Sigfrid Persson Sluk

Is your surname Luck?

Connect to 4,689 Luck profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Sigfrid Persson Sluk (Luck)

Finnish: Sigfrid Persson Luck (Sluk)
Also Known As: "Sigfrid Luck"
Birthdate:
Birthplace: Geta?, Åland?, Finland
Death: before 1610
Karin tila, Pajuniemi, Suodenniemi, Finland
Immediate Family:

Son of Peder Nilsson Sluk, Luck and Brita Sluk, Luck
Husband of Brita Eriksdotter
Father of Clas Sigfridsson Collanus; Josef Sigfridsson Sluk (Luuki) and Per Sigfridsson

Occupation: Ammattiratsumies Suomen lipustossa (Finska fanan) ja myöhemmin neljännesmestari voutilipustossa, isäntä Karin tilalla Karkun Pajuniemen kylässä
Managed by: Kari Viinikainen
Last Updated:

About Sigfrid Persson Sluk

Y-haploryhmä I-M253, tarkemmin sen alaryhmä Z2045.

Timo Linkola: Ovatko Slukit Collan-Kollanusten esivanhempia? (2020)

  • "Collan-Kollanus suvun piirissä ovat ainakin Antti Linkola Claudiuksen sukuhaarasta ja Veli-Pekka Kollanus Henrikin sukuhaarasta 2019-2020 tutkituttaneet isälinjojensa geenien haploryhmän. Molempien isälinjat ulottuvat Pieksämäen 1600-luvun Henrik ja Claudius-veljeksiin. Antin varsin tarkkaan tutkittu (Big Y-testi) isälinjan haploryhmä on N-M231 ja Pekan hieman karkeampi tulos osoittaa samaa haploryhmää."
  • "Suodenniemen Luuki sukuun liittyy Hemiä-suku (Antti Matinpoika Hemiä s. 1763 Suodenniemellä, esi-isät 2-6. polvissa Luuki, 7. polvessa Sigfrid Luck (Sluk), jonka haploryhmä on I-M253."

https://www.collan-kollanus.fi/ovatko-slukit-collan-kollanusten-esi...

Isälinjan haploryhmän on tutkinut myös Teemu Karlsson, jonka suora 13. polven esi-isä Sigfrid Luck on. Saatu tulos on sama, kuin Hemiä-suvun testillä, eli I-M253, tarkemmin sen alaryhmä Z2045. Tulos tukee Linkolan ”Ovatko Slukit Collan-Kollanusten esivanhempia” -tekstissä esitettyä epäilystä, että Pieksämäen Henrik ja Claudius -veljekset (itäinen haploryhmä N) eivät olisi suoraa isälinjan sukua Sigfrid Luckille (läntinen haploryhmä I).

YDNA-haploryhmän Z2045 on arvioitu syntyneen Sastamalan seudulla noin 1650 vuotta sitten (https://www.familytreedna.com/groups/i-1suomi/about/background). YDNA-tulosten perusteella Sigfrid Luckin esi-isät olivat omalla panoksellaan mukana asuttamassa Kokemäenjoen laaksoa rautakaudella. Asutuksen leviäminen näkyy esimerkiksi runsaina esiintyvinä kalmistoina Tyrvään ja Karkun seuduilla noin 300-luvulta eteenpäin.


Henrik Impola: Sluk-Luck-Luuki-Collan? Genos 2/2014. s. 81–85.

Henrik Impola esittää alkuperäislähteisiin tukeutuvassa tutkimusartikkelissaan, että ratsumies ja ratsutalollinen Sigfrid Persson Luck (Sluk) on mahdollisesti rälssioikeutensa menettäneen Sluk-suvun jäsen ja että tämän isä saattaa olla aatelismies Per Sluk Getan kappelista. (Huom. Sigfridin ammatti, patronyymi ja ajallisesti sopiva isäkandidaatti).

Impolan mukaan Satakunnasta löytyy muutamia Sluk-nimisiä talollisia 1500-luvulla (mahdollisesti aatelisen Sluk-suvun jäseniä), mutta ei kuitenkaan yhtään Per-nimistä.

