Is your surname de la Bella?

Research the de la Bella family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Simon de la Bella

Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
Death: July 11, 1942 (52)
Dachau, Upper Bavaria, Bavaria, Germany (Holocaust)
Immediate Family:

Son of Aron de la Bella and Cato van Vriesland
Husband of Hinderientje (Riek) van Zuiden
Father of Carla de la Bella
Brother of Samuël de la Bella; Margaretha de la Bella; Matthijs de la Bella and Rebecca de la Bella

Managed by: Marike Christine Fraterman
Last Updated:

About Simon de la Bella

Simon de la Bella (Amsterdam, 28 oktober 1889 - Dachau, 11 juli 1942) was een Nederlands politicus en vakbondbestuurder. Hij was van 1935 tot 1942 namens de SDAP lid van de Eerste Kamer. Hij werd in september 1940 door de Duitse bezetter gearresteerd nadat hij tevergeefs naar Engeland had proberen te ontkomen. De la Bella, die van Joodse afkomst was, werd in juli 1942 vergast in concentratiekamp Dachau.
e la Bella was de zoon van een Joodse diamantbewerker. Hij werkte aanvankelijk als kantoorbeambte en bestuurder bij de Bond van kantoorpersoneel. Hij werd daarna penningmeester en secretaris van de socialistische vakbond NVV. Ook was hij een van de oprichters van uitgeverij De Arbeiderspers. In 1935 kwam hij namens de SDAP in de Eerste Kamer. Hij was in 1935 de opsteller van het Plan van de Arbeid.

In 1939 maakte de NVV 5 miljoen gulden over naar Engeland. Het was de bedoeling dat De la Bella samen met penningmeester Hein van Dugteren naar Engeland zou vluchten en daar het geld zou beheren. Na de Duitse inval in Nederland in mei 1940 deed hij een vergeefse poging om via IJmuiden Nederland te verlaten. Op 16 juli 1940 werd De la Bella en NVV-voorzitter Evert Kupers op last van de Duitsers ontslagen.

Vier dagen later bereikte hem het bericht dat de Duitsers hem wilden arresteren vanwege de 5 miljoen gulden die hij had overgemaakt naar Engeland. Er was een onderduikadres geregeld, maar De la Bella wilde er nog een nachtje over nadenken. Nog diezelfde avond werd hij aangehouden. Op weg naar de gevangenis nam De la Bella vergif in, maar de zelfmoordpoging mislukte doordat het vergif te traag werkte en zijn maag werd leeggepompt. Hij zat tot 4 september vast in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, voordat hij op transport werd gezet naar Dachau. Op de Weteringschans zat hij nog enige tijd met Henri Polak in een cel. Vanuit Dachau verzond hij aan familie en vrienden het gedicht Een levensteken en een groet. Tijdens zijn bijna twee jaar durende gevangenschap deed hij een mislukte zelfmoordpoging.

Vermeldingen

Bruidegom Simon de la Bella Beroep Boekhouder Geboorteplaats Amsterdam Leeftijd 25 Bruid Hinderientje van Zuiden Geboorteplaats Assen Leeftijd 29 Vader van de bruidegom Aron de la Bella Moeder van de bruidegom Cato van Vriesland Vader van de bruid Herman van Zuiden Moeder van de bruid Roosje Engers Gebeurtenis Huwelijk Datum 25-11-1914 Gebeurtenisplaats Zaandam

view all

Simon de la Bella's Timeline

1889
October 28, 1889
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
1922
December 16, 1922
Amsterdam, Netherlands
1942
July 11, 1942
Age 52
Dachau, Upper Bavaria, Bavaria, Germany