zijn afschuw uit over de maatregel van de bezetter om joodse hoogleraren, onder wie zijn collega E.M. Meijers, die op dat moment college had zullen geven, van de universiteit te verwijderen.

Sluiting universiteit

Cleveringa werd opgepakt door de Sicherheitspolizei en tot in de zomer van 1941 opgesloten in de gevangenis van Scheveningen (ook wel het Oranjehotel genoemd). De Leidse studenten besloten naar aanleiding van zijn protest te staken, hoewel Cleveringa daar zeker niet toe had opgeroepen, waarop de universiteit door de bezetter gesloten werd.

Bolwerk van de vrijheid

In 1944 werd Cleveringa als gijzelaar opgesloten in Vught. Vervolgens maakte hij deel uit van een College van Vertrouwensmannen dat het verzet coördineerde. Na de oorlog hervatte Cleveringa zijn werk aan de Universiteit Leiden. In 1958 ging hij met emeritaat. Hij werd lid van de Raad van State en bleef dit tot 1963, toen hij staatsraad in buitengewone dienst werd. Hij overleed, 86 jaar oud, in Oegstgeest.

Universiteit Leiden

view all

Rudolph Pabus Cleveringa's Timeline

1894
April 2, 1894
Appingedam, GR, Netherlands
1980
December 15, 1980
Age 86
Oegstgeest, ZH, Netherlands