Impola toteaa, että eräiden tietojen mukaan Per Slukilta olisi jäänyt vain tyttäriä, mikä ei kuitenkaan poissulje sitä mahdollisuutta, että Per Slukilla olisi voinut olla myös poikia. Ilmeisesti nämä tyttäret ovat perineet ainakin osan isänsä omaisuudesta.

Se, mitä tiedämme keskiajan ja uuden ajan naisia koskevasta perintöoikeudesta Ruotsin valtakunnassa, tukee Impolan analyysiä. Nimittäin jo 1300-luvulla oli Maunu Eerikinpojan maanlaissa vahvistettu perintöosat kaikille jälkeläisille – niin pojille kuin tyttärillekin.

Perintöoikeudesta:
https://agricolaverkko.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=2739 (Viitattu 4.4.2022)

Impola toteaa, että Per Slukia koskevat alkuperäislähteet ovat kovin niukkoja. Perillisiä on hyvin saattanut olla enemmänkin kuin nämä kaksi tytärtä.


Vrt. Davidin kapinan takuumies 9.1.1439 Ylä-Sastamalasta Heyki Lwpä.


Huom! Vaikka sukuyhteys voi olla olemassa, Isän vahvistukseksi ei ole löytynyt faktaa.

Koska veljesten Sigfridin ja Lassen patronyymi on Per, saattaisi ajallisesti sopiva isäkandidaatti olla aatelismies Per (Peder) Sluk joka 1537-1560 omisti 2/3 Kodbolstadista (nyk. Bolstaholm) Finströmin pitäjään kuuluvassa Getan kappelissa. Häntä koskevat tiedot ovat niukkoja. Hän oli ilmeisesti aatelittomassa avioliitossa, ei täyttänyt ratsupalvelusvelvollisuuttaan ja näyttää siksi menettäneen rälssioikeutensa. Eräiden tietojen mukaan häneltä olisi jäänyt vain tyttäriä, mutta Impola ei pidä pois suljettuna etteikö tämä Per Sluk olisi jättänyt jälkeensä myös poikia. http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm

Ilmeisesti on kuitenkin epätodennäköistä, että Bolstaholman Per Sluk olisi Sigfridin isä: "Per Sluckia koskevat lisätiedot ( Reinhold Hausen: Bolstaholms säteri och dess äagare, 1930) viittaavat siihen, että Per Slukilla oli lapsia vain kaksi tytärtä Madeline ja Gertrud Sluk jotka kahdestaan myivät isänsä perintöosuudet Bolstaholmin tilaan 1576 Harald Tyrilsson Stålhandskelle. Se, että kaksi tytärtä myivät isänsä perinnöt osoittaa, ettei isän kuolinpesässä ollut muita perillisiä, ei siis ainuttakaan poikaa. Näin Karkun veljekset Sigfrid ja Lars Persson Luck eivät voi olla Kodbolstan Per Slukin poikia. Tätä aihetta on perusteellisemmin käsitelty sukukirjan Collan-Kollanus Suvun vaiheita V (2019) Timo Linkolan artikkelissa ”Bolstaholmin säterikartano Ahvenanmaan Getassa.” Samassa julkaisussa on myös artikkeli Sluk-suvusta. Se, että Karkun Sigfrid ja Lars Luck eivät voi olla Kodbolstan Per Slukin poikia ei vielä todista, etteivätkö he voi olla Slukeja ja jonkun muun Per Slukin poikia. Tiedossa on toinenkin teoriassa heidän isäkseen ajallisesti sopiva Per Sluck. Reinhold Hausen kertoo 1930, että 1561 Hultassa Sundin pitäjässä Ahvenanmaalla oli talonpoika Per Nilsson Sluk, jolla tuolloin oli 205 veromarkan verran sänkipeltoa (FS,2733,f.12). Hulta on noin 50 km Maarianhaminasta koilliseen. Hänen isänsä oli Nils Sluch, 1545 talonpoika Sundin pitäjän (Persbyn) Träsk: llä 8FS,2606,f.59 v.). talon paikka on edelleen käytössä. Isä käytti 1562 Jomalan Önningbyssä 420 veromarkan arvoista kirkon maata, mutta oli myös talonpoika 1564 Jomalan Ödanbölessä (FS, 2753,F.9 v). Ödanböleä ei löydy nykykartoilta. Sundin Hultan Per Nilssonin jälkeläisiä ei ole selvitetty. Manner-Suomesta ei toistaiseksi ole löytynyt ainuttakaan 1500-luvulla elänyttä Per Slukia." Timo Linkola: Ovatko Slukit Collan-Kollanusten esivanhempia? (2020): https://www.collan-kollanus.fi/ovatko-slukit-collan-kollanusten-esi...

Yksi mielenkiintoinen isä-ehdokas voisi olla Tyrväällä Iivarin taloa vuosina 1560-63 isännöinyt Pietari/Per Juhonpoika/Johansson Lukirues/Luukirves (http://www.narc.fi/suvanto/sivut_0001-0190_ALA-SASTAMALA_ELI_TYRVAA..., sivu 29). Vanhahtava, hieman pakanallinenkin Luukirves olisi saattanut lyhentyä Luukiksi Sigfridin liittyessä ratsuväkeen?


Ratsumies ja neljännesmestari Suomen lipustossa (Finska fanan), johon liittyi 1580. Isäntä Karin tilalla Pajuniemen kylässä Karkussa Kuoli ennen 1610. (Henrik Collanuksen jälkeläiset 2018, Collan-Kollanus sukuseura Ry)



Ammattiratsumies Sigfrid Luck liittyi Suomen ratsuväen vanhimpaan yksikköön, Suomen lipustoon (Finska fanan) 1580 yhdellä hevosella. Jo seuraavana vuonna hänellä oli toinen hevonen ja ratsupalvelija ja vuodesta 1582 hän palveli yleensä kolmella hevosella. Hän sai 1585 palkkauksekseen 3 ½ äyrin veroisen tilan Karkun pitäjän Pajuniemen eli Kerolan kylästä, 1588 lisäksi kahden muun saman kylän tilan verot ja myöhemmin vielä lisää, niin että hän 1597 ratsasti 7 ½ äyrin verotuloilla. Varsinaiseen tilaansa, joka myöhemmin tunnetaan nimellä Kari Karkun (sittemmin Mouhijärven, Suodenniemen, nykyisin Sastamalan) Pajuniemen kylässä, hän sai elinikäisen verovapauden. Hän siirtyi 1593 vastaperustettuun Monikkalan Hans Hanssonin ns. voutilipustoon ja kohosi siinä 1595 neljännesmestariksi. Suomen ensimmäinen ratsuväki hajosi Suomen sigismundilaisen hallinnon ja Ruotsin keskusvallan välisessä taistelussa. Sigfrid Luck ei ollut mukana uudessa ratsuväessä vuoden 1600 jälkeen. Viimeinen maininta hänestä elossa olevana on kymmennysluettelossa 1603. Vuoden 1600 maakirjassa on siellä yhdessä hänen kanssaan Lasse Luck, myöhemmissä merkinnöissä Lasse Persson Luck, ilmeisesti hänen veljensä. Sigfrid Luck on kuollut viimeistään 1610, sillä vuodesta 1611 tilalla on kymmennysluettelossa hänen leskensä Brita Eriksdotter (patronyymi vuoden 1613 tarkastusluettelosta.) Leski suoritti ratsupalvelusta vuoteen 1616, jolloin hän luopui tilasta ja tila merkittiin autioksi. Hänen poikansa Josef sai sen välittömästi uudelleen verolle.

Pajuniemen Karin talon isännällä Sigfrid Luckilla oli kaksi poikaa , Josef ja Klaus (Clas), jotka molemmat ovat asiakirjoissa patronyymillä Sigfridsson/Sigfridinpoika ilman lisänimeä. Ratsupalvelusta tilalta suoritti käytännössä 1614-1617 Josef Sigfridinpoika, jolle hänen äitinsä Brita Eriksdotter (Sigfrid Luckin leski) luovutti talon 1616. Stolbovan rauhan (1617) jälkeen ratsupalvelus jatkui uudelleen Puolan sodassa 1620-luvun puolivälistä. Kymmennysluetteloiden mukaan Josef Sigfridinpoika oli Karin talon isäntänä vuoteen 1634. Tuolloin hän luopui talostaan ja siirtyi naapurikylään Suodenniemelle toiseen taloon, joka sai hänen mukaansa nimen Luuki.

Impolan mukaan Sigfrid Luckin sukunimi veroluetteloissa vaihtelee (Lucki, Lwki, Sluck, Sluki).

http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm

Profiilin kuva: Yksityiskohta opetustaulusta (Hakkapeliittoja). Nurmeksen museon kokoelmat (Finna).


https://sv.wikipedia.org/wiki/Sluk

In English:

Note! Although the family connection may exist, no fact has been found to confirm the Father.

Since the patronymic of the brothers Sigfrid and Lassen is Per, the suitable father candidate might be the nobleman Per (Peder) Sluk, who in 1537-1560 owned 2/3 of Kodbolstad (now Bolstaholm) in the Geta chapel belonging to the Finström keep. Information about him is scarce. He was apparently in a non-noble marriage, did not fulfill his service as a knight, and therefore seems to have lost his right to squire. According to some information, he only left daughters, but Impola does not rule out the possibility that this Per Sluk also left behind sons. http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm

In the land register of 1600 Lasse Luck is there together with him, in later entries Lasse Persson Luck, apparently his brother. http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm

In finnish:

Huom! Vaikka sukuyhteys voi olla olemassa, Isän vahvistukseksi ei ole löytynyt faktaa.

Koska veljesten Sigfridin ja Lassen patronyymi on Per, saattaisi ajallisesti sopiva isäkandidaatti olla aatelismies Per (Peder) Sluk joka 1537-1560 omisti 2/3 Kodbolstadista (nyk. Bolstaholm) Finströmin pitäjään kuuluvassa Getan kappelissa. Häntä koskevat tiedot ovat niukkoja. Hän oli ilmeisesti aatelittomassa avioliitossa, ei täyttänyt ratsupalvelusvelvollisuuttaan ja näyttää siksi menettäneen rälssioikeutensa. Eräiden tietojen mukaan häneltä olisi jäänyt vain tyttäriä, mutta Impola ei pidä pois suljettuna etteikö tämä Per Sluk olisi jättänyt jälkeensä myös poikia. http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm


Vuoden 1600 maakirjassa on siellä yhdessä hänen kanssaan Lasse Luck, myöhemmissä merkinnöissä Lasse Persson Luck, ilmeisesti hänen veljensä. http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm

På svenska:

Obs! Även om familjeanknytningen kan finnas, har inget faktum hittats som bekräftar Fadern.

Eftersom bröderna Sigfrid och Lassens patronym är Per, kan lämplig faderskandidat vara adelsmannen Per (Peder) Sluk, som 1537-1560 ägde 2/3 av Kodbolstad (nuvarande Bolstaholm) i Geta kapell tillhörande Finströms håll. . Information om honom är knapphändig. Han var uppenbarligen i ett icke-adligt äktenskap, fullgjorde inte sin tjänst som riddare och tycks därför ha förlorat sin rätt att godsägare. Enligt vissa uppgifter lämnade han bara döttrar, men Impola utesluter inte att även denne Per Sluk lämnat efter sig söner. http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm

I jordeboken 1600 finns Lars Luck där tillsammans med honom, i senare anteckningar Lars Persson Luck, tydligen hans bror. http://collan-kollanus.fi/taustattimol.htm

view all

Sigfrid Persson Sluk's Timeline

1550
1550
Geta?, Åland?, Finland
1600
1600
Suodenniemi, Sastamala, Finland
1600
1610
1610
Age 60
Karin tila, Pajuniemi, Suodenniemi, Finland
????